自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

果位jm都講過,得佢老公一個揾錢,所以要慳,好老實有頭髮邊個想做(辣哩),有邊個唔想餐餐大魚大肉啊。

男爵府

回覆樓主:

其實家家有本難念的經,當初結婚生B供樓,真係要好慳好慳,所以我都用好慳既方法煮飯。而家供完樓, 人工又多左, 可以買100蚊條豬尾煲湯。所以環境改變,人也改變,不用睇人地慳家唔順,又唔好以自己把尺去睇人。自己過得如何才重要

公爵府

回覆樓主:

我覺得幾勵志,我就唔會日日跟但有時整到咁平係幾有滿足感雖然仲未做到,睇下開心下唔好咩,成日話物價貴負能量高,個個post我就睇到四個字:事在人為 至少佢俾到我正能量,唔止係平唔平咁簡單,而且有d 佢唔講我都是知先廿蚊

samo    發表於 17-3-29 17:18

子爵府

jessica0768 發表於 17-3-28 11:54

有我陪你
因為屋企附近得超市, 買一包菜都10幾蚊, 一家4口要兩包先夠食, 淨係一碟菜都起碼$30-40

子爵府

煮食同自由我都出過post問野,自由回答率又真係高好多.....

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-3-28 11:50
所以我唔會問何不吃肉糜,可能某啲人生活圈子狹窄,平日亦冇咩可以分享,哩個係唯一分享溝通的途 ...
BK文化, 一係無人講, 一係一齊插, 越講越涼薄.

雖然我都覺應該放返係cooking.
其實唔止一位會員將今晚食乜餸放自由, 仲有一位太太都經常擺, 又無人出聲.

水晶宮

Mrs.YeungMeh 發表於 17-3-28 11:57
樓上好多人話人哋啲餸唔夠攝牙罅,又話茄汁豆都拎嚟做餸,又話啲嘢冇營養等等⋯我反而覺得該jm好慳家喎!你 ...
最難聽仲要講到好似我屋企條地布都貴過你著上身既衫......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-3-28 11:50
所以我唔會問何不吃肉糜,可能某啲人生活圈子狹窄,平日亦冇咩可以分享,哩個係唯一分享溝通的途 ...

同意﹗自己生活得好,但對其他生活艱難既人,我更覺感恩同時亦會包容佢地多d。

記得我以前有個同事,佢話我知佢十二、三歲起就要負責買餸(只晚餐,三個人食),佢唔知邊個係佢阿爸,而佢阿媽生左佢

就掉低佢响外婆、舅父度無理過佢,佢外婆每日只畀十蚊佢,要佢放學去買餸咋﹗(二十幾年前喇)

當時物價都唔平架,佢講我知佢煮到三餸添,有時仲可以有湯添,而我真係唔知有D人會咁艱難架。

我到結婚至學煲飯、煮野架,相比下,我算幸福喇,但我亦覺得佢好叻女好乖添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

tammy2008 發表於 17-3-28 12:08
最難聽仲要講到好似我屋企條地布都貴過你著上身既衫......

吓?咁衰,邊個post?

水晶宮

艾菲BB 發表於 17-3-28 12:10
吓?咁衰,邊個post?

比喻來啫......

講得太白會俾人追九十幾條街架....唔怕咩 ?

珊瑚宮

畀面勳章

jessica0768 發表於 17-3-28 11:54
68係全條?連唔連埋上面舊骨?

我呢邊好d,可以要上半或下半條(下半即係條尾)

係斷斤計,通常條成條秤,今日條尾比較細條,所以六十幾蚊,平時買開要七十幾八十蚊。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 17-3-28 12:07
BK文化, 一係無人講, 一係一齊插, 越講越涼薄.
人情冷暖,世界本是如此,阻止唔到人哋的想法,但堅持自己的原則,做好自己,不向失意的人加多一腳。

你估我唔到    發表於 17-3-28 17:50
tammy2008    發表於 17-3-28 12:15

男爵府

人地分享下煮咩姐
bk c9講野真刻薄 人人經濟都唔同 盡量平而做到有肉有菜 有咩問題
你估個個好似你地bk阿妹咁富貴 食好住好 做文員都搵三四皮阿?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

小可愛11 發表於 17-3-28 11:19
Emmm 坦白講,可能我對食材嘅質素有要求,所以我真係做唔到幾十蚊餐。

我今日買以下嘅餸
題外話,請教一吓鯪魚脊係唔係無咁多骨?

珊瑚宮

畀面勳章

Hazelzel 發表於 17-3-28 12:01
如果我老公咁要求我會剁左佢

係㗎,有時偷懶買現成來煮,但又真係冇咁好食,咪唯有辛苦啲自己刴。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實每個人都有每個人既唔同故事,人地係咩環境,我地唔知。

而自己既非其中,根本唔知、唔明白當中既難處,若係咁,又何必計算人地呢?

DoReMi媽媽    發表於 17-3-28 12:26
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

Mrs.YeungMeh 發表於 17-3-28 11:57
樓上好多人話人哋啲餸唔夠攝牙罅,又話茄汁豆都拎嚟做餸,又話啲嘢冇營養等等⋯我反而覺得該jm好慳家喎!你 ...

間中食茄汁豆唔明有咩問題
依家d人真富貴 講到茄汁豆好似豬餿咁唔應該食(利申 有食茄汁豆)

珊瑚宮

畀面勳章

zola 發表於 17-3-28 12:16
題外話,請教一吓鯪魚脊係唔係無咁多骨?

係呀,魚腩多骨唔適合用來刴,但如果煲湯(例如粉葛赤小豆扁豆煲鯪魚)就可以用魚腩。

男爵府

回覆樓主:

呢邊收視率100%

男爵府

my005 發表於 17-3-28 12:09
同意﹗自己生活得好,但對其他生活艱難既人,我更覺感恩同時亦會包容佢地多d。

記得我以前有個同事,佢話 ...

同意,別人或許只是家境不好,分享平煮的生活,但這樣的苦中作樂也要被剝奪,被問何不食肉糜

my005    發表於 17-3-28 12:22

首頁
34567...23

尾頁

跳至