少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

民房

Re: 2歲4個月,還未識講說話

you can bring your child to health clinic and ask doctor to refer to Child Assessment Centre. At Child Assess Center there will have speech therapist to help your child to assess his language ability and speech clarity

大宅

heilok

i agree with u !!!
my son and my 2 nephew also around 2 yrs old but they have big different !!!
i take care of my little baby by myself then 99 lookafter my nephews !!!
i give my all time to my baby !!!
we sing a songs,read a books ,play a toys....... so he can say mama baba 99 fafa.....just 5 mons then now he can read a books then tell me a stories and he can sing a songs (eng.and chi) and interest to do a excerise /activity books,play a cdrom game by himself..........
but my nephews are only sleep and eat all day !!
everytime i play with them they're only
?-(
i suggest their parents take them to check and findout but they disagree !but they also worry about the k1 interveiw !!! it interesting ?? ?-(
what u input to ur children ? is it enough ???
i dont think the children will change suddenly it must have some challenge !!! :idea:

洋房

講起這個問題,我都有D煩惱,我有個九個月大的女,家姐(八歲)讀國際學校,同工人講流利英文,BB當然平時聽英文多好多,因她對著工人和家姐的時間多好多.問題是我應該同她講英文OR廣東話?如果講英文,怕她聽不明白廣東話,返K1時還未識說話(我朋友的CASE);如果同她講CANTONESE,又怕她MIX UP.怎麼辦?

大宅

Uran ,

我個仔依家2歲2個月大, 都係只識講單字, 我上星期六去了一間幼稚園的開放日, 個主任同我講面試左的小朋友講說話好叻, 我都好怕仔仔入唔到好的幼稚園, 面試fail. 你有咩好方法? 其實我個仔係健康院打針+檢查, 但姑娘額外安排1歲半, 2歲及2半歲都要返去再檢查跟進說話方面, 但暫時情況都無咩特別改善, 點算?

我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

大宅

iris_yu_him
您個仔依家2歲2個月大, 都係只識講單字,咁您個仔算叻啦﹗我個仔只係講ba ba, ma ma, 哥哥,冇,街街,b 呀,貓貓等,連sentence都未識講,但我仔仔已2歲5個月大,我都好担心,d 朋友suggest 我帶小朋友see doctor,因此我便帶仔仔去健康院做評估,然後轉介到有關部門再見我仔仔,姑娘話我仔都明白很多,只是說話慢,現在等report出來才知,要等6個月左右,若果您担心,也可以到健康院走一走,姑娘會比多d資料您的。
另我仔仔雖然未懂回答,但在幼稚園面試都ok,老師問佢,佢都反應唔差,答對很多(是用手指來表示)。老師說都ok,反應唔錯,男孩子是比較說話遲的。 :-P

大宅

Uran ,

其實我講我個仔識的單字同你個仔差不多無分別. 你宜家會唔會放心好多呢, 面試已經OK, 我仲愁緊面試情況會係點?
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

大宅

iris_yu_him:
唔好太擔心 我哋同樣擔心相同問題,我仔11月頭去面試,佢都係講星球話,又坐唔定,我都擔心過,怕入唔到心目中嘅幼稚園.但擔心只會令自己緊張.係自己能力範圍內盡咗力咪得囉.範圍以外嘅擔心都無用........順其自然吧,況且個問題都好普遍,只係時間上問題,入學方面學校接促遲講嘅bb唔會少,有經驗的唔會個個單單睇表面,就正如經常聽人講(男仔係講嘢慢d架)只係時間上問題.入唔入到好學校,努力之餘都講點彩數.我e家抱住咁嘅心態,用d多時間引導佢講嘢,玩多d講多d,做個長氣媽媽 我出都唔放過任何機會架,見有狗或貓我就會勁指住隻狗呀貓呀不停講狗狗/貓貓......但千其咪煩住人哋放狗散步喎.........咪煩親狗哥狗姐後果..........妳明架啦 我個仔上個禮拜肯講狗狗貓貓lou :wink: :mrgreen:

大宅

hoho1105 ,

Thanks! 你個仔依家幾大? 我絕對明白你的情況, 因為我個仔都係, 若果佢唔係坐車而係行路, 一定追住d狗狗貓貓, 我要同佢講狗狗貓貓要返屋企要講byebye, 先肯離開. :lol:

大宅

iris_yu_him

暫時還未可放心,要等RESULT 出才知道結果。至於您也不用担心面試,一切順其自然吧﹗您報了那幾間學校?什麼時候面試? ?-(

iris_yu_him 寫道:
Uran ,

其實我講我個仔識的單字同你個仔差不多無分別. 你宜家會唔會放心好多呢, 面試已經OK, 我仲愁緊面試情況會係點?

大宅

我對york很失望﹗
剛接到york電話通知,由於仔仔在面試日還未識講話,暫時還未看到什麼,因此要安排 2nd面試。我立即反駁,我在面試時已 mentioned 仔仔未識講,但當時老師回覆不用担心,只是觀看小朋友之反應,我仔仔當時有很好之反應,叫佢做 muk 佢都做 啱,若因為唔識講而影響面試,咁對其他未識講之小朋友就唔公平啦﹗您地大家來平下理?

