爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不懂面對家人,十分不開心,經常要樂觀但難以做得到。

ami703    發表於 17-5-10 12:44

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

40歲仲好後生,有老婆小朋友,無病無痛已經幸福了~

子爵府

擔起一頭家,你已經是鼎天立地,問心無慚。
看著孩子每日成長,欣賞他們及你妻子帶給你的一切。上班努力工作,半斤工錢你交足八兩貨仔,日覆一日。轉眼你已經不知不覺走到人生盡頭,含笑離開。

複式洋房

多謝ching意見,每天怕得要死,天父,救救我吧!

複式洋房

paulyan324 發表於 17-4-6 15:33
40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...

師兄,我同你一樣,我諗香港都好多人同你一樣,我成日都係咁諗,咁多人同我一樣,我點都要開開心心咁過,努力D比小朋友好嘅生活

複式洋房

40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...

有同感,但都要努力

複式洋房

回覆 jacky8714hk 的帖子

自小以為努力讀書,可以有好生活。點至多年努力工作,看見一个一个同事朋友升職,本人每次升職後一定遇上公司重組,再由低開始,本人深信努力一定ok。隨着時間消逝,看見自己每次找工作時間越長,晚上多不安及流淚,有時看下新聞,自己算幸福,但生活真的不容易,看着兒子,不知道甚樣孝他,香港笑貧不笑娼,自己都沒有正確價值,如何孝他。
有時看見一些不幸消息,自己都對生活失去興趣,可能我思想消極,遇上不順時會不安,我只想,好好工作及看小孩幸福,真不易。,

大宅

回覆樓主:

大把人好似你咁,唔好人比人,自己發掘多D 興趣,多點陪仔女,睇住佢地成長已經夠開心。

禁止訪問

複式洋房

jacky8714hk 發表於 17-4-7 15:20
師兄,我同你一樣,我諗香港都好多人同你一樣,我成日都係咁諗,咁多人同我一樣,我點都要開開心心咁過, ...

生於香港壓力爆煲同一個觀念扭曲嘅社會,有時係會令人太多負能量,作為一家支柱每晚返到屋企一定要發放正能量,等的小朋友活係正常環境之下,有時候做人即使有實力有過人之處亦需要時機或機遇,各位都努力,前路漫漫!

別墅

做男人唯有豁達D, 加油

男爵府

開心吸收勳章

我30差不多到尾 ..... 我情況同你差不多 .... 我仍然要為養家努力, 每日打2份工搵錢 .... 唔好講私人時間, 我連想休息下都無.

大宅

比上不足,比下……大大把

人生除左為了生活,再望開d……其實是為了生存

大家努力

男爵府

男人40更年期,唔好活在死胡同中,發掘多一些自己興趣吧!

複式洋房

hunterml 發表於 17-4-8 11:35
我30差不多到尾 ..... 我情況同你差不多 .... 我仍然要為養家努力, 每日打2份工搵錢 .... 唔好講私人時間, ...

師兄,有同感呀!我都係朝早7-12一份,下午1至10一份,休息嘅時間都冇,好彩係朝早可以聽到兩個寶貝叫聲爸爸早晨,已經覺得好幸福喇!!

男爵府

開心吸收勳章

jacky8714hk 發表於 17-4-10 20:12
師兄,有同感呀!我都係朝早7-12一份,下午1至10一份,休息嘅時間都冇,好彩係朝早可以聽到兩個寶貝叫聲爸 ...

師司你起身都聽到早晨丫,我個2件,1件歲半,1件1個月,喊少陣扭小陣已好好

複式洋房

hunterml 發表於 17-4-10 23:19
師司你起身都聽到早晨丫,我個2件,1件歲半,1件1個月,喊少陣扭小陣已好好
...

我兩個細個嗰時都係咁架

侯爵府

回覆樓主:

爸爸加油,我路過的
唔好點評我

複式洋房

男人四十真不易,樂觀來看,自己有愛妻及兒子,雖然家家有本難念的经,希望大家加油。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

40唔算老,可以用晚上時間報的政府平價[水電工程]課程呢個可能有其他出路,明天會更好.

首頁

尾頁

跳至