自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我70尾,屋企環境都叫可以,唔算富有但無乜缺少過。家父母係慳自己唔慳人地果種人,平時家常便飯但宴客就大排筵席,細個成日以為珍寶海鮮舫係普通酒樓,大個先知自己食唔起。

童年都開心架,幾兄妹係平台有自己地方玩,踩單車跳飛機,有時同其他親戚BBQ..

子爵府

開心吸收勳章

我係80後,細個屋企窮得好緊要,住安置區,完全無印象食咩,只記得鄰居好照顧我哋一家四口,成日送菜同魚俾我哋加餸。媽咪做清潔幫補家計,我會跟埋佢一齊返工。啲衫多數係哥哥二手衫,屋企無玩具,夏天會跟哥哥捉金龜嚟玩。最大娛樂係晚飯後跟爸爸去巴士廠睇巴士「沖涼」。二年級上公屋後第一次訓床,好新奇但晚晚訓訓吓會碌落地。爸媽好勤力搵錢,生活慢慢得到改善。以前真係好窮但好開心好開心。

wcpcelia    發表於 17-3-28 09:35

男爵府

del.

大宅

回覆 ckbean 的帖子

我都係80後,細細個時好開心。因為阿爸做生意, 阿媽係全職家庭主婦, 得我一個女。。個個都錫我。年年都去旅行, 無憂無慮。。。 反而係嫁咗之後好多嘢都要諗過度過

男爵府

目睹自己亞媽同姨丈have sex
當時我小學
從此憎到亞媽死

要出軌也可以行遠d吧

CACACAROL    發表於 17-3-28 17:05

男爵府

80後,細個屋企都幾有下

日日飲茶,曾經以為只有晚飯可以係屋企食
從來唔睇價$,亦冇金$觀念,爸爸年紀好大先生小朋友,屋企有2個媽媽,冇人做野
曾經比同學問你爸爸媽媽做乜,我話收租,有好多樓收租,我重記得佢地個樣呆左,細個完全唔明,做乜要返工,咩叫冇$
成日食山珍海味,去酒樓食海鮮龍蝦果d
去同學仔屋企見到一入房就床,飯廳同客廳一齊好得意,因為所有親戚朋友d屋企都過千尺,想住公屋覺得好好玩,好細,好cute(真係好白痴下,完全瑪利皇后)
要就買,唔知買咩色,全部買矖佢,小學買衫已經千千聲,
書包有超過十個,輪流用,你講得出既玩具我都有,不過唔比買書(因為亞媽鐘意打牌,唔比買書)公園library, 科學館乜乜館全部未去過

2歲開始去旅行,一年幾次,不過只去行名店同買野,其他地方一律唔去

冇人理,冇人同我玩,冇人關心我,冇人尊重我,除左物質,我就係一個人過,完全冇乜開心過

小學爸爸死左,到中學d$比亞媽洗得七七八八(只洗,完全唔投資或保本)
開始返回現實,亦痛苦左好幾年去接受現實世界既運作方法

所以衣家教仔,我好現實咁教佢,唔想佢要慢慢咁接受現實係幾咁殘忍

milkteabb    發表於 17-3-28 16:27

男爵府

70尾,
6歲時阿媽走佬,4姐妹日日聽老豆罵,要我地背阿媽勾左幾多個佬,叫咩名住係邊。
背5到就打,打到出走廊,成日有警察上黎,
窮到要落樓下面包舖執面包皮食,個時覺得好好好好食,
成日同老豆去隔離邨細叔度借錢開飯,細個5明點解細嬸同d堂兄妹咁討厭我地,以家明哂。
小童群益會個d暑假活動/學校旅行要俾錢既從未去過,
冇新衫,老豆幾年會拎一箱舊衫回來大家分,
中學從來冇同同學出去食過lunch,因為5夠錢,自己買個包返校食。
印像中全家冇出街食過一次飯,莫講話咩海洋公園自助餐。
每日都係我洗煮熨,因為哥哥係男仔唔洗做,妹妹太細,家姐又蝦我
仲有好多好多不堪既回憶,但其實呢d細個並5覺得慘,點都自得其樂到既。

