論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印姐姐剛剛黎左兩個月,佢還未有勞工假,上星期二姐姐問我,太太我今星期日可唔可以唔放假,4/4先放,我見4/4紅日 我同先生都放假,無所謂喇,平時屋企唔多野做,基本姐姐都好hea,平時姐姐做野都無咩問題,咁我今日同先生安排佢做其他屋企野,佢就同我講,中午佢要出去攞野online買野,我話4/4你放假拎唔得咩?佢話賣家4/4放假,所以拎唔到,我問佢咁你約左幾點,佢話唔知架,我就同佢講,但你今日係番工架喎,點解安排今日拎野嘅,佢就即刻話 咁我唔去拎喇 睇下有無朋友可以幫我拎,今晚全程黑面,我就同佢鬥黑面,平時我地兩公婆 甚至堅企人都好好相遇,佢會唔會覺得我地無所謂所以就愈踩愈埋?

男爵府

新工人有勞工假,只不過無薪

大宅

dad_mum 發表於 17-4-2 21:42
印姐姐剛剛黎左兩個月,佢還未有勞工假,上星期二姐姐問我,太太我今星期日可唔可以唔放假,4/4先放,我見4 ...

好明顯測試你的底線,我覺得你要開始嚴

侯爵府

其實,最初三個月,是要照放假但扣錢的(這兒的傭主說)。我agent 又堅持是不放假,我傾向於前者,照放勞工假但扣錢。

水晶宮

回覆樓主:

好多工人唔想頭3個月放勞工假而被扣人工。
只要勞工假正日照返工, 將假期調去休息日, 然後休息日由僱主用錢補休息日, 咁工人就可正常出糧 (即是agent 同 工人常説的頭3個月冇勞工假放一樣)。

大宅

jackychan25 發表於 17-4-2 22:08
好明顯測試你的底線,我覺得你要開始嚴

我都覺得係囉,所以我唔會理,佢地一定有一大堆理由,番工時間做其他野就唔得,放假我唔理你做乜

男爵府

只要唔影響工作 , 我俾佢落街抖氣又好 , 點都好

公爵府

dad_mum 發表於 17-4-2 21:42
印姐姐剛剛黎左兩個月,佢還未有勞工假,上星期二姐姐問我,太太我今星期日可唔可以唔放假,4/4先放,我見4 ...

你處理得好好 工人未必想試底線,但如果你今次答應比佢工作時間出去,第時一定會好麻煩。

伯爵府

畀面勳章

dad_mum 發表於 17-4-2 22:45
我都覺得係囉,所以我唔會理,佢地一定有一大堆理由,番工時間做其他野就唔得,放假我唔理你做乜
...
我工人又係, 做左4個月, 有次問我可否星期四比佢出去1個鐘返教會 (教會在家附近)? 初時我傾向比佢, 但奇怪乜教會要工人平日去聚會, 原來係一間叫"基督教會", 上網問人, 其他有經驗僱主都話唔好批准, 因有得一次, 就陸續有來, 仲會越來越密. 最後我都無比佢放, 咁佢就話要調休息日, 平時放星期日的, 果個禮拜就放左星期六, 即是佢一心要攞晒著數, 想有得放星期日同D FRD 一齊之餘, 又可以閒日出去....
跟住上星期六晚, 又話想出去ATM 攞錢, 初時我又係口快快話OK, 但即時醒起, 明天星期日你都放假, 使唔使星期六晚去攞錢呀? 佢即時扮懵話唔記得左...

我覺佢工人係博大霧想攞著數, 少少要求唔覺唔覺博僱主會比, 但佢唔諗下, 我地返工的, 可以隨時問老板比我放一個鐘頭做自己野咩?

男爵府

係試你底線

記得要mark清楚每樣野, 所有出糧、有冇pay既假都寫清楚要佢簽名作實
做足程序白紙黑字
佢唔敢再太玩野(應該)
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

donnaho7 發表於 17-4-6 12:12
係試你底線

記得要mark清楚每樣野, 所有出糧、有冇pay既假都寫清楚要佢簽名作實

我當然所有野都會俾佢簽收 雖然第一次請姐姐 但身邊唔小朋友都有經驗 我唔會咁輕易俾佢得請 但亦唔會對佢有好高要求 但求佢搞得掂唔太過份就算

首頁

尾頁

跳至