自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我以前好窮,無餸我地會鼓油撈飯加隻蛋,最鐘意食福米,好開心。
又無錢坐飛機,去海洋公園都開心好幾日
會同其他鄰居玩,大家都好熟
讀書普遍都多功課,但又好鐘意番學,放學d功課放哂係床度,幾兄弟姐妹床當書枱做功課

大宅

因為覺得依家d小朋友要食好住好,會不會害左佢地呢

水晶宮

ckbean 發表於 17-3-27 14:44
我以前好窮,無餸我地會鼓油撈飯加隻蛋,最鐘意食福米,好開心。
會 ...

你好過我!豉油撈粥,蛋都冇!海洋公園係大個出黎返工,成廿幾歲人先第一次去!搭飛機梗加唔洗諗!

大宅

櫻花bb 發表於 17-3-27 14:50
你好過我!豉油撈粥,蛋都冇!海洋公園係大個出黎返工,成廿幾歲人先第一次去!搭飛機梗加唔洗諗!
...

咁我都算幾幸運既,去海洋公園都係阿爸儲左好耐先有得去

公爵府

回覆 ckbean 的帖子

70後好窮, 連蛋都無, 大部份時間係豉油同咸菜, 好好彩果日會有咸蛋.
媽媽好錫我地, 過年一定有新衫....後期好少少, 會有叉燒做送.

老豆 日日打麻雀, 我媽放假會炸雞脾比我地食, 所以我對我老豆無咩感情, 但唔憎佢. 對我媽我就會比較錫佢d!

中學都無咩錢, 坐車食早餐, 飯錢唔夠膽出聲問, 只有捱餓等回家看看有咩食先食. 無錢買校服買書, 買鞋, 穿舊校服, 但我太高, 放無可放了.........老師認為您係問題學生, 但從不關心是否您家中有需要, 所以我對老師一詞沒有太感受, 亦唔覺得春風化雨, 佢唔話我校服問題我都好開心了.

中四之後做part time 就好好多了, 起碼中午可以食個有飯的餐, 買番套新的校服, 但同學大部份的學園回憶我都係在收銀工作中渡過. 沒有什麼特別開心的回憶........

童年感覺係窮, 餓, 慘, 累.......

大宅

koko2000 發表於 17-3-27 14:54
回覆 ckbean 的帖子

70後好窮, 連蛋都無, 大部份時間係豉油同咸菜, 好好彩果日會有咸蛋.

80後已比70後好好多

gobaa49    發表於 17-3-28 15:55
Chirley    發表於 17-3-28 06:59

侯爵府

2018復活節勳章

會 ...

我細個好窮。

有試過鼓油撈飯, 雞蛋撈飯。

細細個已經要幫爸爸手送貨, 要過海。

讀幼稚園時, 試過爸媽太忙而無接放學

試過因為爸媽太忙而要放係另一姨姨度住。

童年最鐘意DIY玩具, 用報紙加膠紙整個足球, 用雪條棒整支槍, 用紙整聖鬥士星矢嘅聖衣。

好多好多, 為買玩具好比心機讀書, 因為100分爸爸會比$1, 真係1蚊1蚊咁儲, 所以儲到後又唔捨得用

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我細個好幸福,好多嘢食。成個童年就係充滿零食,汽水,雪糕

大宅

淘寶 發表於 17-3-27 14:56
我細個好窮。

有試過鼓油撈飯, 雞蛋撈飯。

你令我諗起⋯
讀幼稚園高班畢業無人得閒接我放學,我自己行廿分鐘番屋企
我諗依家無俾人呃走都偷笑

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我細個,每年都要求換書包,未爛都要換,每年都換皮鞋。
但我而家都係一個好慳嘅人

子爵府

回覆樓主:

細個幸福過大個。

公爵府

ckbean 發表於 17-3-27 14:59
你令我諗起⋯
讀幼稚園高班畢業無人得閒接我放學,我自己行廿分鐘番屋企
我諗依家無俾人呃走都偷笑:laugh2 ...

我都係喎幼稚園自己行番學,都要十幾分鐘㗎。有次放咗學同同學玩咗一陣至番屋企俾阿媽打到飛起!

男爵府

回覆樓主:

我係80後,雖然未試過豉油撈飯嘅日子,但家境都唔好。。老豆阿媽擺檔為生,阿媽話細個嘅我其實幾慘,因為父母要搵食冇人揍我,我兩歲開始已經要入幼稚園,而每晚亦要留喺幼稚園到7,8點我媽先會接我放學。細細個開始我就要擺檔,所以我童年唔似其他人咁可以周圍去玩。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

會 ...

睇你文字都感覺你童年係幾開心嘅,所以開心同物質豐盛唔一定成正比。

我童年都係窮,比你好少少,間中會去飮茶,海洋公園好似10歲左右去過一次。第一次坐飛機係成17歲。

依家諗番都唔係壞事,起碼我對物質要求唔高,唔大洗,應洗則洗。

子爵府

會 ...

細個時屋企唔算窮,但又唔係有錢。但過得好開心,無憂無慮~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係出嚟做嘢一段時間, 才自己儲到錢去旅行的

公爵府

回覆樓主:

我70後, 細個生活資源好充足,因嫲嫲湊, 要星期六日先見到爸媽, 要買咩學咩爸媽都比, 我媽一直都買好用好, 讀書又冇逼我, 對我成長冇咩不良, 更令我要學歷上追求起碼有degree, 因大學畢業先有好工作好工資維持我的生活水準, 所以我唔怕帶我小朋友食好用好, 只要教導佢哋not take it for granted,社會有不同羣體,小朋友知道的。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

細個屋企冇咩錢 但又未至於要豉油撈飯 爸媽好錫我同細佬
放學去小販檔買零食 1蚊2粒蜜蜂糖 煎PANCAKE好好味 依家已食唔返果種味道喇
返屋企睇卡通片 幾開心架
媽咪要湊我同細佬2個 冇返工 爸爸一個人養我地 做野幾辛苦下
到大個出黎做野先搭過飛機去旅行

男爵府

happybebebe 發表於 17-3-27 14:57
我細個好幸福,好多嘢食。成個童年就係充滿零食,汽水,雪糕
我都係,唔係有錢,不過咩都唔缺乏~
個個星期去惠x買二百幾蚊零食,日日當飯咁食~ 年年都會去海洋公園,間唔中就食自助餐~~ 不過就冇去旅行,嗰時爸爸媽媽忙到連見面都好少...........

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我细個唔係好有錢,但總算生活無憂! 第一次坐飛機係小四, 去桂林,老豆贏馬就會去鯉魚門食海鮮!

但我都係慳家嘅, 到宜家都係應使則使

每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至