自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左部手動 Minipresso 日日沖

部機唔平都要幾百,有粉版同膠囊版,真心講如果買膠囊版我不如買Nescafe 機,唔洗自己泵 所以買左粉版玩下。

好處係日日有靚咖啡飲,仲可以得閒轉下唔同豆。
缺點就係……原裝水壼好細,完全係espresso 份量!一個普通咖啡杯都要用2轉水,我圖中果杯要4轉水。

不過真係好好飲,所以值得買黎玩下

珍珠宮

mamummypig 發表於 17-4-13 15:55
買左部手動 Minipresso 日日沖

部機唔平都要幾百,有粉版同膠囊版,真心講如果買膠囊版我不如買N ...
影部機來睇下?
好好過每一天......

珍珠宮

畀面勳章

咩樣㗎

大宅

jacquesau 發表於 17-4-13 16:02
影部機來睇下?

啱啱沖完咖啡,主要要倒咖啡渣同沖沖水,收起好似保溫壼咁我諗住去買個加大水壼,就可以再方便啲

wcpcelia    發表於 17-4-16 09:52

歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

點用?我都想自己沖杯簡單咖啡頂癮

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我買左膠囊版

大宅

AXG 發表於 17-4-13 16:41
點用?我都想自己沖杯簡單咖啡頂癮

用送果個粉匙(放左入咖啡粉樽無影到)就咁放粉落粉匣(有銀色部份果個),再用匙底壓一壓。
然後放入機扭好機蓋,最後加熱水係水壼再吸好,就用手泵。唔洗好用力,不過頭2,3下係泵空氣,之後就泵到咖啡出黎。見到杯面果層咖啡油好有成功感

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢部機我有留意過,優點是方便攜帶,去旅行都好用
請問樓主,整一杯累不累,味道如何
其實我睇中另一部,向下按應該慳力點:
http://m.price.com.hk/product.php?p=231286

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

大宅

goo_littlebb 發表於 17-4-13 16:45
我買左膠囊版

膠囊版都方便呀不過我貪可以自己轉咖啡豆,我鍾意純咖啡再加少少奶,所以個原裝水壼我覺得好細,要買個100ml Tang先方便

翡翠宮

好似好得意咁

不過幾百蚊其實已經買到部最細嘅入門版手動機可打奶

當然樓主哩部可愛方便好多

伯爵府

oran04 發表於 17-4-13 16:53
其實我睇中另一部 ...

你呢部幾靚喎,條 link 我入唔到去,請問幾錢同邊度有得賣呀?

大宅

oran04 發表於 17-4-13 16:53
其實我睇中另一部 ...
https://www.youtube.com/watch?v=b8G_-GHmmog
你可以睇下你果部個玩法先,呢個都幾好呀由上向下壓個感覺好似好慳力。
我覺得整一杯唔攰,不過係要添幾次水好麻煩!而味道其實取決於你用嘅咖啡粉,同埋啲水夠唔夠熱。

我第1次用超市啲粉,一般水機熱水泵出黎好酸,無壓粉泵唔到咖啡果層油‥
所以開頭都失敗左幾次,宜家當然駕輕就熟啦

大宅

Dwmn 發表於 17-4-13 16:55
好似好得意咁

不過幾百蚊其實已經買到部最細嘅入門版手動機可打奶
係?我上網睇細機(用咖啡粉)最平都要千幾咼有無Link睇下?

珍珠宮

回覆樓主:

好似好多野要洗咁

大宅

sasa@uk 發表於 17-4-13 17:08
好似好多野要洗咁

其實要洗粉匣同個出咖啡果個嘴,另外水壼同蓋,仲有中間部份順手沖一下就算

禁止訪問

大宅

02016 發表於 17-4-13 17:15
咁又係果+D機..千千聲...
係囉‥我啲窮師奶‥以前要日日要早啲出門口兜去飲McCafe,(附近得M記Mc Cafe可以選‥)洗40幾蚊,宜家可以慳返囉

侯爵府

親子王國15週年勳章

~sunshine~ 發表於 17-4-13 17:01
你呢部幾靚喎,條 link 我入唔到去,請問幾錢同邊度有得賣呀?

條link改左應該入到,price.com的舖多數賣450+,淘寶都有,賣緊388人仔國內包郵

侯爵府

親子王國15週年勳章

mamummypig 發表於 17-4-13 17:02
https://www.youtube.com/watch?v=b8G_-GHmmog
你可以睇下你果部個玩法先,呢個都幾好呀由上向下壓 ...

你好叻啊,沖得咁專業。我擔心麻煩同三分鐘熱度,睇左好耐唔敢買

首頁

尾頁

跳至