自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆 十一貝勒 的帖子

我情況同你好似,叫我剝!諗住睇多個醫生,甘你後來點攪?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

芝麻醬 發表於 17-3-28 22:20
成日聽人講牙醫講野唔信得過,前排睇一個佢話我智慧齒會生歪,最好就做手術整走佢,如果唔係前面果隻好易蛀 ...

每度都有好同唔好,有經驗同無咁多經驗嘅分別。其實可以搵多一個牙醫睇下,話晒牙齒跟你一世。
港大牙醫學院係2016世界大學學科牙科排名已經係第一。唔知其他地方會係點?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果講到做手術,最好睇多個醫生先

珍珠宮

BK Milk勳章

睇多一、兩個牙醫好d

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

本身照左xray睇下隻牙點生未?同埋有冇蛀?
我自己就係智慧齒蛀到崩。。又打斜生。。最後決定剝左先。。好彩隻大牙冇事。。而我呢次剝亦好彩唔使做手術。。不過另一隻牙。。就排緊期見醫生。。因為觸及神經線

複式洋房

回覆樓主:

牙醫講得無錯,不過可以睇多個攞多啲意見先既。智慧齒都無乜實際作用,生得唔好剝左佢都無乜損失 (荷包唔計

我以前啲智慧齒係唔夠位出,成日牙齒肉發炎,趁未畢業時已經剝晒四隻喇,貪學校診所超平,同埋當時覺得佢地成日幫學生剝,會熟手過出面的牙醫。

子爵府

ccw1830 發表於 17-3-29 10:36
我做牙醫助護的…樓主睇個位牙醫講得岩,係真既…我見好多病人,因為出左智慧牙,生得唔靚,打橫生,真係頂住左 ...

我右想問下,如果牙齒表面天生紋深好易藏積,牙醫話耐左積得多會蛀同梅,牙醫建議填高個牙面400元隻做唔做好啊?
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

大宅

bigboyenzo 發表於 17-3-29 12:36
我已經冇幫趁香港牙醫,改為去蛇口一個牙科中心,地方乾淨企理,我半年前唔小心咬爆左做隻大牙,要杜牙根同 ...

可以p.m 地址比我嗎?

水晶宮

有d 牙醫真係好衰架,我細個去睇(小學定初中)佢幫我補牙,跟住望到我有d 補左唔係白色粉既牙,佢suggest 我換晒佢,話而家我ok 就可以幫我換,話換左先靚架,又話大笑都冇人睇得出,當時我媽喺出面,咁我話唔駛喇,之後諗返如果我話要,佢幫我換晒,我媽咪要焗住俾錢

男爵府

回覆 牛皇妹 的帖子

我太明白用“野“整高牙面…係咩意思…所以答唔到你…

子爵府

ccw1830 發表於 17-3-30 14:42
回覆 牛皇妹 的帖子

我太明白用“野“整高牙面…係咩意思…所以答唔到你… ...

我估應該係牙紋密封劑
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

公爵府

回覆樓主:

個個醫生唔同, 我之前有一隻蛀牙都住得幾深 有一個醫生話可以杜牙根 另一個醫生話冇得救一定要剝 最後我揀咗杜牙根

珍珠宮

BK Milk勳章

貧窮媽媽 發表於 17-3-30 01:46
有d 牙醫真係好衰架,我細個去睇(小學定初中)佢幫我補牙,跟住望到我有d 補左唔係白色粉既牙,佢suggest ...

其實瓷粉(牙色嘅物粉) 好過銀粉

水晶宮

sfccwy 發表於 17-3-30 22:25
其實瓷粉(牙色嘅物粉) 好過銀粉

問題唔係邊樣好d,係佢襯我媽喺出面而嘗試去tum 我話幫我換晒佢,而我當時只係小五六定初中

大宅

回覆樓主:

我隻智慧齒都係打橫生,所以刷牙時會刷得好仔細,連牙醫都 話我刷得好,touch wood3隻智慧齒都冇蛀到,如果唔想剝就要刷好啲。
當然,最好問多個牙醫意見啦。

複式洋房

windy1 發表於 17-3-29 13:48
回覆 十一貝勒 的帖子

我情況同你好似,叫我剝!諗住睇多個醫生,甘你後來點攪?

屋企人介紹我睇第二個牙醫,照完隻牙冇問題,只不過注左,補完冇事

男爵府

回覆樓主:

我係睇左2個牙醫再做決定,第1個話我有2隻牙要杜牙根整牙套,話我啲智慧齒停左生出黎唔影響既,但第2個就話唔得,要剝杜牙根格離既2隻,因為我2隻都係最後1隻大牙要杜,佢話唔剝既杜完牙根整牙套好易甩出黎,但我決定聽第1個牙醫講,今日完成晒杜牙根準備返去整牙套啦

男爵府

係真係會,我都有呢個情況,去睇政府佢話要開刀,冇乜必要唔好搞

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

芝麻醬 發表於 17-3-28 22:20
成日聽人講牙醫講野唔信得過,前排睇一個佢話我智慧齒會生歪,最好就做手術整走佢,如果唔係前面果隻好易蛀 ...

點可以一概而論,有好有唔好,做大決定時,ck多一兩個牙醫咪得囉。

首頁

尾頁

跳至