大宅

Uran:
我感受到妳嘅情況,佢哋對自己所講嘅不負責任.雖然唔一定話收硬,但理由都講得好d先吖,倒不如話妳知額滿咁都服氣d嘛 相信佢哋處理收生工作都好busy,所以忽略一d.唔直得嬲嘞.........又睇會多d,開開心咁去别的面試啦........唔會間間都係咁嘛 加油........加油.........加油

大宅

hoho1105
好多謝您呀﹗其實我真係好唔開心,雖然我都有幫仔仔報多幾間,但今次result,已另到我好担心其他個幾間,若果都係話唔識講野就 fail,咁我仔仔咪不用讀書啦?還有咁打沉左好多未識講野小朋友既家長,好唔公平﹗您話係唔係?
而家要開始找一些不是我心儀既學校再遞表格試﹗真係傷腦筋﹗有冇opinion可給我呀?
hoho1105 寫道:
Uran:
我感受到妳嘅情況,佢哋對自己所講嘅不負責任.雖然唔一定話收硬,但理由都講得好d先吖,倒不如話妳知額滿咁都服氣d嘛 相信佢哋處理收生工作都好busy,所以忽略一d.唔直得嬲嘞.........又睇會多d,開開心咁去别的面試啦........唔會間間都係咁嘛 加油........加油.........加油

大宅

Uran:
揾唔係心水目標嘅有何難喎.別因為咁而受它影响挫自己蕊氣.比d啞Q精神啦.或許是先苦後甜呢.我個仔除咗講太空話之外,佢連集中力也很差,坐又坐唔定喎........咁我點呀.妳情況比我好.起碼妳jai jai 做到的很多.現在才開始之嘛.比妳更差的例子大把啦.我已係活生生一個例子啦.別記上心頭,每次面試要輕鬆自然.妳已盡力就得啦.啞b降世上天已安排他條路怎行.

大宅

hoho1105,

感激呀﹗多謝哂﹗我會 continue 去做,希望做到最好,不會再想 york。希望上天快些安排學校比我仔仔啦,也更希望佢快d 講野﹗您小朋友幾大呀?開始報校未?

大宅

Uran:
下個月5號促兩歲,11月頭面試.我要盡力做事前準備.入唔入到好學校就睇佢造化lu 面試果日我當帶佢去玩咋.佢係唔係都係坐唔定架啦. 係香港地點會無書讀喎.好醜命生成嘛 :wink:

大宅

Uran / hoho1105 :

我一開頭都好擔心面試個仔情況, 所以我會樂觀d報多dd做後備, 面試果日當帶佢去玩, 縱使入唔到心儀的幼稚園都無計, 我覺得我們不要再過份憂心而影響情緒, 最重要係不要令到小朋友已經有害怕的感覺, 我們仲可以搵校外的興趣班...而且還有自己的身教呢?

大宅

Uran:
妳 jai jai 幾大呀?有冇試過特然間個b唔黐妳黐第二個呀?我e家係呀........好傷心啊 :cry:

大宅

hoho1105
您報左邊幾間學校呀?11月會in.那一間?另我都同意您講香港地點會無書讀。我囝囝現在 2歲半啦﹗咁大還未識講野,真頭痛﹗另您個b唔黐妳黐第二個,您不用太担心,起馬您唔駛咁辛苦,而且第日佢返學時可以會不怕其他人。囝囝是您的,沒有人會取代您的位置。放心啦﹗

iris_yu_him
您又報左邊幾間學校呀?
:-P

大宅

Uran:
個仔e家黐返我嘞.........佢一向都好大胆唔怕人.非常活躍.e方我唔擔心.只望佢定d就好lu.e幾日佢講嘢發音好左又多咗.真好嘞.......係脾氣衰咗.我報咗靈糧/中文大學張煊昌/吳多泰/田家炳/馮梁結/海福/耀榮/基督教宣道會/中华基督教會沙田博康/大多係11月in.遲d到12月報埋民生.原本最想係培正,但我個仔唔夠三歲.下年我不會揀培正lu,我唔想佢因為咁而重讀k1.

大宅

hoho1105

嘩﹗您報左咁多學校?﹗真厲害﹗其實我都有打算報民生同培正,但好似很難考,所以還心大心細,因為基於囝囝未識講野緣故,所以有很多限制﹗好煩﹗
:-|
hoho1105 寫道:
Uran:
個仔e家黐返我嘞.........佢一向都好大胆唔怕人.非常活躍.e方我唔擔心.只望佢定d就好lu.e幾日佢講嘢發音好左又多咗.真好嘞.......係脾氣衰咗.我報咗靈糧/中文大學張煊昌/吳多泰/田家炳/馮梁結/海福/耀榮/基督教宣道會/中华基督教會沙田博康/大多係11月in.遲d到12月報埋民生.原本最想係培正,但我個仔唔夠三歲.下年我不會揀培正lu,我唔想佢因為咁而重讀k1.

首頁
12345...9

尾頁

跳至