母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個囡啱啱 2 個月,4.2kg,係細碼 B
因為我同老公本身都係超瘦底,B 細碼都正常,不過99 咦咦哦哦成日話 B 喊係因為唔夠飽,所以我想請教各位 JM:
- 點做可以增加奶量 (我有 keep 住飲炒米茶 / 黑豆水 / 豆漿 / 椰子水)?
- 假設奶量不變 B 食量不變 (食緊120ml),我每日食嘅嘢會唔會影響奶比到幾多能量 B? 例如會唔會食多啲碳水化合物會有幫助?

禁止訪問

男爵府

你要食多啲有營養嘅食物,啲人奶先夠脂肪。

我係全人奶全埋身,bb都係2個多啲,bb有5.64kg,因為我食好多嘢。

加油!

別墅

如果你有泵出黎,可以睇下前奶同後奶比例,前奶係水分糖分多,後奶係脂肪多,食多d 後奶可吸收多d 脂肪,可以增磅(當然前後奶都係有營養的)。

1)如果奶量夠,可以泵走少少前奶先開始俾bb 啜
2)食d可以令奶多d 脂肪既食物,如肥豬肉或三文魚 (呢兩款食物都係健康院醫生講既,但媽媽食唔食自己決定

男爵府

回覆樓主:

肥瘦係遺傳,父母都瘦,你想個b肥成點?
老人家實想個孫肥,冇論咩size都會想再肥d,我99又係咁,但其實健康最緊要,返健康院姑娘有冇話咩?有冇話唔夠重?
其實bb夠飽訓到大小又正常,唔使特別谷肥佢架,肥左第日要減咪仲辛苦

伯爵府

love-momo 發表於 17-4-8 11:20
肥瘦係遺傳,父母都瘦,你想個b肥成點?
老人家實想個孫肥,冇論咩size都會想再肥d,我99又係咁,但其實健 ...

momo,我當然明啦,我亦唔係想個囡好大隻咁,但99喺屋企有壓力 (雖然只係幾個月),我怕佢偷偷比奶粉呀

男爵府

zaba 發表於 17-4-8 13:05
momo,我當然明啦,我亦唔係想個囡好大隻咁,但99喺屋企有壓力 (雖然只係幾個月),我怕佢偷偷比奶粉呀:pit ...

你老公點睇先?佢出聲會比較好,我老公會出聲,話健康院話冇問題,ko99

伯爵府

love-momo 發表於 17-4-8 13:21
你老公點睇先?佢出聲會比較好,我老公會出聲,話健康院話冇問題,ko99
...

我老公全力支持母乳㗎,出咗聲駁佢㗎啦

複式洋房

zaba 發表於 17-4-8 13:05
momo,我當然明啦,我亦唔係想個囡好大隻咁,但99喺屋企有壓力 (雖然只係幾個月),我怕佢偷偷比奶粉呀:pit ...

又係呢啲壓力害死人… 最憎旁人指指點點… 尤其一齊住… 真係好難捱… 唯有借聾耳陳隻耳黎用… 否則人都癲…

伯爵府

isSyooo 發表於 17-4-9 15:42
又係呢啲壓力害死人… 最憎旁人指指點點… 尤其一齊住… 真係好難捱… 唯有借聾耳陳隻耳黎用… 否則人都癲 ...

係啦,我早幾日真係勁唔開心
佢同我老公講話我個儲奶器得咁少奶即係唔夠 b 食,我完全覺得私隱被侵犯 佢係嚟幫我哋湊幾個月等育嬰園位,早知係咁唔答應老公比佢嚟啦唉。

伯爵府

Piglymeowbb 發表於 17-4-7 14:35
我諗要俾佢食多D先可以增磅
我個仔又係兩個月,全人奶,每日六餐,每餐150ml....尋日去健康院磅有5.5kg
...

我囡每餐只食到120ml,試過比多少少都食唔晒

伯爵府

Minipoma 發表於 17-4-7 14:46
你要食多啲有營養嘅食物,啲人奶先夠脂肪。

我係全人奶全埋身,bb都係2個多啲,bb有5.64kg,因為我食好多嘢 ...

乜嘢類型嘅食物比較好呢? (我知要食飯,飲魚湯等) 好似大肚時咁食蛋有冇幫助呢?

複式洋房

zaba 發表於 17-4-9 15:54

係啦,我早幾日真係勁唔開心

同99一齊住,成日都聽到啲說話,都唔知佢有意定無意…
自己唔開心,又唔想同老公講,費事佢夾係中間… 但無人傾訴,又驚自己會癲… 唯有上黎呻下…

男爵府

zaba 發表於 17-4-9 15:56
乜嘢類型嘅食物比較好呢? (我知要食飯,飲魚湯等) 好似大肚時咁食蛋有冇幫助呢?
...

肉,三文魚,蛋,芝士⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