自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

明天返大陸,今天先發現本passport過咗期,小朋友身分證冇相,會否出唔到境?

伯爵府

mymelody0701 發表於 17-4-14 16:29
明天返大陸,今天先發現本passport過咗期,小朋友身分證冇相,會否出唔到境?
...

返大陸用回鄉卡喎,不過都要點時間
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

兒童身份證一定要搭住passport 或是回港證用。無就出入不到香港境。回鄉證係為入大陸境用的。但仍然要用香港證件出香港境。

大宅

如果有回港証都可以過香港關...如果有回鄉証都可以過大陸關...但係得特區護照係過唔到大陸關既

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

張無相身份證一定要搭passport一齊用,出香港境一係passport+無相id card or用回港證,冇就冇辦法

男爵府

如冇回港証就冇辦法
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

公爵府

應該用 回鄉証

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mymelody0701 發表於 17-4-14 16:29
...

有冇回港証? 兒童身份證一定要連passport

大宅

橫掂有計劃去大陸,攞本過期passport 到海關搏一搏問有無臨時辦理,無先返轉頭

男爵府

畀面勳章

小朋友有回鄉証,問題係怕出唔到香港境,因為要用兒童身份証+特區護照,可惜今天先發現本護照過期了!有冇jm有經驗,香港海關比唔比出境?

男爵府

mymelody0701 發表於 17-4-14 17:01
小朋友有回鄉証,問題係怕出唔到香港境,因為要用兒童身份証+特區護照,可惜今天先發現本護照過期了!有冇 ...

我試過俾,可能我好彩。

wcpcelia    發表於 17-4-15 20:59

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mymelody0701 發表於 17-4-14 17:01
小朋友有回鄉証,問題係怕出唔到香港境,因為要用兒童身份証+特區護照,可惜今天先發現本護照過期了!有冇 ...

兩年前試過,小朋友本來攞passport加身份證過關,但攞錯咗回港證,回港證已過期二年,係關口排隊過關的時候發現嘅, 當時係喺蛇口過關, 當時都諗住博一博睇
下得唔得, 最後尾都得。 但係依家唔知得唔得!
囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

試過一次,係小朋友我唔記得要帶passport,果次都係去大陸玩,
我同關員講一年只去一次,真係唔記得帶,之後都比了我出境。

男爵府

回覆 mymelody0701 的帖子

大約十年前試過,好在當值主管通融,之前嗰晚真係嚇到一額汗

wcpcelia    發表於 17-4-15 20:59

男爵府

加多張出世紙睇下得唔得
朋友試過帶左冇相身分證
同回鄉證
點知唔記得帶護照
跟住海關帶左入房睇埋出世紙就比佢小朋友過

大宅

BK Milk勳章

前年過年時有試過唔記得帶護照, 出入境要入房仔, 唔記得左使唔使填野,總之過關比一般時間耐, 不過關員好好的, 會提你下次要記得帶, 但我唔肯定係咪真是次次都比咁過, 睇妳博唔博。我唔包一定過到關

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

無問題的, 只是想証明ID card 真係小朋友本人, 所以passport過期都無問題, 但唔好過咁耐(張相同本人唔好相差太遠).

記住帶埋出世紙就一定過到! 我試過無帶passport只帶出世紙, 但過關時間會耐少少, 如果你跟團的話, 預早少少過關.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

比,預早去,唔好話“仲要幾耐架,我好1趕時間”
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

emt1314 發表於 17-4-14 18:24
無問題的, 只是想証明ID card 真係小朋友本人, 所以passport過期都無問題, 但唔好過咁耐(張相同本人唔好相 ...

唔洗帶出世紙喇
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

yamatang 發表於 17-4-14 18:05
加多張出世紙睇下得唔得
朋友試過帶左冇相身分證
同回鄉證

出世紙都無相

帶本過期passport 實際d, 唔好過期超過一年
我是一隻喵

首頁