單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

爸爸一段時間無見,但小朋友功課好多時都會提及爸爸,如何處理好? 小朋友剛上幼稚園,仍然一舊飯中

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一係同老師講,避咗份功課;一係直接同小朋友講事實。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆 cmma0523 的帖子

照講事實就是吧, 只是不加個人意見和感受.

大宅

我會直接同小朋友講事實

複式洋房

cmma0523 發表於 17-4-6 17:33
爸爸一段時間無見,但小朋友功課好多時都會提及爸爸,如何處理好? 小朋友剛上幼稚園,仍然一舊飯中
...

直接跟小朋友講,不要逃避,亦係你同小朋友溝通的機會!

大宅

等我個女要讀書時我會直接同老師講佢呀媽嘅事,昨晚睇到一篇文章講關於北歐人嘅處理手法:直接面對,唔好欺瞞孩子迴避問題,唔好俾孩子有不存在的幻想,孩子早面對早習慣反而是好事

孩子可能會問,所以不需在孩子前硬撐,要哭要軟弱時跟孩子一起渡過吧!

睇完之後對我來講好受用,將來我都會用同樣方式跟我個女一齊渡過呢個問題

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

Liangbobo 發表於 17-4-9 21:53
等我個女要讀書時我會直接同老師講佢呀媽嘅事,昨晚睇到一篇文章講關於北歐人嘅處理手法:直接面對,唔好欺 ...

有時一個人撐得好攰...好唔開心,都試過係阿囡面前喊...佢都會幫我抹眼淚,安慰叫我唔好喊...甜返哂大家加油

夏落特    發表於 17-4-21 15:26

大宅

SorenLorensen 發表於 17-4-7 09:46
回覆 cmma0523 的帖子

照講事實就是吧, 只是不加個人意見和感受.

無錯!就你自己情況,必須要照實講。如果小朋友有情緒,你一定要去抱抱他,認同他嘅情緒,陪他一起感受,再學習如何將這個情緒轉化去更好嘅方向。

另外,作文經常都會接觸雙親問題,很難要求老師改變。如果小孩是女孩子,你可以告訴她,將來她長大都有機會結識一個好男孩結婚,他可以做一個好父親,好老公。那麼下次如果老師要描述父親,你也可以想像這一個角色,應該會怎樣做就去作文,老師都會接受的。

如果是男孩子,那就更容易了!想像自己將來結婚都可以是一個好爸爸,會如何如何跟小朋友相處,就這樣幫助克服問題吧!
Don't worry, be happy to yourself and your family!

大宅

我囡有見佢老豆, 所以會直接跟書講OR 做功課.

有買其他書, 係講爸爸媽媽分開住..等佢知道分開住係正常.

本書仲有講新爸爸...

佢會問我點解2個爸爸唔一樣...我都照講, 不過佢仲未好明..

大宅

可以嘗試同幼稚園老師講番你嘅情況~
老師一般都會轉一轉.. 例如整父親節野嘅時候就會叫小朋友試下整比公公etc.
同時都同小朋友講下~

大宅

其實小學D 功課都好多要家庭照或介紹家人。

仲要寫週記, 記家庭趣事等。

呢D 對單親黎講都敏感, 例如小朋友要貼家庭照, 介紹爸爸媽媽,

然後覺得似邊個多D, 再寫你對爸媽感覺, 家庭活動照等。

每次教小朋友做呢D 類型功課, 個心就好UP......

另一方面, 好怕個小朋友受到傷害.....所以好明白你感受

男爵府

早講早接受, 呢種功課只會越來越多

別墅

回覆樓主:

直接講事實,上堂總會教,吾通呃佢單性繁殖咩。

首頁

尾頁

跳至