論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Name: TRI WXHYUNI EKXXATI (簡稱:YUNX)
Passport No: AK 242XX5
I D Card No.: W8xx421
Date of Birth: 19 October 19x4 (24yrs)
特徵:頸有明顯疤痕
準備生第二胎,一心諗住請個姐姐返黎幫手照顧小朋友,點知居然比我請到百年難得一遇既極品返黎.
1.
疏忽照顧兒童
Ø
天寒地凍居然用凍水同仔仔沖涼(被發現後第二日即炒)
Ø
開奶無試水溫,支奶熱到飲唔到
Ø
試過剛煲滾既熱水,即刻倒入仔仔個水杯,比我地拎出街比仔仔飲
Ø
仔仔頸部經常有指甲痕
2.
偷野食
Ø
初黎報到唔夠2星期,就比我發現偷飲紙包牛奶5-6,獨立包裝芝士10片以上.其他零食無法估計.
Ø
偷飲小朋友日本奶粉,黎左一個月要開第三罐奶粉,一罐唔夠兩星期就飲完,最離譜係最後個罐開左2日居然無左1/4.
3.
食得招積
Ø
早餐要食火腿/餐肉芝士雞蛋三文治+牛奶/古力奶 (除左火腿,雞蛋同麵包係我比
佢食之外,其他全部偷食)
Ø
無餸麵包唔食~買左袋提子/豬仔包比佢做早餐,佢居然唔食.最後又偷芝士黎夾麵包
先肯食.
Ø
買左魚片做晚餐既餸菜之一,佢居然唔出聲中午自己煮左黎食,夜晚個碟魚片,切得薄到透光.仲要得幾片.
Ø
我地返99到食飯唔帶佢去,佢就話屋企無飯食,叫佢煮麵食,佢居然話想食M 記要落街買
4.
教而不善-
初黎報到兩星期就比發現偷野食及種種問題,我向AGENT 投訴後,完全沒有改善,仲越黎越過份
5.
講大話
Ø
偷野食唔肯認, 無做家務唔認. 偷睇電視唔認,整爛野唔認.總之做錯乜都唔認.
Ø
偷野食比人發現唔認,仲要屈婆婆,話係婆婆食左
Ø
唔識煮餸又話自己以前餐餐煮5-6個餸,連最簡單既煮公仔麵都搞到個廚房好似打仗
Ø
教小朋友講大話
6.
無禮貌/無大無細
Ø
我係房講電話,門半關,佢居然係我房個套廁到多次自出自入,完全莫視我既存在.
Ø
朋友/屋企人黎到,完全唔叫人唔招呼人
Ø
我坐梳化,佢又坐埋一份
7.
立心不良
Ø
將自己d 衫褲掛係我間房既廁所到,仲要黑bra un un 向出.
Ø
襯我唔係屋企同男主人講想同我執衣櫃.但我係屋企又隻字不提
Ø
初黎未夠一星期,居然同男主人講想買一部約仟多元既相機. 當男主人話幫佢留意下時,即刻話唔洗(可能見到我屋企有兩部相機)
8.
用得招積-佢無自備洗衣粉,我唔介意佢用我地洗衣粉,講明只可以用洗衣粉,洗衣液係比小朋友用.但佢居然偷用洗衣液.
9.
貪慕虛榮 -
居然捨得用7xxx(兩個月人工)出一部NOKIA N95.仲話打算出糧後出多部NOKIA 5800新款手機
10.
扮勤力-
我放假係屋企,佢就扮勤力,朝早十點洗好既衫,中午兩點就收衫
11.
唔聽指示,自把自為
Ø
一早講左佢只需負責晾衫,洗衣機由我地負責開,講左幾日佢就自己開機洗衫,又將
我地D 衫不分顏色一次過掉落洗衣機洗.
Ø
話明唔可以開電視同DVD,佢居然自把自為開影碟比仔仔睇,好讓自己可以偷懶
12.
污漕
Ø
講好每日沖涼後要跟手洗理自己D衫褲,著左兩日都唔洗,問佢做乜唔洗衫,佢就話著
多日先
Ø
睡衣換便服後,就將套睡衣放回衣櫃中
13.
好食懶飛
Ø
知道我地要出街,就同仔仔講帶埋姐姐出去,姐姐留係屋企好可憐又或者你買D

野返黎比我食,屋企無野食,姐姐好可憐
Ø
請佢主要照顧小朋友,但佢居然完全唔理會仔仔,將照顧仔仔既責任留比我地.
Ø又經常SMS 同傾電話
Ø
經常偷落街行街買野食
14.
扮可憐-
被發現再次偷野食比我話左佢幾句,襯我出街走落管理處借電話哭訴,完全唔覺自己有問題

黎左一個月居然比我發現咁多問題,唔知係咪
以為我就生得,一定唔會炒佢,所以越黎越過份.

最後還被發現押票一張.慶幸BB還未出世,否則
凍水沖涼,熱奶事件發生係BB身上,後果不堪設
.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 muimuichu 於 09-1-1 21:33 發表
Name: TRI WXHYUNI EKXXATI (簡稱:YUNX)
Date of Birth: 19 October 19x4 (24yrs)
準備生第二胎,一心諗住請個姐姐返黎幫手照顧小朋友,點知居然比 ...

炒得好!

