自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我陀得勁辛苦,由有左嘔到生果日都仲嘔緊,但阿女勁好湊

水晶宮

我陀仔女都無嘔無咩唔舒服,佢地都算OK乖,依家14,12歲,親戚朋友都大讚~估唔到我會有對咁乖既仔女,因為我細個都唔乖
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

koalamlam 發表於 17-4-9 00:42
無聊問下,有無聽過陀 b 時陀得舒服,無咩不適既媽媽,bb 第時係咪都乖啲?相反陀得辛苦既,bb 第時係咪曳啲 ...

我生2個,完全係你所講!
陀得舒服嗰個,初生至一歲都明顯勁易湊!例如未滿月俾人嘈醒左,佢係微笑一吓,再繼續瞓⋯
陀得勁辛苦嗰個,由未知bingo已經勁反胃,辛苦到40周先出世,出世第二日開始,就晚晚喊,抱住都喊⋯

男爵府

無聊問下,有無聽過陀 b 時陀得舒服,無咩不適既媽媽,bb 第時係咪都乖啲?相反陀得辛苦既,bb 第時係咪曳啲 ...

我系。亞仔出世未飲過夜奶,日日訓16個鍾,工人姐姐得閒到綉花。

男爵府

回覆樓主:

第一胎生女,陀得舒服,岀世鈡意訓多過食,算幾好湊
第二胎生仔,又嘔又成,都鈡意訓,但有其他麻煩野,仲愈大愈惡湊

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我陀得辛苦,嘔到20周,每晚起身去厠所起碼2次, 敏感到爛面,到36周恥骨鬆咗行唔到要坐輪椅子,仲要痛到陣痛都唔知。
呀女好乖好易凑,食得玩得瞓得超得人鍾意。

侯爵府

回覆樓主:

我陀得舒服,仲去左幾次旅行,bb食得玩得瞓得少病痛算係易湊,但好貪玩成日走黎走去爬高爬低,成日要睇實bb有D攰

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

陀得幾舒服,未嘔過,行動自如,唔會好似有D媽媽咁行到似企鵝,阿B出世後好好凑,食奶又爽快,真係好開心。

水晶宮

回覆樓主:

點算舒服,頭暈嘔頭幾個月,而家幾好湊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我陀3個,3個都食得訓得,到生都健步如飛,陀3個都有去旅行,又無嘔。
大女難湊,2仔算唔錯,3仔好難湊

子爵府

親子王國15週年勳章

jasmine0527 發表於 17-4-9 01:00
唔覺得有關陀得算舒服,但啲女唔係特別易湊

公爵府

好媽媽勳章

我陀得好爽唔唔舒服個肚又無野要擔心,行得食得走得,結果惡湊到暈每位朋友都話佢黎攞債嫁我就會答,有福氣佢黎攞我債都係一件好事黎

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

陀得超舒服,無暈無嘔,最多係多胃氣兼嚴重渴睡,阿仔2歲,so far貪食愛訓,一般男仔既頑皮啦,朋友就話我仔超乖

我仔nb時,幾多人黎探佢嘈醒佢,佢都唔醒,搏命訓,剩係唔餓得,飲奶有遲無早,就算依家都係,最重要有得食

男爵府

我兩胎都好舒服 無嘔過 大的難湊 細的易湊

大宅

回覆樓主:

我第一胎陀得算舒服,但越大越難湊,依家trouble two,勁有主見,又唔肯食飯

珍珠宮

陀B期啱啱手上工作超忙,一嘔會收到一大堆止嘔秘方,總有可用。

最有趣係前輩提我“胎教”要係日間,晚上要靜休(我亦幾乎回家就瞓),結果我仔一出世真係好跟個生理作息鐘,夜奶未開始掃風已瞓返(當然我又摸黑餵),所以夜奶好快戒埋。到返N更明顯,因為佢唔瞓午覺嘅,一天黑就想瞓,一覺到天光。

伯爵府

唔關事嫁應該我第一賠辛苦三個月,八個月唔可以坐任何車除左地鐵。出黎百日哭,依家懷疑有過度活躍,第二胎辛苦五個月,陀得低,行一陣都好似想跌出黎。開頭唔辛苦,之後攞命。這反而係覺得睇父母性格,父母細個唔乖得去邊,生出黎嗰個都唔會乖得去邊

大宅

回覆樓主:

我陀得唔辛苦,食得瞓得冇嘔,阿仔好曳曳,就來5歲。

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔一定我陀女好舒服,食得訓得,無嘔,生出嚟超難湊!
陀仔時,一樣雖側無嘔,但無胃口食,又成日失眠,生出嚟又好好湊,食飽就訓,屙屎都唔喊

男爵府

我仔15歲,陀果時好舒服,食得訓得,肥死我,出世後好好湊,唔使7日,夜奶都唔使食,大家一覺睡到明早8、9点先食早奶,又唔多喊,至而家咁大個都好聽教好乖(我自己覺得!哈哈哈!)

首頁
12345...6

尾頁

跳至