自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

jessie_CC 發表於 17-3-28 23:37
咁你地會唔會因為做ftm而少左原來未生小朋友時既朋友?會點處理朋友間既關係?因我係悶到唔知同人講咩好
...

又唔會喎,因為我啲朋友都係咁上下時間生bb, 但住得唔近所以都不常見面。不如你每日湊完小朋友返學自己去跑吓步,個人會開心好多㗎。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

朱朱bb 發表於 17-3-28 22:44
我加多一樣,就係要返埋工,有時辛苦到喊,唔知為咩

同感!

大宅

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:56
你講緊我既生活,我諗係唔係自己有情緒病,做人無哂動力

我都有懷疑過自己有抑鬱,不過我覺得主要係冇假放呀!如果每個禮拜都有一至兩日係可以自己一個人去行街啊食下飯,又或者同朋友去飲下野啊咁樣應該都會開心啲嘅

子爵府

Jm 你要調節心態,要享受現有一切,慢慢適應,搵些興趣,例如做完家務,小孩午睡,上學,你可沖茶或咖啡,睇報紙,煲劇,上bk,嘆一下,想shopping 咪去淘寶睇野,當行街但要忍手,學下煮野食,其實,反工都好悶,又要睇老細面色,埋同事堆,倦唔可以休息,唔可以隨心所慾,安排工作。但唯一好處有$,但現實,係要在家照顧小孩,都無法。至於,朋友,你要識過D有小孩媽媽,大家層次唔同左,但有小孩媽媽,多數在比較成績。我都係適應左一段時間,e家小孩大左,反學校長時間左,我可以周圍行下街,去公園做下運,飯下下午茶,又過1曰。

子爵府

回覆樓主:

我都做咗ftm差唔多5年,感覺同你一樣,雖然我而家係湊得一個但已經覺得好困身,做咩都做唔到,要等佢返咗學先有自己私人時間,但時間真係過得好快,轉眼間又要接返佢,自從做咗ftm之後朋友係見少咗,講真而家傾得最多係同學仔媽咪,我其實都想認識其他朋友

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

等仔女大左,返全日k或小學,就可以有多時間,甚至返工都得(返工對我係有滿足感)

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我做左近十年了,搵啲興趣,砌砌圖,睇書,玩遊戲機,去下圖書館,一唔係種下嘢,唔怕在同一屋內時,眼光只專注在小朋友度
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:37
日日如是,日日家務,煮飯,教做功課,温習,星期六帶學野,同朋友無咩共同話題,好想疏遠無小朋友既朋友, ...

得間上bk傾多d計,我由呀仔小三開始做ftm,呀仔宜家中一了,我有時都覺得悶㗎! 咪有時行吓香工,瞓吓晏覺,我都唔係好多朋友,最開心係keep幾個識3x年嘅中學同學。大家彼此都好珍惜。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

jessie_CC 發表於 17-3-28 23:37
咁你地會唔會因為做ftm而少左原來未生小朋友時既朋友?會點處理朋友間既關係?因我係悶到唔知同人講咩好
...

可以和老公,或者和小朋友談心。

大宅

sunnymama2 發表於 17-3-29 00:05
可以和老公,或者和小朋友談心。

老公溝通唔到,佢覺得我湊小朋友唔可以提辛苦,而佢因揾食一星期有3-4日有12-13小時在外工作,我就湊足全日

大宅

做左FTM就快5年,一湊二開頭會辛苦D,小朋友細,搵下自己興趣、識下新朋友,多左話題就吾會悶,我好中意整下面包蛋糕又可放鬆心情,小朋友又食得開心,都好有滿足感

大宅

LittleRoxie 發表於 17-3-29 00:02
我也是FTM, 但自從子女入學
自己餘閒也搵嘢學
現在仲把興趣變為事業

其實我都有興趣,不過我真係好需要有自己時間但未來幾年都難,唯有咬實牙關等待

伯爵府

jessie_CC 發表於 17-3-29 00:11
老公溝通唔到,佢覺得我湊小朋友唔可以提辛苦,而佢因揾食一星期有3-4日有12-13小時在外工作,我就湊足全 ...

得閒同我哋傾吓計啦!

水晶宮

你d 小朋友幾大?返左學冇時間做下自己野?我小朋友返緊幼稚園,雖然每日得幾個鐘,但我都可以做下自己野既,不過就要家務做快d,餸又買快d

大宅

我都做左6年, 早兩年覺得好悶, 好有衝動搵分工做下, 但亞都係比較細, 未放心得下, 明年亞仔上中學, 我決定搵番分工做下, 就算人工搵小好多都唔計較,只想識多D人, 有些精神寄託.

現在亞仔自己番, 放學, 有時在學校上埋課外活動都好晏番屋企, 成日流流長, 都好悶, 最近我無野做就去下跑步, 去再培訓局搵D唔使錢課程讀, 打發時間.

複式洋房

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:56
你講緊我既生活,我諗係唔係自己有情緒病,做人無哂動力

你大嗰個返學,細嗰個都返埋學就好啲,咁會有番自己啲私人時間。夜晚嗰餐唔洗日日煮,一星期有1-2日出街食或者外賣,咁就有些變化。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我做左4個月,日日不停餵奶,哄訓,換片,抹屎抹尿,洗奶瓶。。。真係好掛住以前返工日子,即使有時10點先收工,收工食個夠就平衡返晒。而家乜都係bb bb bb, 啲朋友只係講旅行!

首頁
12345...11

尾頁

跳至