少年成長

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

Re: 2歲4個月,還未識講說話

Uran:
講到入民生/培正,信心真係無乜架,相信要求很高,個b唔識講嘢一定勝數低,但都叫做機會嘛 我都話我抱住個心態係帶個仔去玩之嘛,又可以遊吓車河喎,面試唔會用太多時間之嘛........咪當行吓街時個仔又有得玩 雖然無信心,但都係一個機會,肯試就有機會,唔試機會就一定係零.或者個衰豬條命仔有d運氣或者同學校有緣呢,唔試吓點知喎,唔得咪唔得囉........得咪當中

大宅

hoho1105,

您又講得幾啱﹗您好樂觀呀﹗聽完您咁講,我都會比我個b去試下﹗希望我地有機會見下面啦﹗

大宅

Uran:
咁妳就要快d到培正報嘞,民生要等到12月6-8號親身攞表.
(祝妳好運)

大宅

hoho1105,

我已去信培正取表,但還未有。另民生我會在12月取表。
thanks!

uran

複式洋房

我個女23個月都未識講嘢,我之前都學你擔心無幼稚園收佢,但我上二個星期, in了 音 " wai po 中英文幼稚園, 佢地話我個女是細女, 未講嘢可接受, 已收了佢啦, don't worry!

大宅

Uran:
妳睇吓sister嘅留言啦........妳應放心啦,相信有很多是以兒童為中心的.

大宅

hoho1105

但我個囝已是2歲6個月啦﹗

uran

大宅

Uran:
我認識的和妳囝囝同樣大,但發展比妳囝囝還慢,佢只係語言之嘛,其它表現好好吖.

大宅

hoho1105,

咁就慘啦﹗因為語言好重要呀﹗佢唔識講,選學校及面試的範圍就會比較難d。所以很担心佢入唔到間心儀學校。好煩呀﹗

uran

大宅

Uran:
妳重係未睇得開,重係好執著.盡左力咪得囉,係妳能力範圍以外的,不到妳控制,倒不如輕鬆面對.我唔煩幼園嘅事,我反而煩個仔d臭脾氣,我book咗暫托,放個仔去,等佢試同其他小朋友相處.希望竟爭令佢會主動講嘢.
我有心理準備佢有可能會被人或向人咬/打架嘞.爭嘢玩實有架嘞.我最初試一個鍾睇吓佢點先加時.

大宅

thanks
hoho1105 寫道:
Uran:
妳重係未睇得開,重係好執著.盡左力咪得囉,係妳能力範圍以外的,不到妳控制,倒不如輕鬆面對.我唔煩幼園嘅事,我反而煩個仔d臭脾氣,我book咗暫托,放個仔去,等佢試同其他小朋友相處.希望竟爭令佢會主動講嘢.
我有心理準備佢有可能會被人或向人咬/打架嘞.爭嘢玩實有架嘞.我最初試一個鍾睇吓佢點先加時.

大宅

hoho1105 ,

我都同你的情況一樣, 不但煩選幼稚園, 但最重要係煩個仔d臭脾氣-自我中心+踢人+打人+尖叫, 你有咩好計? 是否真的放佢去托兒所, playgoup是否可行?
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

大宅

iris_yu_him:
放去暫托好唔好我重未知架,我book咗11/8号開始,到時話妳知吖.我覺得暫托好d,對妳對佢都好d,媽媽可抖吓氣平靜吓才有心情再面對這類小魔怪.心情唔好會無心機耐性又大減而忟對佢都唔好,放去暫托由得佢試吓同別的小孩相處,感受吓竟爭/另類玩樂/無人就,較易激發佢地講嘢,守禮.e d係我個人睇法.但不要一吓子暫托太久時間,佢哋需要適應,我最初只試一個鐘咋

大宅

hoho1105 ,

你是全職媽媽?
我其實係在職媽媽, 我返工時, 個仔由姨姨照顧, 我都覺得姨姨各方面都好好, 但係我個仔係進入2歲後完全變左另外一個人, 仲好自我中心容不下其他人. 你個仔的情況如何.
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

子爵府

各位MAMI,我都知道BB唔講野係好擔心,因為我都係過來人!或者我可以分享下我的經驗
我囝囝2歲時都一樣只懂說一些單字,如媽媽,爸爸,奶奶,車車等,而且我家姐的仔仔又係說話評估比同齡小朋友慢了一年,所以我對我囝囝的情況都有留意,所以在2歲時便由健康院轉介到兒童評估中心做評估,那時囝囝約有2歲半,當時評估中心的姑娘見到我的小朋友,便和他做一些遊戲,如分大小,叫佢拿起一些東西,叫他上下樓梯,原地跳等,之後便說他的情況不是太壞,各方面如大小肌肉都冇問題,到最後見醫生,他便問我小朋友一些日常的事情,如比個公仔和床佢,問佢個公仔想

大宅

howangmami:
妳都好有心機好詳盡,我會留意妳的留言,等待妳囝囝進展結果.咁妳囝囝到幼園in,有無碰到什麼釘子或有邊間係唔收架.

大宅

HoWangMami,

謝謝您既資料,我都有同囝囝到語言評估中心,報告要6個月後才知。聽您講我都覺比較安心D,但現在要等REPORT出才知曉﹗

URAN

大宅

iris_yu_him:
個衰豬e家變到好易忟憎,所有逆佢意嘅,佢就即刻發脾四谷到面紅耳熱成個人緊晒拉扯我,打我同老公.以前佢太曳時我作狀或打吓佢手仔佢就會唔乖,e家唔得嘞.........佢好似要同我哋死過咁 又變到好黐身,唔比我哋入厠所呀厨房呀出街呀,我入厠所咁耐佢就喊足咁耐,邊喊邊揾嘢打,掃跌晒d玩具,氹佢或細語簡單講解,佢明架但聽唔聽就看心情 :cry: 下次講吓妳仔e家識做d咩同識講幾多嘢吖

子爵府

HOHO1105
N1時因為係插班,而且學校只不過係我家附近的的一些普通幼兒園,所以都只係見下佢,問佢一D好簡單的問題,如叫咩名,但我個仔全程都有答過佢,其餘就多數同我講,不過D老師都好好,話小朋友唔識唔緊要,返學就好好多架啦,叫我唔駛擔心!
到K1面試時,佢都係唔答問題,個老師都係問我佢識咩,平時做咩咁,但都收!當時我個仔好好笑,因為佢唔識答問題,每次人地問佢叫咩名,佢就跟住講咩名,咁我就同佢講唔係,人地問你叫咩名你要答我叫灝宏咁,佢真係跟我講,不過就全部都跟,即係答"咩名唔係我叫灝宏'(當時佢已經返左約3-4個月N1,所以都可以講一D短句或跟我講)當時佢見左3 間,3間都收,所以我想都唔駛擔心,D老師會了解的,不過如果係一D好出名的學校我就唔知道啦,因為可能要求唔同!
URAN
唔好客氣,只不過小小經驗大家分享下咁LOR! :wink:

大宅

HoWangMami/Uran
可否提供語言評估中心及醫生的資料?

hoho1105
情況簡直有99%相似! 我個仔好似識做多先弊,佢會以為自己好多事識做, 之後唔比其他人幫佢(連做唔到都係!) 佢呢幾日講到:踢球,唔該, 咩呀(仲要好大聲講)...

首頁
23456...9

尾頁

跳至