網購天地

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

二月買左從化卡,諗住復活節返深圳攪實名,點知三月開始一定要返廣州做實名。

怕再拖又有變掛,特登請一日假上廣州攪,以下係行程:
0840 由旺角東上車
0930 過左關到深圳火車站買車票去廣東站
1000 上車
1110 到廣州東站,食埋lunch 先行去中信廣場,行左15分鐘左右,火車站出一條直路行過去,都好易搵。(見附圖)
雖然lunch time去攪實名,不過都唔多人,只等3個人就到我。但我實名4個號碼,所以整左15分鐘左右。

車費如下:
旺角東<-> 羅湖 $38 x2
深圳 <-> 廣州東 ¥79.5 x2

折返港幣大約$300,車費唔係最平,不過由旺角東去廣州東只用了2.5小時,來回比直通巴快2個鐘,我覺得ok la。
有啲jm話去番禺近啲,我都有諗過,不過我熟廣州多啲,番禺係完全未去過的。而且今次自己一個女仔,都係唔攪甘多了。

換曬新卡(唔洗錢),改左自己名,以後北就方便好多~~~

**其實點解甘心急去實名呢,因爲我之前買從化卡時,搵左幾個淘寶賣家揀號碼的。最後分別同賣家A及賣家B各買左2張卡。
上星期賣家A主動問我仲要唔要從化卡,仲平左添。我覺得有啲奇怪,因佢之前C都唔肯平比我的。
我問埋其他幾個賣家仲有無號碼,點知全部嘅價都平過之前,有個仲寫明「清貨價」。
而賣家B之前叫我2個星期內實名,我無理到,點知2個星期之後就唔比係深圳實名了。今次佢竟然叫我7-10內好實名⋯⋯所以我有啲怕怕,都係快啲速戰速決攪掂件事啦。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moncheri 發表於 17-3-21 15:52
二月買左從化卡,諗住復活節返深圳攪實名,點知三月開始一定要返廣州做實名。

怕再拖又有變掛,特登請一日 ...
謝謝詳盡的報導. 我明日準備出發去長壽路那間中移動再問問實名的事情. (已經在shenzhen登記了香港身分證, 現在好像要回鄉證, 上去問清楚, 一次性來個了斷!!!)

另外請問您的賣家現在的清貨價格是多少?

大宅

saiwanho 發表於 17-3-21 17:37
謝謝詳盡的報導. 我明日準備出發去長壽路那間中移動再問問實名的事情. (已經在shenzhen登記了香港身分證, ...

我見而家平均比之前平10-30蚊,有啲號碼我之前想買不過要成140,而家100有交易

我已經有4個號碼,就無再買了

大宅

saiwanho 發表於 17-3-21 17:37
謝謝詳盡的報導. 我明日準備出發去長壽路那間中移動再問問實名的事情. (已經在shenzhen登記了香港身分證, ...

但係點解去長壽路呢?你坐乜嘢車呀?

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moncheri 發表於 17-3-21 18:44
但係點解去長壽路呢?你坐乜嘢車呀?
謝謝資料.

我坐粵港的車, 會在附近活動,最靠近就是長壽路

珍珠宮

回覆樓主:

剛收到從化咭,但要到四月中才有時間去實名,希望一切順利。

大宅

回覆樓主:

我也淘了從化咭,也是要等下個月長假期才能到廣州做實名,我張咭顯示5月尾到期,是否代表在這個限期前一定要做實名呢?

琥珀宮

kaannie 發表於 17-3-21 22:28
我也淘了從化咭,也是要等下個月長假期才能到廣州做實名,我張咭顯示5月尾到期,是否代表在這個限期前一定 ...

這是星級有效期而已,唔關事

大宅

saiwanho 發表於 17-3-21 19:05
謝謝資料.

我坐粵港的車, 會在附近活動,最靠近就是長壽路

長壽路近上下九,以前同朋友去荔灣廣場買水晶,又有銀記腸粉陶陶居廣州酒家,仲有papa john, 正呀

saiwanho    發表於 17-3-22 01:14

男爵府

你們用什麼方式充值

大宅

kaannie 發表於 17-3-21 22:28
我也淘了從化咭,也是要等下個月長假期才能到廣州做實名,我張咭顯示5月尾到期,是否代表在這個限期前一定 ...

應該唔係個號碼到期,只係「一星級」到期,我同你一樣

我係網頁版 http://gd.10086.cn 查,個號碼應該去到2037年

大宅

culifrance 發表於 17-3-21 23:16
你們用什麼方式充值

我之前用淘寶充值,可以用支付寶HK比錢

大宅

moncheri 發表於 17-3-21 23:20
應該唔係個號碼到期,只係「一星級」到期,我同你一樣

我係網頁版 http://gd.10086.cn 查,個號碼 ...

明白了,謝謝大家的解答

大宅

我返到深圳大約4點,仲有時間去埋銀行開戶口。我去徍寧娜廣場旁的工行,我前面排左2個人。只需三百蚊就可開戶,整埋網上銀行大約用左20分鐘

saiwanho    發表於 17-3-22 01:15

複式洋房

moncheri 發表於 17-3-21 23:26
我返到深圳大約4點,仲有時間去埋銀行開戶口。我去徍寧娜廣場旁的工行,我前面排左2個人。只需三百蚊就可開 ...

good job

大宅

moncheri 發表於 17-3-21 23:26
我返到深圳大約4點,仲有時間去埋銀行開戶口。我去徍寧娜廣場旁的工行,我前面排左2個人。只需三百蚊就可開 ...

工行開戶,需唔需要大陸地址或者香港地址既住址證明?

男爵府

回覆樓主:

點解要去廣州實名?我張從化卡已經在深圳實名,交左身份證,後補了回鄉證。係咪已經完成實名程序?

大宅

moncheri 發表於 17-3-21 15:52

怕再拖又有變掛,特登請一日 ...

可否告知實名后之成本多少, 咭一百加交通費! 之後便永久免費收sms嗎?

複式洋房

jkswoo 發表於 17-3-22 07:43
工行開戶,需唔需要大陸地址或者香港地址既住址證明?

不用證明,在部自助開户機上有觸屏手寫,最好準備定自己資料的簡體寫法。

翡翠宮

culifrance 發表於 17-3-21 23:16
你們用什麼方式充值

手机营业厅app充值可以用銀聯信用卡付款,無手續費。

用國美app充,都可以用銀聯信用卡。

有埋大陸銀行户口可以去QQ錢包充,經常送1蚊到個幾活費券,充10蚊可減1元或以上。
注册QQ及綁定大陸銀行卡就可以啦,至於流量券可以去券媽媽睇報料,呢期係用1毫子買1.2活費券,充10元慳1.1元。

http://m.quanmama.com/mzdm/1950115.html?from=singlemessage

首頁
12345...11

尾頁

跳至