自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

祝早日康復

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我上年11月食左隻長腳蟹就開始出風癩,去食左十幾劑中藥都冇乜好轉,
之後去左華潤堂中医部,99介紹個老中醫俾我,食左3劑再配合戒口成個月,好返八九成,而家冇食中藥但要繼續戒口,間唔中食牛肉,海鮮都會返發,沖涼用施巴抗乾系列,沖完涼要即刻搽冇香料lotion,會慢慢好,樓主,加油,我曾經都好似你post嗰幅圖個情況㗎,一定要有耐性

男爵府

好媽媽勳章

留毛

子爵府

睇到都好有感受!忍耐!堅持!好快有晴天,為你打氣!

子爵府

fat_chu 發表於 17-4-21 09:06
收到, 等我行過屈人寺個D睇下有冇呢款軟膏先~我以前都好like 用burt's bee 既lip balm 架,
不過自從發現ba ...
希望幫到你,用過之後上來話我知對你有無用啦

男爵府

Winnie1810 發表於 17-4-21 15:04
金盞花浸甜杏仁油整lotion密密搽快吸收好潤
話說, 我買左jojobeauty既手工皂啦, 佢比左個金盞花油同蘆溝橋事薈我試,
比例係1:1, 溝均查上面, 用落又OK喎,
我本身買過好多好多中牌子既油用,
但都係一般般, 但我冇expect到呢個自家製既金盞花油會有效....
所以我都要諗諗玩下浸油。
之前我已經玩過自製濕疹膏, 可惜唔多work...
但浸油好似坐底要3個月, 同見好多人都係用olive oil wor....
請教下其他olive oil 同 almond oil 邊隻好點?

男爵府

raintingbow 發表於 17-4-21 16:41
我有慢性蕁麻疹,多年, 西醫只係冶標, 出到好勁時禁住佢, 到葯過左又會黎料, 睇西醫睇到絶望,有名既都睇過幾 ...
我同妳或大部分敏感人仕一樣, 反反覆覆咁羅,
中醫、西醫又中醫, 又戒口,
又用咩野沖, 但都係keep 住皮膚有問題,
我估我好大可能係唐樓單位之前牆身入過, 打過膨脹劑, 但牆身keep住裂,
地產個CFU唔整重好, 一整、整得一急細, 但剷曬D牆灰落我床"LA",
而家完全清唔到, 攪到我敏感重勁左,
晚晚都半夜壓醒.....

男爵府

Shellyxlk 發表於 17-4-21 12:03
我女同我自己都係睇中環楊志強醫生,佢有好多方法幫到你唔係淨係一味叫你搽類固醇我生完細仔之後全身大發濕 ...
我剛上網查左啦, 楊志強即係我睇開個個陳衍里同一個clinic,
我睇陳衍里, 佢都有教下用non-bio洗衣粉丫,
但開藥咪又係類固醇....

男爵府

我以前都有,轉左用organic番梘,少食肉,慢慢幾個月後再冇翻發。當然每個人情況吾同,希望幫到你。

男爵府

Irene1121 發表於 17-4-21 10:33
我以前嚴重濕疹,年年出(好辛苦),每況愈下
類固醇藥膏同好多產品都無效,治標不治本
但食嗰隻V字頭魚油丸 ...
收到、收到, 多謝先~

男爵府

boyboylo 發表於 17-4-22 02:11
睇到都好有感受!忍耐!堅持!好快有晴天,為你打氣!
多謝!

侯爵府

fat_chu 發表於 17-4-24 11:00
我剛上網查左啦, 楊志強即係我睇開個個陳衍里同一個clinic,
我睇陳衍里, 佢都有教下用non-bio洗衣粉丫,
...

佢當時要我用最低份量嘅類固醇每日濕敷2個鐘,西醫無可避免要用類固醇,但我覺得佢係真心幫我諗辦法舒緩濕疹,佢有suggested 我如果唔好就照紫外光燈控制,因為我當時係全新發炎紅腫,加上剛生完小朋友幾個月痕到訓唔到情緒好大影響,我亦都感激楊醫生幫我女由全身濕疹出水,到而家只係手指腳指嚴重,身無事啦!面因為食物敏感嘅紅腫佢要我用另外一隻無類固醇嘅藥膏幫囡囡舒緩

大宅

fat_chu 發表於 17-4-24 10:31
話說, 我買左jojobeauty既手工皂啦, 佢比左個金盞花油同蘆溝橋事薈我試,
比例係1:1, 溝均查上面, 用落又OK ...

