自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

長篇,慎入

背景:我一家四口,由上水搬去粉嶺嘅距離,新舊居都有車泊地下,無樓梯

第一次搬屋,上網睇好多人話會坐地起價,又遲大到,又屈茶錢,又粗魯,擔心咗好耐

報價都搵左三間,
移動X堡(朋友剛用完,佢搬同一屋苑,兩口子唔多野,冇雪櫃,冇洗衣機,都要二千幾;報完價要四千幾)
X惠搬屋(報完價二千幾,但上網見太多負評,唔敢用)
宜X搬屋(報價都係二千幾,評價有正有負,但負都只係話遲到,所以揀左佢,抱住孤注一擲嘅心態)

真心要讚!由同報價果位小姐聯絡至到搬晒野,所有人都好nice
一開始報價話二千幾蚊,由於網上有太多人講搬屋嘅慘況,話逐件計好come計,我早一兩日已經call左gogovan執走十幾箱雜物,但都仲有成二十幾箱/袋,仲有大床褥,電視,洗衣機,梳化,雪櫃
搬屋當日我驚哩樣加果樣加,拎定四千蚊出黎,諗住最壞打算就四千,多過四千就要嗌交嗌贏佢

點知搬屋當日非常準時,我約1100-1200
師傅朝早十點幾就打比我話大約1145-1200到
結果都真係1145到(我仲大安指意11點都仲慢慢執,因為啲人話遲四五個鐘)

黎到師傅一行4人,感覺都專業可靠
唔係所有傢俬都會包到實,但有需要包嘅都有包好:如床褥
雪櫃,梳化都係差啲就包到實晒
非常快手,我好多雜物一袋二袋,已經無晒紅白藍,得返啲不織布袋,見師傅再幫我用佢地自備嘅大紙箱放晒入去再包好(心諗會唔會咁都當逐件逐件計,但都要等比錢果刻先揭盅,感覺好不安)

師傅每搬一樣野發現有痕都同我講聲先
但因為真係太亂太多野,好多林林沈沈我果刻仲決定緊要唔要
個雪櫃我都唔知係師傅搬出黎果陣整花定本身自己花,但一出廚房門師傅就同我講聲果度有痕,所以無得懶人,下次惟有睇實啲

到搬到去新居果邊,師傅都好細心,無粗手粗腳,做野真係好爽快!全程約兩小時15分鐘

別墅

到比錢果刻,師傅拎返張報價單出黎,因為原先好多報左價嘅野,我地前一日都拎走左,果度都成三百蚊左右
佢真係好均真,無搬嘅全部剔除晒
但梳化係彈較,講左如有要拆先要加200,唔洗拆就唔收,哩樣要我自己提師傅

最後連埋舊居停車場錢,先1800幾
無要求茶錢,tips
我自己就比左2200,見4位師傅,每人一百左右(屋企人嫌我比得多)

真心讚!各位要搬屋真係可以考慮!推介!
心德:我將啲小型電器放入紅白藍,紅白藍25kg以下都係15蚊,但可以貼上有玻璃,易碎,小心輕放,我諗會抵好多(emoji)

pwsmay    發表於 17-4-27 09:40
一之蘭太太    發表於 17-4-23 12:16
pwsmay    發表於 17-4-20 10:40
wcpcelia    發表於 17-4-19 15:23
珠氏家庭    發表於 17-4-19 15:05

男爵府

回覆:搬屋後感,宜X搬屋,讚!

我就好小搬屋,但真心覺得好抵,因你都吾小嘢,貼事就見仁見智啦?

大宅

Poo得好勳章

1人100,抵比!

大宅

piysrm2012 發表於 17-4-19 14:45
到比錢果刻,師傅拎返張報價單出黎,因為原先好多報左價嘅野,我地前一日都拎走左,果度都成三百蚊左右
佢 ...

我都用呢間搬屋 用左好多次
真心覺得抵用 我次次約早上9點 所以好準時
係有一次 約11點就遲左成個幾鐘中
不過師傅會update我遲左 約幾點先黎到

報價清晰

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都用過覺得好

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

crazypurin 發表於 17-4-20 07:40
我都用呢間搬屋 用左好多次
真心覺得抵用 我次次約早上9點 所以好準時
係有一次 約11點就遲左成個幾 ...
服務應該係咁。
有D客有嘢攪到遲咗都好常見,
至緊要做果個位有交帶,講聲好
閒,我地心有個底。

大宅

好詳盡,俾個like (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

ian723 發表於 17-4-20 10:36
服務應該係咁。
有D客有嘢攪到遲咗都好常見,
至緊要做果個位有交帶,講聲好

但之前睇人地啲搬屋經歷
新聞都有賣 話咩逐件計
水煲又300 鞋又300
最媭索價八千蚊,要報警先搞得掂
下次再搬屋,我唔洗call gogovan執減啲啦
一定用返哩間(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我初頭都諗住用呢間,但係網上評價不能當真,身邊又冇人用過,最後我揀左一間叫堅x嘅搬運公司,呢間係朋友介紹,我4月26日先搬,由報價到拎紙皮箱暫時黎講都感覺良好,我哋屋企2百幾尺2個人住由觀塘去柴灣,佢報完價成間屋全包1900包埋隧道費

別墅

kawaii262003 發表於 17-4-20 14:17
我初頭都諗住用呢間,但係網上評價不能當真,身邊又冇人用過,最後我揀左一間叫堅x嘅搬運公司,呢間係朋友 ...

Kawaii
麻煩你搬完返黎講返個用後感
好想知!!!

大宅

畀面勳章

piysrm2012 發表於 17-4-20 14:18
Kawaii
麻煩你搬完返黎講返個用後感
好想知!!!

好,等我搬完再上黎話俾大家知,我都係諗住搬得好,企理,準時,每個師父$100 tips,話哂呢啲都係辛苦錢,同埋唔洗上繳公司

伯爵府

宜家係幾好
我4月頭搬完
滿意,最平

男爵府

piysrm2012 發表於 17-4-19 14:44
長篇,慎入

背景:我一家四口,由上水搬去粉嶺嘅距離,新舊居都有車泊地下,無樓梯

可pm資料嘛?下個月尾搬,未搵搬屋公司

男爵府

回覆樓主:

可吾可以 pm 我,搬屋公司名和電話?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 piysrm2012 的帖子

可否pm我搬屋公司資料?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

長篇,慎入

宜X搬屋我用過好多次,亦介紹過比唔少人,逐件計價錢均真,唔黑面R貼士,所以真的唔好盡信網評。

伯爵府

長篇,慎入

請你PM資料給我吖!唔該曬!

大宅

好公司難求,請pm我宜x資料(電話)
謝謝
要專心安胎!BB和媽媽一齊努力!

別墅

回覆樓主:

請PM 搬屋公司資料電話號碼,thanks

首頁

尾頁

跳至