自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 17-3-21 16:55
坦白講, 總不能在娘家永遠住下去. 哥哥本來有獨立房間, 現在要逼埋同爸爸同房, 相信他兩父子都唔開心. 現 ...
其實我無打算一世住係度, 我一早同媽講, 我會為自己打算, 佢地會否心急左D, 我也早就決定今年或者明年都會安排走, 但好言相勸唔得咩, 係要拍枱係要粗口係要惡言相向
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:34
其實我無打算一世住係度, 我一早同媽講, 我會為自己打算, 佢地會否心急左D, 我也早就決定今年或者明年都會 ...
小詠,妳再執著於佢哋態度問題都冇意思,接受現實吧,佢哋點諗已經唔重要,重要係妳要盡快搬走。
心存怨懟只會令自己唔開心,唔好再諗親情問題,冇用啦。

子爵府

BeautyPinky 發表於 17-3-21 16:54
你可以租西鐵站沿線, 屯門,元朗,天水圍啲租金都比較平

所謂長貧難顧,相見好同住難, 都可以理解嘅
我都同意,坐西鐵出荃灣西都好方便,又冇九龍區咁貴。
小詠真係要諗諗佢啦。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

有時緣份強求唔到, 我會寧願搬去劏房住

.........................................

珍珠宮

月牙兒♡ 發表於 17-3-22 10:51
我都同意,坐西鐵出荃灣西都好方便,又冇九龍區咁貴。
小詠真係要諗諗佢啦。
我會選深水埗呀, 長沙灣呀喧, 西鐵個邊其實都好好, 但是我都是想去住市區
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

月牙兒♡ 發表於 17-3-22 10:41
小詠,妳再執著於佢哋態度問題都冇意思,接受現實吧,佢哋點諗已經唔重要,重要係妳要盡快搬走。
心存怨懟 ...
根本是我哥, 爸媽份人老土, 見無萫數就咁對人, 所以無朋友, 親友都唔多來往, 佢地封閉左自己, 做乜都是3人行, 連我, 同我另一大哥, 都是唔信任

自我搬回去後, 爸身體好左, 無再成日入醫院, 仲唔知點解成日中下馬仔, 有次可能中左馬, 有幾千蚊卦, 我聽到無出聲, 但是無意間聽到我爸同哥講: 細聲D唔好比你個妹知

所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:54
我會選深水埗呀, 長沙灣呀喧, 西鐵個邊其實都好好, 但是我都是想去住市區
...
妳要計算一下自己負擔到幾多租,而且同一個價錢,市區可能只租到劏房,但郊區至少可以租村屋一層。

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:57
根本是我哥, 爸媽份人老土, 見無萫數就咁對人, 所以無朋友, 親友都唔多來往, 佢地封閉左自己, 做乜都是3人 ...
妳唔需要再理佢哋點諗,或者覺得佢哋背住妳講乜做乜,妳太執著放唔低啦,妳應該搵番自我,家人對妳點係其次,亦唔可以再同前夫訴苦,一定要學習獨立,照顧好自己,妳覺得妳爸爸身體好咗,佢唔覺得感激妳,咁妳又何苦自己覺得自己帶來好運,就算係真,佢哋都寧願妳搬走呀。

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 17-3-21 10:53
也不用咁樣來迫走個女, 佢地日日食晚飯, 係唔喜歡我同佢地一起食, 我只好夾左就坐埋一邊梳化食, 佢地就坐在 ...
快快趣搵屋搬啦, 我早幾年離婚都係自己去租劏房, 搵啲企理啲嘅都好安全架

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

有能力就搬出去住,路係自己行出來嘅,別人待你唔好,自己更加要對自己好
I 大蚊豬   

伯爵府

小詠 發表於 17-3-20 17:02
一個月先可以見兒子一次, 約左好耐, 昨天本來PLAN好晒同小朋友去食個生日飯, 再回家見下公公婆婆, 食個晚飯 ...