“貪慕虛榮“,這個詞語用得很有趣!!這麽大花筒的工人最不能給我安全感,因爲我怕她會向我家的東西打主意。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 muimuichu 於 09-1-1 21:33 發表
準備生第二胎,一心諗住請個姐姐返黎幫手照顧小朋友,點知居然比 ...

正一垃圾!:;pppp: 請拒返郷下耕田/堆田,就ロ岩架啦!

話時話你所講拒d行為有7成似我え前隻Sofa印。拒做左幾耐?

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-1-2 01:20 發表

正一垃圾!:;pppp: 請拒返郷下耕田/堆田,就ロ岩架啦!

我會乾脆地請她到中環或灣仔海皮処幫忙填海

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-2 01:20 發表

話時話你所講拒d行為有7成似我え前隻Sofa印。拒做左幾耐?

佢黎我到做左一個月就被炒

珍珠宮

好彩炒得快, 同我以前個發姣印好似, 又係冬天用凍水幫bb沖涼, 滾水開奶唔浸就餵, 冬天幫bb沖涼唔check尿片, 除晒衫喺廳換片, 成日嗲先生話要放假, 出街, 買呢樣買果樣, 仲要指定牌子, 但係從來唔問我, 仲要喝我鬧我, 炒佢之後仲想走路告我, 好彩佢過期居留反俾差人拉咗, 唔係我都好唔得閒.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

呢D垃圾.. 請佢去填海都嫌砠住...

原帖由 saiwanho 於 09-1-2 01:43 發表

我會乾脆地請她到中環或灣仔海皮処幫忙填海

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 muimuichu 於 09-1-2 10:00 發表

佢黎我到做左一個月就被炒

ー個月…?你找到人「頂」拒嗎? 我就因為要等新人到,由拒ー个半月開始申請新人,等到4个月先可Deck隻死野番去耕田!

子爵府

去堆田區好d

男爵府

原帖由 christiewong 於 09-1-2 11:01 發表
呢D垃圾.. 請佢去填海都嫌砠住...

請她到海皮幫忙引爆戰前炸彈!!!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-2 12:05 發表

請她到海皮幫忙引爆戰前炸彈!!!!

子爵府

畀面勳章

Totally agree 好彩炒得快, may God bless you and hope you will not hire this kind of maid anymore...

原帖由 KiuShaBB 於 09-1-2 10:18 發表
好彩炒得快, 同我以前個發姣印好似, 又係冬天用凍水幫bb沖涼, 滾水開奶唔浸就餵, 冬天幫bb沖涼唔check尿片, 除晒衫喺廳換片, 成日嗲先生話要放假, 出街, 買呢樣買果樣, 仲要指定牌子, 但係從來唔問我, 仲要喝我鬧我, ...

大宅

請你將個賤印既好野 send 一個 copy to 入境處, 好讓入境處有個 record, 唔好再比個賤印惟害人間同唔好比佢再有得享福

大宅

果然極品中之極品呀! 真係越睇越把火, 叫佢返鄉下耕田, 拾牛屎啦! 呢d人炒得好呀, 佢咁既本性, 去到邊都一定被人炒到邊呀!! 咁多人死, 又唔見佢死喎???

伯爵府

原帖由 pollyw 於 09-1-2 11:57 發表

ー個月…?你找到人「頂」拒嗎? 我就因為要等新人到,由拒ー个半月開始申請新人,等到4个月先可Deck隻死野番去耕田!

仲未搵到人,個agent 話暫時無人
都唔知係咪玩野:;pppp:
好彩我仲有婆婆同99陪我坐月
唔係都唔知點算

大宅

原帖由 過客 於 09-1-2 13:38 發表

請你將個賤印既好野 send 一個 copy to 入境處, 好讓入境處有個 record, 唔好再比個賤印惟害人間同唔好比佢再有得享福

send去入境處係冇用,入境處係唔會理個工人點衰點衰,只係知道大家終止合約,只靠我們bk媽講出黎,而家好多比炒的工人通街係,轉個頭又比人請左.

別墅

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩, 集各樣缺點於一身, 你個印印都算係極品中之極品, 犀利!
難委我屋企果件咁乖都成日俾我99鬧 , 不如借黎激下我99都好
原帖由 TwinsMumMum 於 09-1-2 03:34 PM 發表

大宅

"天寒地凍居然用凍水同仔仔沖涼"

佢係唔係人o黎 ga?

大宅

我個印姐同你個差不多, 第一個月扮勤力, 扮喜歡小朋友, 我地一出街, 佢就什麼都唔做, 唔拖地, 唔抺塵, 全家d襪由白變灰,我個囡d衫叫佢手洗, 只浸水即晾, 洗碗唔乾淨, 唔聽指令, 常講大話, 扮唔明廣東話, 第二個月出糧就話遺失d錢, 叫我幫佢還財務, 我唔肯,之後就扮暈, 仲嚇倒個囡喊, 簡直離晒普, 同agent講咪叫我用到三個月同印姐去agent到再幫我換個, (原來做夠3個月hk agent至有錢收, 又可以再介紹俾第2 個hk雇主, 繼續遺害其他雇主), 我無理個agent, 早2日送咗佢返印尼, 等agent錢又無人又無, 現在正找第2 個agent, 繼續找合適工人,真係好工人難求,點解出錢請人做嘢都咁受氣.....

首頁

尾頁

跳至