自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

2018復活節勳章

80後,兒童院員工宿社》慈雲山》沙田公屋

3歲左右搬離宿社,記得可以騎上狗仔到玩,中秋節會同埋院入面小朋友燒烤(其實係大人燒)

慈雲山屋企樓下有冰花大菜糕旦食,好似5毫細隻,2蚊大隻(用扭蛋做包裝)
外公有工廠做小生意,但爸個邊環境唔好。
中學前環境叫唔錯,成日去彭福公園,新年一定有新衫,最記得一年外公買左件紅色絨斗篷外套比我,700蚊外國貨。又有一年每個孫都有一條金手鏈仔,可惜我帶唔夠15分鐘就唔見咗。媽咪做過兒童樂園收銀,細個拽要企入去電車仔條路軌中心圓圈罰企。

中學回憶就唔開心唔打了

Please stop fighting with the past...

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都係70後,之前以為自己屋企好窮,原來都可以。
父母都係藍領,有OT,佢哋一定去,好勤力。因為冇人湊我同細佬,我媽返日頭,我爸返夜班,咁佢放工會湊我同細佬返學,放學,煮飯我地食,雖然佢煮飯麻麻。父母好錫我哋,我細佬瘦,我媽有排係日日煎豬排俾我哋食,唔會冇得食。最記得係我小學英文唔好,父母又唔識,我媽搵人上門幫我補習。每星期去超市入一次貨,屋企長期有益力多,陽光,利賓立,所以我到而家都唔鍾意飲水,成日飲有味野。

我老公就少爺仔,細個住私樓,屋企有私家車,6299都係白領,同我背景好唔一樣。

大宅

回覆樓主:

細個屋企窮,發育時期飲罐頭字母湯加白飯就一餐,不過嗰時覺得好好飲,冇咩怨言。小學中學讀書好勤力,好少睇電視。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ckbean 發表於 17-3-27 14:45
因為覺得依家d小朋友要食好住好,會不會害左佢地呢

社會會進步嘅,老豆果代15歲打工添,我地果代已經唔會啦

男爵府

回覆樓主:

光蔭似箭,人生已行了三分二,雖然我係窮,但好掛住以前的生活!

侯爵府

回覆樓主:

細個屋企算不差,媽咪其實唔中意細路,不過老豆中意,所以先生我,雖然一齊住,但唔湊我,係禡姐湊我。我媽好惡冇耐性,應該有情緖病,成日發脾氣閙我。
老豆好錫我,可以稱得上縱容我。幼稚園係佢送我返學接放學,但一個星期冇返三日,因為老豆揸車帶我周圍玩,去海洋公園,去海灘,去影相,去食嘢,去shopping.
失禮講,我父母同D舅父,姑姐亞叔,喺我中學前都冇返過工做嘢,因為上一代都留低唔少財產,佢地食老本,逢星期六日都請好多朋友返屋企開party 跳舞食嘢。
不過我同D表兄弟姐妹都好正常,雖然大人掛住玩管理我們不善,又唔理我地學業,但禡姐好惡,迫我地做功課,所以我地都自己考到好學校,又唔駛補習,又冇9588咁。
舅父一家住隔離,所以同表姐表弟一齊長大一齊玩,生活幾開心。

男爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 17-3-27 19:17
由唐樓-自置木屋-公屋
唐樓喺香港仔十五間(正式地膽就知邊度係十五間,即而家逸港區對面果d唐樓) ...

乜野係和味龍?食得架?

男爵府

ckbean 發表於 17-3-27 14:44
我以前好窮,無餸我地會鼓油撈飯加隻蛋,最鐘意食福米,好開心。
又無錢坐飛機,去海洋公園都開心好幾日
會 ...

細個屋企成日問人借錢買送,試過新年腐乳撈飯(菜都無條),亞媽迫我去同老師講無錢交書簿費,仲記我老師黑我面仲鬧我無錢交就唔好返學......去海洋公園已經係好幸福加辛苦既事,因為中一去成星期無食lunch 儲起去,仲要買兒童票怕人識串,學校旅行又想去又要扮屋企有事唔去得,因為無錢買零食,所以選擇唔去

大宅

ckbean 發表於 17-3-27 14:44
我以前好窮,無餸我地會鼓油撈飯加隻蛋,最鐘意食福米,好開心。
又無錢坐飛機,去海洋公園都開心好幾日
會 ...

我記憶,每日只會有3餐 成日都係瘦肉粥或公仔麵,每次放學都好肚餓,但要等晚飯先會有野食,小三上左樓公屋,開始好啲,但家人做小販小學每日放學都要幫手,人地有假放,我做足365人,係放學就幫手,大左就算已出來做野,逢紅日假期一定要幫手開檔,即係無假放,所以我好唔鍾意做服務性行業,覺得當假期時候,只會睇住人地一家開心行街,家人係我26,27歲時無再做,我先擺脫呢個痛苦:mother:

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PP_Couple 發表於 17-3-27 22:37
乜野係和味龍?食得架?

應該係水曱甴

子爵府

回覆樓主:

幼稚園無人接時,老師帶我回家(隔離座樓,下雨也不用淋雨那種),回家後得我一個,對面屋幫手睇,小學用D水樽係D裝完汽水的樽,得新年先有新衫

子爵府

回覆樓主:

海洋公園係中學先第一次去,係同學請,父母最遠去樓下公園

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

一字既之曰: 窮

不敢想。 未敢忘

大宅

屋企好窮但家父縱我,零食零用唔缺,佢唔食都買嘢比我

侯爵府

回覆樓主:

細個返半日制小學下午校,放學睇閃電傳真機,睇下卡通片,就做哂功課,做到夜晚12點都有,因第二朝要補習。次次默書一定攞一百分,習次次都有得獎。細個無自己玩具玩,玩人地玩具。自己少少零用錢去樓下買紙公仔玩

水晶宮

住山區木屋,再住公屋,同左鄰右舍關係好好,叫得曬全條行乜生乜太
成日落街玩做街童,同朋友仔(當時唔過小六)通山跑,諗返轉頭,如果山洪爆發一定死緊

用戶要求終止服務

Sofia_happy 發表於 17-3-27 23:47
屋企好窮但家父縱我,零食零用唔缺,佢唔食都買嘢比我

一樣,3年級時我最期待星期三,因為佢會逢星期三帶我去大型惠x超市逛,想買咩就買咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

70後父母輪班工作。我地自己搞掂。隔夜湯渣加碗飲又一餐。食完自己去小童群益會參加活動。福麵做小食星期六大哥帶我掃街放題 日子過得好開心。令人懷念

子爵府

櫻花bb 發表於 17-3-27 14:50
你好過我!豉油撈粥,蛋都冇!海洋公園係大個出黎返工,成廿幾歲人先第一次去!搭飛機梗加唔洗諗!
...

me 2兩姊弟訓ㄧ張單人床至中學唔系屋企好窮系父母自私買自己鐘意既野,$永遠唔會用系仔女身上,未試過有新衫同新玩具永遠系執有$表姐既二手衫有時親戚送啲玩具

子爵府

係安置區生活
好多朋友仔
一去公園個個都一齊玩

首頁
34567...9

尾頁

跳至