跳至

首頁

尾頁

大宅

可否分享吓.

別墅

faifai1116 發表於 17-3-30 10:24
可否分享吓.
幫手推下其實我也想知下
香港太多物質享受, 依家d细路乜都要父母買, 澳州應該冇咩嘢可以買

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

ozleung 發表於 17-4-3 15:24
幫手推下其實我也想知下
香港太多物質享受, 依家d细路乜都要父母買, 澳州應該冇咩嘢可以買
...
如果係住澳洲大城市, 一樣有物質享受, 買唔買父母決定, 我仔女從無要求買乜買物.

從小已經知道爸爸一個返工養全家好辛苦,
我哋要學識節儉, 一家人要相親相愛互相幫助.

大宅

其實, 我最想知
1)兒童學習情況
2)大人新生活,如認識新朋友
3)與香港親友(如父母)関係. 每年返一次

等等

公爵府

faifai1116 發表於 17-4-5 18:25
其實, 我最想知
1)兒童學習情況

總之係悉尼, 好老師可遇不可求.
家長匚了解小朋友的學習進度.
有d學校係混級.即一二年級,三四年級,五六年級.
老師講的說話, 你信七成好啦.
要keep住幫小朋友reading,spelling, 個d.
而家開始, 小學開始帶ipad, 但唔係間間學校都係.
有d 學校要帶lunch, 因為學校冇canteen, 就算有, 都可能係hotdog, pizza, 壽司個d.
, 食lunch唔係坐係檯度食, 一係出操場坐地下, 落雨天, 可能坐係課室地下.

公爵府

其實, 我最想知
1)兒童學習情況

佢地冇話小息時間, 但除左lunch time.
佢地有crunch sip 同 recess, 我多數都俾佢地拎水果.
學校時間多數係8:45-3:15左右.家長要返工就要放佢地係before 同after school care. 我諗夠五六年級可以自行返屋企.

公爵府

其實, 我最想知
1)兒童學習情況

我黎到頭幾年, 都冇咩識新朋友, 因為岩岩生左小朋友, 都係同佢出下街晒下太陽, 去下playgroup咁.識到d 媽咪.
呢幾年都係同亞女d同學仔媽咪出下街咁.教會都有.
咁舊年細女都係year1, 我就再去讀tafe, 而家係佢地學校附近搵左份part time做.

公爵府

其實, 我最想知
1)兒童學習情況

我以前都有諗過每年返一兩次, 但返親去,佢兩個要游雲一兩星期.
低年級仲可以,高年級越黎越多表演同考試.所以舊年同今年都冇返香港啦.
同埋佢地d朋友係度, 同d表哥表姐關係一般, 佢地係澳洲又好似冇香港d小朋友咁成熟.
咁佢d表哥表姐都中學啦, 所以好似有d 隔膜咁.
但同我表哥d小朋友, 細佢地一兩年, 一齊玩玩具就好開心

公爵府

其實, 我最想知
1)兒童學習情況

仲有, 小朋友們好醒, 佢知你會聽英文佢會選擇同你講英文多, 不斷試你低線, 我成日同佢地扮傻, 但佢地講中文的機會就越黎越少.
每次返去時, 我6299 同佢地講野,咁佢地講得快,佢兩個明d 又唔明d,我c6又唔幫佢地.咁我6299 就成日話佢地冇禮貌.

公爵府

回覆樓主:

仲有一樣係, 澳洲其實幾多小朋友有敏感,有d 係好大件事匚入院添, 所有childcare centre小學都係 nut-free.
所以我聽朋友話俾個仔拎花生醬俾佢返學, 我真係好,佢話老師唔理.
但我盡量都避免拎有nut的野食.
仲有奇異果同士多啤梨都係.
唔係你唔share俾人食就得.
如果對方係嚴重個d,你同佢傾計唔小心有口水噴左去對方度都可大可小.
當然我唔想有呢d 事發生.
我都知有d家長係唔理.

大宅

感謝. 咁你小朋友返學開心嗎?放佢哋係after school care. 佢哋有無唔開心?

別墅

mandysio 發表於 17-4-9 05:10
總之係悉尼, 好老師可遇不可求.
家長匚了解小朋友的學習進度.
有d學校係混級.即一二年級,三四年級,五六年 ...
同意, 其實同香港一樣, 不只是老師, 有個好校長也很重要
依家ipad教學在澳州是否普片呢?

有d學校竟然冇canteen? 不太相信.... 冇地方食嘢就聽過

別墅

mandysio 發表於 17-4-9 05:21
佢地冇話小息時間, 但除左lunch time.
佢地有crunch sip 同 recess, 我多數都俾佢地拎水果.
學校時間多數 ...
佢地冇小息時間, 是否本身上堂都好recess吓?

別墅

mandysio 發表於 17-4-9 05:26

我黎到頭幾年, 都冇咩識新朋友, 因為岩岩生左小朋友, 都係 ...
請問依家TAFE還有沒有d移民英文班? 免費的我以前都有去過, 分级數的

別墅

mandysio 發表於 17-4-9 05:36
我以前都有諗過每年返一兩次, 但返親去,佢兩個要游雲一兩星期.
低年級仲可以,高年級越黎越多表演同考試.所 ...
隔膜一定有, 其實, 生活背景節奏都不同啦, 何來有互動交流

子爵府

我小朋友間學校就有canteen,每日提供午膳(大約3,4呅)有飯有麵供應。Recess時都會同同學去買小食,例如薯餅、水果、蛋糕等等,日日開party

公爵府

faifai1116 發表於 17-4-9 21:35
感謝. 咁你小朋友返學開心嗎?放佢哋係after school care. 佢哋有無唔開心?

so far佢地都開心.
我冇放佢地係after school care,因為要排隊. 我盡量同c6 夾時間.
如果真係唔得, 好彩有朋友肯收留我兩個

公爵府

ozleung 發表於 17-4-10 10:47
同意, 其實同香港一樣, 不只是老師, 有個好校長也很重要
依家ipad教學在澳州是否普片呢?

我女間學校就係冇.只有星期五有hot dog賣.
校長想要canteen 賣health food, 搞左好耐都唔成事
真係日日諗佢地食咩都頭痛. P&C又主張小朋友的lunch box係no package.
盡量唔好買預先包裝好的零食.當然有時我冇理.但我都係俾佢地帶水果多.

公爵府

ozleung 發表於 17-4-10 10:52
佢地冇小息時間, 是否本身上堂都好recess吓?

我見到到幾.
小朋友想去廁所, 多數要搵buddy一齊去.怕有咩事另一個可以搵人幫手.
好似大女個時岩岩
過黎, 會有 ESL support, 我
就話會唔會miss 左其他野, 老師就話唔會.我見老師如果個堂重要的係唔會俾其他老師帶佢走

公爵府

ozleung 發表於 17-4-10 10:55
請問依家TAFE還有沒有d移民英文班? 免費的我以前都有去過, 分级數的

tafe個d 英文班, 你係指510小時個d?
我覺得冇咩幫助,去上個d 好多都係中國大媽, 除非你好高level.
d英文都係同亞女學下, 去佢班上幫下手, 同老師講多d.
佢地岩岩開始睇深少少的home reading,我就一邊用電話查一邊教佢.
到佢三年級開始就會話我讀唔岩
激死我.

首頁

尾頁

跳至