用甜杏仁油皮膚好快吸收

男爵府

有人話食益生菌最有效,我諗住叫老公試下

子爵府

回覆樓主:

我早年幾前都開始出,除咗面之外其他位置都有出,真係勁辛苦,試過有一晚好深刻,個日屋企冇藥,但淩晨出得好勁,本想去急症但又咁啱落大雨,又要照顧個仔,最後頂到第二朝一早去樓下睇醫生打針,個晚真係好恐怖,我嘗試過好多方法,中醫都睇過幾個,西醫又睇過幾個,都冇好轉,反反覆覆咁,咩時候都出,個度出完唔痕又到第二度又出,總知就不停出,勁唔開心,維持咗一年半,最後有同學媽咪介紹我係元朗有個中醫話睇皮膚好,我就打算試下,睇咗兩次食咗兩星期藥,明顯好咗好多,冇出得咁勁,而家間唔中都有出,但都係一兩粒,我揸藥膏就唔再痕,你試下係藥房買黎試下,我自己覺得好有用,而家一出就靠佢

男爵府

chunheilo 發表於 17-4-24 19:06
我早年幾前都開始出,除咗面之外其他位置都有出,真係勁辛苦,試過有一晚好深刻,個日屋企冇藥,但淩晨出得 ...

多謝、多謝,
我有空會去望下個藥膏

男爵府

Shellyxlk 發表於 17-4-24 17:06
佢當時要我用最低份量嘅類固醇每日濕敷2個鐘,西醫無可避免要用類固醇,但我覺得佢係真心幫我諗辦法舒緩濕 ...

咁楊醫生好心機過陳醫生啦,
我好多年前睇陳醫生覺得佢幾有point,
佢係唯一一個醫生叫我轉non-bio 洗衣粉,
初時我半信半疑,又覺得貴喎,
個時就先望bb低敏洗衣粉,點知真係有改善,
之後先轉用non-bio 洗衣粉,轉左之後真係好少出蕁痲疹啦。
但面上濕疹近年有惡化現象。。。同因爲自己誤信個沙田醫生,成日楂佢隻所謂冇類固醇藥膏,於是攪到玫瑰痊瘡。
於是我早排都去睇左次陳醫生。

當時,陳醫生都有叫我濕敷,但冇話用最低分量既類固醇,敷兩個鐘羅只係有叫我唔好用多過5日,一唔癢就唔好用啦,咁羅。

當時係姑娘同我即時敷左次,好似得15分鐘炸(佢大把人等睇佢,唔會比我阻佢咁耐時間羅,所以我都幾肯定係15min only)

不過,之後我自己起屋企敷就敷到佢乾為止,坐低有半至一小時。咁我都錯有錯丫

但就冇楊醫生咁講話唔好可以照燈羅,覆診時佢叫係一味叫我做貼布測試,我覺得又貴又麻煩又冇用,就唔做啦。

又冇開第二隻類固醇比我起面用,身度d濕疹佢都冇咩點睇

唔怪得之有次星期六我去覆診,有好多小朋友起出面等,但又唔係睇陳醫生,我估係等睇楊醫生羅,唉,睇濕疹呢真係要搵個好心機同會切身處地起妳個邊諗既。。。

侯爵府

fat_chu 發表於 17-4-24 19:32

濕敷兩個鐘嘅程序係濕敷嘅棉布要濕足兩個鐘,乾咗就要再整濕佢著返落去,我當時因為全身要濕敷,楊醫生就要我將件cotton嘅T恤加緊身褲整濕著,在喺外面穿多一層乾嘅cotton tee 加緊身褲以防止件濕衫過快乾,我個女手指嚴重濕疹嘅時候加藥都冇用,我覺得始終係用濕敷至舒緩到。楊醫生好有心機架佢真係慢慢睇D皮膚,我試過等唔切佢走去睇另外一個皮膚專科,睇都冇睇過我啲皮膚比咗盒好細嘅類固醇我,就打發我走,要我下個禮拜去複診。同埋楊醫生知道自己比較難約,有事可以留言比佢,佢六點半之後會逐一覆返電話同你傾

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Cheddar85ang 發表於 17-4-21 01:14
有無試過食綠豆薏米湯?消熱袪濕,食幾劑應該有啲效

飲綠豆,薏米水,出都無咁痕

伯爵府

叫媽媽 乜意思?

首頁

尾頁

跳至