只最深刻一樣,
就係6歲之後,我好掛住媽媽,每日放學見到同學仔有媽咪接,
見到小朋友有媽咪拖手行街,我都好羨慕好想都有媽咪錫

wcpcelia    發表於 17-3-28 09:35

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sako 發表於 17-3-28 05:08
70尾,
6歲時阿媽走佬,4姐妹日日聽老豆罵,要我地背阿媽勾左幾多個佬,叫咩名住係邊。
背5到就打,打到出走 ...

你媽有冇返黎搵你地呀?

大宅

睇完大家細個時侯生活,似層相識,我們是這樣長大的,舊屋拆了,原來最開心回憶在那裡。我細個住木屋,唐樓,木屋拆配到公屋。木屋無人理,通街睡,阿媽收場就搵我,街坊話媽知我今日訓左邊度,對上幾個家姊去左玩或湊細佬妹,我比大少少街坊仔他玩刀片間小腿,家人都不知。唐樓返幼稚園來5中上茶樓,老豆行船媽照顧我地,媽喜歡煮食,我地食得都好,不是大魚大肉,魚湯牛骨湯不斷。公屋時最開心,成條巷細路,只有中秋搓燈籠可以落夜街,煮飯仔,床單在上下隔床間房出租,扮醫生,老豆小生意在山邊,識到屋主幾個仔,報紙烤番薯,5熟都係甘食。日日放學睇粵語長片,最憎老豆返夜班,要媽整炆5花腩回去請人食,自私老豆。媽為省錢旺角買餸腳食,後隨著經濟好,很多嫁得好又一村賽西湖。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PP_Couple 發表於 17-3-27 22:37
乜野係和味龍?食得架?

一隻隻好似蟑螂咁嘅野(自己google,貼出黎我會俾人鬧死

gobaa49    發表於 17-3-28 16:05

用戶要求終止服務

holemone 發表於 17-3-28 02:08
當時我小學
從此憎到亞媽死

嘩,咁細個睇到好慘

男爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 17-3-28 07:42
一隻隻好似蟑螂咁嘅野(自己google,貼出黎我會俾人鬧死)

你咁講,攪到我唔敢google

男爵府

好媽媽勳章

mimikitty28 發表於 17-3-27 23:33
應該係水曱甴

男爵府

koko2000 發表於 17-3-27 14:54
回覆 ckbean 的帖子

70後好窮, 連蛋都無, 大部份時間係豉油同咸菜, 好好彩果日會有咸蛋.

咁你有無主動同老師解釋屋企經濟困難? 老師唔知,無從入手關心你喎!

翡翠宮

回覆樓主:

70尾,細個麻麻湊,管得我地好嚴,唔比落街玩連去隔離屋玩都唔可以,有時d小朋友會黎我門口隔住鐵閘同我傾計! 不過我好愛我麻麻,知道佢咁做係要保護我地!

公爵府

sizzlers 發表於 17-3-28 08:17
咁你有無主動同老師解釋屋企經濟困難? 老師唔知,無從入手關心你喎!
...

小朋友,得十二,三歲點會講?三十年前的學生唔似而家!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有去海洋公園

男爵府

呀爸以前係大陸做廠長,年年暑假都會帶我地返大陸周圍玩!

珍珠宮

ckbean 發表於 17-3-27 14:44
我以前好窮,無餸我地會鼓油撈飯加隻蛋,最鐘意食福米,好開心。
又無錢坐飛機,去海洋公園都開心好幾日
會 ...

以前我地隔住鐵閘傾計,最窮果時要上格床做功課,無補習,但我地都讀到書!

大宅

holemone 發表於 17-3-28 02:08
當時我小學
從此憎到亞媽死

咁應該原諒唔到....

首頁
45678...9

尾頁

跳至