自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

Lorican 發表於 17-3-21 01:52
我唔知點解有時吹親下就頭痛,
有時就因為頸同膊頭痛連帶頭都痛埋,
食普通必理痛都冇乜用,

我都經常頭痛!
心情勁好!

伯爵府

有成日頭痛

伯爵府

Lorican 發表於 17-3-21 01:52
我唔知點解有時吹親下就頭痛,
有時就因為頸同膊頭痛連帶頭都痛埋,
食普通必理痛都冇乜用,

唔知樓主有冇聽過每日早上起身冲抔薑茶飲醫頭痛呢?要持續一段時期,資訊節目教

伯爵府

2018復活節勳章

我間中都有偏頭痛呀.
呢排見有人教早上飲薑茶..暫時試驗中.
同埋做下運動都有幫助

子爵府

有時工作家庭壓力都會是頭痛成因之一,怕吹風就真係身體有D弱了,最好去中醫調理身體,我都有睇開中醫,服中醫不止醫一樣野,佢地成日強調清毒,邊個位脈象不順就調邊度,我肝(有乙肝)不好好多斑,而頭髮又脫得多,清肝清左好耐,面上的斑少晒,頭髮又甩少左好多...全是內臟影響....另加常運動,我指的運動不是打球那種,是最好每天做大約20分鐘拉筋或CORE得,八段錦那些,或去參加些YOGA CLASS,這些可以令氣及血液在身體內走流走,深層的,這幾年身體好左好多,當然保持心情開朗是必須的

EllenHui    發表於 17-3-21 10:16

子爵府

有時工作家庭壓力都會是頭痛成因之一,怕吹風就真係身體有D弱了,最好去中醫調理身體,我都有睇開中醫,服中醫不止醫一樣野,佢地成日強調清毒,邊個位脈象不順就調邊度,我肝(有乙肝)不好好多斑,而頭髮又脫得多,清肝清左好耐,面上的斑少晒,頭髮又甩少左好多...全是內臟影響....另加常運動,我指的運動不是打球那種,是最好每天做大約20分鐘拉筋或CORE得,八段錦那些,或去參加些YOGA CLASS,這些可以令氣及血液在身體內走流走,深層的,這幾年身體好左好多,當然保持心情開朗是必須的

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禾!秋、冬必戴帽出街!否則吹一吹風又頭痛!
冷氣不可吹到頭!否則又會頭痛!搭地鐵成日搵位zip!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

回覆樓主:

晚上洗完頭乾唔切就會痛,尤其是朝濕天氣,所以要用風筒吃乾!

別墅

有無人好似我咁,成日頭痛到眼球,頸都痛?
我痛就會用風筒離遠吹下頭頂、頸,吹到個人慶哂為止,暫時覺得有用過食藥

禁止訪問

珍珠宮

霜霜 發表於 17-3-21 03:59
其實你會唔會,好似我咁有頭風呢?

我唔識呀,點先知係咪有頭風??

珍珠宮

spikenard 發表於 17-3-21 09:00
你係咪1日飲少過5杯水同埋1星期少過1次帶氧運動?

我都飲幾多嘢,唔止水
一星期最少一次行路5k以上,算唔算帶氧運動??

珍珠宮

laiyee6121 發表於 17-3-21 09:10
唔知樓主有冇聽過每日早上起身冲抔薑茶飲醫頭痛呢?要持續一段時期,資訊節目教
...

係咪要自己磨薑?
我有包紅糖薑,係即沖。

珍珠宮

pigmei 發表於 17-3-21 09:31
有時工作家庭壓力都會是頭痛成因之一,怕吹風就真係身體有D弱了,最好去中醫調理身體,我都有睇開中醫,服中醫 ...

要搞返好個身體真係長遠要做嘅事,之前睇過中醫就話我濕熱,我間中就煲去濕湯

珍珠宮

sandra28 發表於 17-3-21 09:43
禾!秋、冬必戴帽出街!否則吹一吹風又頭痛!
冷氣不可吹到頭!否則又會頭痛!搭地鐵成日搵位zip!:igiveup ...

我諗我係尋日搭小巴時,比個冷氣吹到個頭

珍珠宮

judychungpuiyan 發表於 17-3-21 10:04
晚上洗完頭乾唔切就會痛,尤其是朝濕天氣,所以要用風筒吃乾!

我而家有咁做,唔知點解我頭髮都唔係多,吹好耐先乾,吹完已經一身汗

珍珠宮

出走的小狗 發表於 17-3-21 10:31
有無人好似我咁,成日頭痛到眼球,頸都痛?
我痛就會用風筒離遠吹下頭頂、頸,吹到個人慶哂為止,暫時覺得 ...

我都試過咁,你買個可循環用既熱包看門口啦,整熱fu下會好d

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-3-21 10:33
拿,如果以前唔係,但突然連續頭痛就要小心啦,
我當年就係咁,突然連續2星期頭痛,日日食必理痛,
以為自己食得 ...

以前都係,我未生過小朋友架,唔知點解天生咁弱,細個係個個星期去睇醫生,零食汽水冇我份,好間中有真係天神賜嘅禮物咁,後來搬咗環境空氣好咗先少d病,但身體都唔係好。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lorican 發表於 17-3-21 03:53
如果太攰,我吹一吹直頭會病埋,唔止頭痛
我都有做運動,但抵抗力仲係咁差。
...

中醫調理一下,血虛有関⋯⋯
每日按穴位有舒緩助用

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lorican 發表於 17-3-21 11:15
我都飲幾多嘢,唔止水
一星期最少一次行路5k以上,算唔算帶氧運動??

每天做運動,運衡好內(emoji)就有改善

首頁
12345...12

尾頁

跳至