自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Dragonbaby2014 發表於 17-4-23 02:09
個男仔好驚訝
佢即刻話自己好有計劃
已經諗左買樓,又有股票
可以話比多少少時間大家觀察下,再下決定。其實拍左幾耐?唔多唔少都有感情。如果觀察完,都差唔多感受,才分開都未遲;如果觀察完,佢真係願意改,你又feel comfortable,就從新開始。

珍珠宮

Dragonbaby2014 發表於 17-4-23 01:59
呢個男仔好孝順 生活圍繞住佢屋企人
無不良嗜好 乖仔 月入50k

唔會啦,太姑寒,揾幾多都冇用,一蚊都唔會過你手
將來結左婚,都唔知會點慳落你度,downgrade生活,no way

珍珠宮

Dragonbaby2014 發表於 17-4-23 02:09
個男仔好驚訝
佢即刻話自己好有計劃
已經諗左買樓,又有股票

唔信! 同我ex bf一樣, 轉頭得手,打回原形

去到分手先改,放手算啦

伯爵府

我認為錢唔錢都未必係重點
對女朋友無關心及同理心先係有問題
繼續落去
女方要有心理準備情況會更加差
話唔定會同佢講
你既野關我咩事
凡事都要自己搞掂
唔使對佢有指望

自己考慮下

macpig    發表於 17-4-23 11:03

水晶宮

個男仔好驚訝
佢即刻話自己好有計劃
已經諗左買樓,又有股票

佢有錢住大屋,係咪你享受先?

老老實實,呢d男人我即飛...
男人最討厭係小家、小氣同孤寒

水晶宮

Dragonbaby2014 發表於 17-4-23 02:14
個男仔原先主動話
比$1000-2000每月個女仔交租
之後無左回事

1-2k都要無左件事

真係好鬼cheap

真係唔好再一齊,一定會後悔

大宅

咁似我c6性格
無嫁,鐘意咪覺得知慳識儉,顧家,吾嫖吾賭。呢種人理性主宰一切,吾多理解人感受,可以話佢無同理心。
吾係無得改,睇你等吾等得,忍吾忍得。
我就忍左二十幾年,近呢2年先見到少少曙光,以為有好日子,點知隻仔大大下似足老豆d衰格,唉!好慘

公爵府

2018復活節勳章

我頂唔順呢種男仔。
以前有個ex 都差唔多咁,佢係基督徒,樣樣都話冇需要,出街食飯又話晒錢虛榮,搞到想買樣野都好有罪惡感。仲要成日話我傻蠢,無啦啦都要串吓你窒你。
頂唔順佢毒舌又孤寒,成個師奶,好煩,分左手。

珍珠宮

王國教室勳章

如果拍拖都已經唔開心咁我會唔一齊。拍拖時應該係好開心

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

莫回頭!

翡翠宮

我覺得唔鍾意shopping 無問題, minimalist / 知道自己要咩嘅人好多都唔會亂買野, 只買有需要或好鍾意嘅野.

AA 制問題亦唔大. 我同我隻佬拍拖初期都係一人比一餐或者佢買dinner 我比dessert, 同佢之後拍耐咗就變咗多數佢比. 如果佢仲係一蚊幾毫都追佢比, 我會覺得佢好計較. 數還數路還路係無錯, 但自問如果我隻佬差我一百幾十我都唔會同佢追, 之後食飯買零食都用咗, 我當chip in.

我覺得比較大問題係用名牌嘅人就覺得人地係港女 (?) ... 首先, 講真日本妹美國妹意大利妹俄妹甚至大陸妹等等好多用名牌用得仲狼過香港女仔 咁就覺得人地係港女, 我諗佢個世界真係好細... 其次, 如果女方無要求佢送名牌, 只係個女嘅自己買比自己都話人港女, 我覺得佢好難相處 如果選擇牌子貨係消費選擇, 而個女仔唔係依賴名牌來建立自信、虛榮, 咁有咩問題?? 可能個女仔真係覺得名牌耐用d ? 或者人地覺得用品質好嘅野比貴少少係值得?
另外鍾意一個人就要包埋佢嘅習慣同缺點, 唔可以逼一個人改除非當事人真係想改. 好似我以前好鍾意買化妝品護膚品, 屋企過 150 件lip products, 但我隻佬只會話"你真係好鍾意makeup" 唔會鬧我、介入我嘅消費習慣. 我而家醒覺自發改咗, 一年半入面只係買咗四支唇膏. 其實老實講, 就算當時佢鬧我唔比我買, 到我自己出街我都會買. 所以要等一個人有醒覺, 自己想改, 咁先有用. 只係串人或唔比人買, 我覺得佢霸度好難相處.