你記得我嗎?我有提過我當初情況同你差不多,首先你老豆已經玩野,你難得見對仔都比佢攪到咁分明唔比好日子你過亦要你對仔更唔鍾意你,到呢個時候你重要顧咩孝順父母,唔好同我講你無能力搬出去,搬d細細地自己住,其他時間搵份part time幫補屋租,父母阿哥唔好理啦你無本事理到,佢地亦唔想你理咁就算啦,一個人樂得自在,千奇唔好覺得自己可憐,行得走得食得有幾可憐,繼續痴起屋企就算你可再比多dd家用佢地都唔會多謝你,轉下工睇睇可唔可以搵高d人工

仔方面,一個月見一次會唔會少得濟,我前夫都麻麻,但我多年都係每一星期見仔女一次甚至2次,記住仔係唔會開聲要見你,要知道佢地做唔到d咩亦可能日日比人洗腦,你主動多d到佢地大就明白你,唔好唔開心,反而要錫自己多d

我當初唔比你好得多,離開前夫返阿媽屋企住同你一樣,把口話住過世都得,但我起屋企無活動自由亦經常比阿媽掉我野, 阿媽一樣起我對仔女面前比說話我聽,我當時重有loan要還,使多一蚊都唔得,但今日,我已經可以過我想過既生活,工作同生活都好愉快順利,阿媽直頭個個星期打比我問我同唔同仔女返去食飯,返就煲湯同煮仔女鍾意食既送,說話語氣溫柔到嚇親我,多年來除自己努力外亦要多謝我細佬同男友,佢地令我生活同經濟上的確變得好左,細佬無在金錢上資助我因我唔需要到佢幫幫,但佢好窩心成日請我同仔女去食好野,幾貴都得,我知佢用意係想我見對仔女時舒服d同無負擔咁同仔女享受家庭樂

伯爵府

ppyin 發表於 17-3-20 22:30
生命有限
唔好由一個地獄搬去另一個地獄
過D令自己開心嘅生活

你講得好岩《唔好由一個地獄搬去另一個地獄》,所以我由離婚果刻同自己講,我要好好錫自己,搵唔到個男人錫自己就唔要,無人可以再令自己再唔開心,包括自己屋企人

伯爵府

加油搵屋搬啦
然後唔洗比家用
記住留番d 錢比自己呀
祝福你

伯爵府

yuyumon 發表於 17-3-21 16:37
前夫係點,現在已經唔重要,最重要係睇清楚係個咩人種就夠.
緣份天注定,四十歲都可以遇到好伴侶,對嗎? 心態好 ...

對呀,真真like你,我亦祝福樓主,我4x了仍有細我1x年既來追我,近呢幾年工作生活都開心左,對身邊既人都歡容左亦多左朋友,人好似發光咁,人靚自然好事好運就來

男爵府

你父母分搖唔到錢就趕你走,好過份好過份。佢地只錫個仔就由佢地。希望你可以早日搬離恐怖地方,開開心心希新生活。

男爵府

小詠 發表於 17-3-20 17:25
未離婚前佢地好鍚我架, 後來我真的想離婚, 同佢地講我父母係話搬回家吧, 我地好擔心你架, 回家住一世都得架 ...

嘩!人黎架!你係咪佢親生架!擺明mou住嗰幾百萬!唉,唔識講,我唔係話教人忤逆,但,如果係我,我會搬走,唔會再認呢啲所謂家人既人係家人囉。真係禽獸都不如!jm,你自己保重!爭氣!

子爵府

2018復活節勳章

小詠 發表於 17-3-20 17:25
未離婚前佢地好鍚我架, 後來我真的想離婚, 同佢地講我父母係話搬回家吧, 我地好擔心你架, 回家住一世都得架 ...

咁好明顯係因為呢件事你幾百萬當係碎銀,但見盡佢地真面目,樓主有能力就搬啦,黑色的化妝箱都可以抽秤你,即係你其實點迎合佢地都係無用,只會有更難聽的說話。

首頁

尾頁

跳至