親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有沒有人可分享下台北轉機的過程和要注意的事項
話說我買了香港去台北轉機去大阪的機票, 其間只有45分鐘的轉機時間 (是我在航空公司提供的option 裹選的, 不是自己拼湊的)
由於第一次買呢種機票, 當時沒有注意到原來45分鐘的轉機時間是戈超刺激的 (大鑊了) ......

所以以家想問定轉機位置呀閘口呀過程呀等等所需要的事, 做定心理準備。

又萬一真的來不及轉機咁會點算架?

大宅

我朋友說過,有航空公司朋友指引方向,不過真是要勁跑先得,非常趕

男爵府

msasa 發表於 17-4-2 00:34
話說我買了香港去台北轉機去大阪的機票, 其間只有45分鐘的 ...

閘位應該唔會次次一樣,你落左機,應該有人係閘口舉牌話你知去邊轉機,如可能捉一個地勤帶你地行,佢可以call 到登機口的同事,知有人過緊去。 如果你香港出發的機 delay, 航空公司都會有安排的,當天如有機去大板又有位會安排你坐下一班。。。亦有可能比你坐第二個航空公司。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

咁轉機時間預幾多會比較好? 兩個鐘會唔會好啲?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早兩年試過, 又係問過話ok轉得切
果次第一程飛台北仲delay左一個鐘, 落機行快幾步, 咁啱泊左係轉機過關閘口隔離, 轉機過x ray跟住上返上層再行去閘口唔駛5分鐘, 行到閘口剛好上得機 (去大阪果程佢係delay左,我估係等埋轉機乘客所以遲左)咁短時間連行李都轉得切

其實一落機就有地勤話你知行去邊轉機, 所以冇乜大問題

大宅

msasa 發表於 17-4-2 00:34
話說我買了香港去台北轉機去大阪的機票, 其間只有45分鐘的 ...
msasa, 黎緊都會在台北轉機去大阪, 都係只有45分鐘轉機時間. 在訂機票時巳問過長榮, 長榮話如果
是他們提供的option是夠時間的.

大宅

回覆樓主:

咁樣訂係咪平d?

男爵府

唔該各位,原來咁多人有經驗,咁我都安心些
我有架bb 車, 大家話會唔會寄埋倉穩陣些呢?平時我是推到去閘口才交比職員的

子爵府

msasa 發表於 17-4-2 21:37
唔該各位,原來咁多人有經驗,咁我都安心些
我有架bb 車, 大家話會唔會寄埋倉穩陣些呢?平時我是推到去閘 ...

佢比得你買就應該夠時間! 你買幾 $? 以前旺季都係 2 千頭

大宅

回覆樓主:

2千頭?我想問係點訂?係長榮網站?

禁止訪問

大宅

我亦是乘搭長榮。我想問到台灣後是否要先去轉機入口進行安檢, 然後再去departure找閘口坐去大阪機?

轉機入口同落機位置距離遠嗎 ? 只有45分鐘好擔心趕不上。

Thank you.

首頁

尾頁

跳至