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

如果個女仔覺得個男仔條件好好,而自己又驚錯過左遇唔番咁好條件, 咁咪死忍所有一切,但唔好妄想對方會改,現實中都好多人忍得到架,眼見唔少,有個99仲叫個新抱努力搵多啲錢幫手養家tim

侯爵府

好少事咋woh.咁都分手真係唔洗結婚。個個男人都有好難頂既缺點。
不過如果真係頂唔到,單身都冇問題

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實我c6都係 都無咩慾求。所以佢得閒洗少少落app game 我都由佢。但係佢對老婆仔女都好大方。啲仔換季就話夠平岩著又好睇都要買。我想買件皮褸心大心細要7千幾佢好豪咁叫我買左俾你唔駛諗來諗去啦。跟住佢自己啲底衫面衫都穿窿都話ok 啦唔駛換我真係唔鐘意洗錢架。

只於呢個男友。有錢買樓又點姐。睇佢講野一定唔會有你名啦。第時真係結左佢得閒唔俾或者俾好少家用。講間屋係佢趕你走都得。又或者你第時病左。又或者陀bb 好辛苦佢都會話唔係佢既問題。

水晶宮

就憑呢句 "因為呢一刻你既事唔係我既責任" 可以飛得。
完全feel 唔到佢關心/錫/緊張個女朋友, 完全 feel 唔到愛。

公爵府

回覆樓主:

算死草,嫁左一定好辛苦
特別你生完無收入,依家都咁
到時一定多多說話你聽,你可能買件野
佢都話你點點點

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除左講野難聽度縮,行為計較到要當眾收返女朋友錢之外,我同老公係拍拖階段果陣都係咁樣相處,我又甘於咁平淡喎。但以上呢幾樣已經係好唔要得。但又公道講,個女仔返工辛苦,咁佢期望個男人做啲乜先叫幫到佢?未結婚就養埋佢好冇?呢一點,個男雖然講野衰但係事實。

相處呢啲係人夾人,食飯佢6我4,我比得起,大家都慳家mode又唔好名牌(不過唔會批評名牌就係港女),禮物小至金莎我都收過,唔覺得金莎同食m記茶記有幾失禮我。係心意既,佢送乜,我地食乜,我都開心。唔識浪漫,只送過一次花,係我主動話花會謝好浪費既。

結婚之後,長老棄權唔湊仔,佢咪養我地囉。佢主動租樓出去住但保持孝順,我又唔會憎6299,佢識孝順仲好啦,可以以身作則教個仔咩叫孝順。我個仔病左要住院,佢怕我辛苦,寧願每一晚都係佢陪夜。佢親口講過,寧願佢食少啲都要我有得食。有朋友成日話佢男友好豪送乜送物,仲有人寸我冇收過名牌,但我覺得我冇呢啲物質但有個咁有責任感既老公好滿足。

不過睇果個男仔都應該唔似咁有腰骨,而個女仔都唔甘於咁平淡,分手都好

子爵府

Dragonbaby2014 發表於 17-4-23 01:59
呢個男仔好孝順 生活圍繞住佢屋企人
無不良嗜好 乖仔 月入50k

拍拖時都咁樣,結左婚仲得了?但最過份係句呢一刻時唔係我嘅事,就算同普通朋友都唔會咁講啦,仲要係女朋友。
愛一個人係願意為對方付出,雖然係付出,但你會感到快樂。我以前都有一個男朋友都係同你個case一樣,佢唔係唔愛你,只係佢最愛嘅人係自己。同呢d人一齊你會好辛苦,因為你永遠都會覺得佢唔夠愛你。

子爵府

畀面勳章

我老公都係孤寒型男人,好慳,但由拍拖初期到結婚十幾年,佢都好肯洗錢在我身上。未結婚時有送名牌袋,出錢請我去旅行,果陣佢搵錢唔多,個無牌子背囊用咗好多年又霉又臭都唔捨得掉,最後我忍唔住買過個新既俾佢!

佢d朋友都好出奇話佢對住我好捨得,明顯係好愛我無咗我唔得。伊加佢搵錢多過以前好多,但孤寒係無得改,超市幾間走勻隔價,街市邊檔平邊檔貴無蔥送佢一清二楚⋯⋯

即係揀老公孤寒唔緊要,最緊要,你要知道你係佢心目中地位有既重要,佢著緊你,幾孤寒都唔會捨得無咗你,咁起碼都叫嫁得過。樣樣計到足,時間耐咗幾好感情都磨蝕。

首頁
12345...20

尾頁

跳至