烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想煲清潤湯水但又唔太難,有咩好煲

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

木瓜、雪耳、南北杏、豬展

男爵府

霸王花數棵,無花果六粒,蜜早六粒,雪梨兩個(去心),南杏少許,廋肉少許.

原帖由 mtc 於 09-1-5 08:40 發表
想煲清潤湯水但又唔太難,有咩好煲

男爵府

環保接龍勳章

早輪朋友教用佛手果煲紅蘿蔔.粟米.南杏豬展. (可放蜜棗.無花果)
事緣佢有位好友做緊化療,喉嚨好乾. 由於當時唔識正確名稱. 仲係呢度四圍問人邊度有佛手瓜賣. 卻原來正確名稱是佛手果或佛手柑. 好少地方有得賣。
我朋友就喺花墟買咗好多個. 送咗兩個俾我. 我煲咗幾次飲. 真係好好. 本來我成日有好多痰. 容易咳. 飲咗幾次後情況好咗好多. 我都會再去買番幾個返來耐唔耐煲下.
記住. 佛手果有甘味. 人少少的話.. 千祈唔好落哂一個去煲湯.唔係會好甘。

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

原帖由 Harry媽 於 09-1-5 21:10 發表
早輪朋友教用佛手果煲紅蘿蔔.粟米.南杏豬展. (可放蜜棗.無花果)
事緣佢有位好友做緊化療,喉嚨好乾. 由於當時唔識正確名稱. 仲係呢度四圍問人邊度有佛手瓜賣. 卻原來正確名稱是佛手果或佛手柑. 好少地方有得賣。
我朋 ...
請問花虛邊個鋪位有得買佛手果,我今日去找不到有佛手果賣!thanks!

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 Babysiu 於 09-1-6 18:55 發表
請問花虛邊個鋪位有得買佛手果,我今日去找不到有佛手果賣!thanks!

我都唔知呀. 不過朋友話唔係時時有得賣. 唔知會唔會有季節性呢?
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

原帖由 Babysiu 於 09-1-6 18:55 發表

我禽日都見到呀
係差不多行到雀仔街前有間有得買呀

不過我都未試過買呀
等我試下先
子峻媽咪

男爵府

蘋果.無花果.南北杏.蜜早.豬展/廋肉少許,好清潤我喉嚨好乾飲完就好舒服,我家姐係澳洲都常煲!
佛手果以前呀so係中環個間好大有機超市到都有得賣!
http://hk.myblog.yahoo.com/chaoyangcun2007/index?l=f&id=13
http://www.hkha.org.hk/cmp/cmp07.html

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Very Yummy Yummy

首頁

尾頁

跳至