自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

唔會喇!去台灣旅行去耐少少都掛住香港
果度d細路由朝補到黑,行出街都唔多見到有細路

子爵府

回覆樓主:

我想呀!但都只係退休先去,好愛悠閒生活,同埋佢地既人情味,洗費又平,我諗攞住香港賺既錢係台灣洗,真係會好好用。

另外佢地既教育都谷,你見佢地周街都係補習社就知。所以我唔會要個女係個邊讀書。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 23:20
生活指數平, 租金平(因為我老公做生意,租金平好重要), 而且每次去親都覺得當地人好nice好友善, 好似冇咁復 ...

見你喜歡既原因,得罪講可能你地在香港比較係基層至中產果批,又吾係好高學歷,甘樣在現今香港生活真係好吃力,加上仔女又要催谷果隻,甘台灣會適合你地。

不過,只想講你在台灣時只係遊客,人地無端端5會忽然尋仇甘對待你地,捷運斬人及民宿強姦案你有冇聽過?仲有你有冇睇台灣人拍攝既旅遊節目?好似幾十年前d大鄉里出城甘,一d好普遍連大陸遊客都知既事物,d台灣人就乜都吾識吾知甘,好得人驚!文化水平目光都落後過好多國家,停留左耕農時代甘,所以你咪覺得佢地生活自然簡樸lor~

我在香港土生土長,吾想生活質素大倒退,國家身份冇得認定,教育資格被忽視,只係比美國利用。一定吾會選擇台灣做理想移民地!

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

暫時不會啦,可以考慮退休個時去

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 23:29
我家姐跟姐夫嚮澳洲住左8年, 表哥一家住嚮芝加哥, 亦有朋友結左婚後住德國, 佢地d小朋友讀書都沒有在香港 ...

你谷既定義係乜先?谷吾谷好睇細路資質及年紀,叻既吾使谷,成績比較遜色就會俾父母親谷。要讀書叻係平日上課留心,每日均衡飲食及有充足睡眠,我從冇催谷困住仔女在家溫習來應付考試,究竟邊個返學先?點解要父母安排時間去溫習做功課?同佢地講呢個年紀係用來學習,不是單指返學考試甘簡單,佢地吾做好本份就由佢,假期係去玩去輕鬆,冇理由要大人陪伴做書僮,考試前更加要輕鬆吾好對住書本。

其實催谷港孩既原因,多多少少都係父母愛同別人比併及怕蝕底而去折磨仔女,若然心態吾調校好,去到邊度都一樣。

子爵府

回覆樓主:

台灣去旅行就ok, 。其他各方面絕不認為好過香港。 除咗臺北以外,其他城市其實很多規劃都十分差。 去過高雄街道上十分污糟, 行人路上堆滿汽車, 基本上行人全部要行出馬路,機車橫衝直撞, 感覺並不好。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小心台灣時不時都有天災如地震颱風咁!
我有同事兩年前移去台灣,攞到citizenship就即回巢又做返同事喇!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 22:29
其實綜合種種理由, 我個人比較鍾意台灣多過香港

住一年半載試下先

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kittylock 發表於 17-4-11 09:05
小心台灣時不時都有天災如地震颱風咁!
我有同事兩年前移去台灣,攞到citizenship就即回巢又做返同事喇!
...

我阿妹嫁左過去,地震嚇到傻,佢老公就慣曬話冇嘢架

子爵府

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 23:20
生活指數平, 租金平(因為我老公做生意,租金平好重要), 而且每次去親都覺得當地人好nice好友善, 好似冇咁復 ...
去玩同長住係兩回事, 台灣移民好容易. 正如有其他JM講, 移民台灣真係不如返大陸住. 10-20年前台灣對我來講真係先進過大陸多多(我講台北對深圳), 今時今日, 佢真係連大陸既二, 三線城市都比唔上. 至於人品......唔好睇少佢, 分分鐘勁過大陸.

水晶宮

回覆 Elsa.Yan 的帖子

我朋友都係,但佢過咗去两年後返黎因為佢話唔係佢想像中咁樣

男爵府

我識人有台灣身份證
成鬼日喺度話台灣點好點好
香港點衰點衰
個個一叫佢:咁移民去台灣囉
佢就無聲出
原因好簡單,就係嗰邊揾唔到食
我地咪講:賣左你層樓都有幾百萬啦
咪又係唔出聲

係好嘅,一早移左民啦,嘥氣

珍珠宮

回覆樓主:

台灣咪又係大陸
d黃絲搞清楚先好移民啦
不過走多d 對香港發展都係好事

子爵府

回覆 Elsa.Yan 的帖子

我成日都諗架啦

子爵府

退休後可考慮一下

子爵府

Marie_Pig 發表於 17-4-11 09:15
我識人有台灣身份證
成鬼日喺度話台灣點好點好
香港點衰點衰
我都識啊, 真係頂唔順, 既然成日彈香港, 話點唔好點唔好, 咁返台灣啦, 又死唔返去. 做錯嘢就只係識賴, 賴唔到眼淚唔使錢.....難頂過大陸D員工.

男爵府

BorntobeFree 發表於 17-4-11 00:21
我有朋友係台灣人,但係香港長大,佢話台灣大學嘅學位係其他國家係唔承認架
...

台湾有幾多間可以排係亞洲前列嘅大學?除左間台大真係沒幾多間叫得出名。
台灣可能岩退休生活,不過退休後年紀大要唸埋醫療跟唔跟得上,如果住系乡下地方係咪可以一有頭暈身慶就可以睇醫生?
唔係歧視台灣,但真係唔知點解D人要移民去台灣,既然係移民何不去環境、醫療、社會福利更有保障嘅地方?

別墅

蕃薯仔媽媽 發表於 17-4-10 22:54
絶對無
我姊嫁咗過去十年有多
非常想念香港
台灣總統為討好日本,親批入口福島核污染食物,已經引起國民憤怒,你仲移民過去?佩服!

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Jomancc 發表於 17-4-11 09:46
台湾有幾多間可以排係亞洲前列嘅大學?除左間台大真係沒幾多間叫得出名。
台灣可能岩退休生活,不過退休後 ...

其實台灣好大架, 有鄉郊地方都有城市地方, 城市都有分新區同舊區

睇醫生絕對是優質服務, 並不落後, 由其是專科服務及對長期病患的保健照顧

台灣地大, 好多地方無翻新, 舊區會被保留, 會在新土地上興建新社區

首頁
45678...18

尾頁

跳至