自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

假設真係如目擊者咁講, 個女乘客唔記得將 BB 車寄倉係佢嘅失誤, 但個空少 (空伯?) 唔係咁呀??

個空伯態度真係好差 叫人夠膽就打佢個度真係成個黑社會咁

個男乘客係厚多士定仗義就各人唔同睇法, 第一句就講打其實唔係幾好嘅.

我諗可能係之前醫生比人打個段真係印象太深, 個男乘客一來就好 defensive .

其他空姐好似都幾好, 有盡力安撫下個女人. 但有空伯咁嘅豬隊友真係十次都唔夠死

////////////////////////////////////////
目擊者講嘅事發經過 ->
- 事發係美國航空一班美國內陸機
- 阿根挺女乘客帶住孖 B 唔記得/ 唔知要將 BB 車寄倉, 上到機搵位放時比空少 (空伯*) 發現
- 個空少 (空伯*) 好粗魯咁搶走佢架 BB 車, 仲打中個女乘客, 好彩無打中兩個 BB, 之後唔見咗人
- 個女乘客即時爆喊. 可能佢諗住個空伯沒收咗架車, 一路喊一路求其他空姐比返架車佢

段片 ->
- 一個男乘客睇唔過眼出聲, 問個空伯叫咩名
- 空伯又返上機, 之後男乘客講話"You do that to me and I'll knock you flat,"「你夠膽咁對我, 係我就打鑊你」. 空伯就話 "you stay out of that". 男乘客講同一句
- 空伯兇佢 「打我囉. 打我呀」
========> 兩個咩都無做就散場

原裝片 :

https://www.facebook.com/surain.adyanthaya/videos/10155979312129018/

/////////////////////////////////////////
中文版報導

美國航空的衝突事件發生在周五一班準備由舊金山飛達拉斯的班機,一名帶著幼兒的女乘客遭空少粗暴對待,空少用力從她手中拿走嬰兒車時打到她,還差點打到嬰兒,女乘客被氣哭了,另一名男乘客看不下去插手,空少還挑釁說:「打我啊!」過程被同機乘客拍下上傳臉書。乘客還po文寫道:「這個媽媽『被下機』了,空少卻可以留在這般飛機上。」
美國航空發表聲明稱:「這段影片的內容並不能代表本公司待客態度,對於乘客及家人遭遇的痛苦,以及其他受影響的乘客,我們深感抱歉。」美航安排女乘客和兩個孩子改搭另班機飛達拉斯,並且升等到頭等艙。美航稱,機組人員未能表現服務顧客應有的耐心與同理心,公司甚感失望。
在手機攝影和社群網站大行其道的年代,航空公司終在錯誤中學會,要把機艙內發生的衝突迅速擺平,儘管民航乘客增加了、機艙空間減少了,而空中服務員的數目又是歷來最少。
航空業專家哈特維德茲(Henry Harteveldt)說,「美航不想成為另一間聯航,聯航更不想重蹈覆轍,沒有航空公司想被貼上『針對乘客』的標籤」。
手機影片讓消費者可把業者的怠慢行為可迅速傳播世界,成為報章頭條,商品交易中的權力移向消費者一方,而提供商品的公司不能再把投訴掃入地毯底。越快認錯的公司,越能盡早控制傷害。
顧問公司BrandSimple的行政總裁亞當森(Allen Adamson)說,美航的迅速反應對事件有幫助,「它可阻止事情繼續發酵,但難以改變乘客覺得飛行體驗不及往昔的印象」。他說,航空公司必須開始加強顧客服務,「重拾顧客永遠是對的宗旨」。(國際中心/綜合外電報導)

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實bb 車係美國不嬲可以係機口先接好。然後專人拿落架機寄倉架。其實有咩誤會

琥珀宮

畀面勳章

Bb 車唔係機倉寄既咩?點解個空伯要咁惡?就算機票平都唔駛要咁受氣啩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不嬲美國嘅航空服務員都麻麻地,又老又串

珍珠宮

懿仔媽媽 發表於 17-4-23 15:28
其實bb 車係美國不嬲可以係機口先接好。然後專人拿落架機寄倉架。其實有咩誤會
...

。。以前仔細時,每次check in 地勤都會講明,就算現在唔寄艙,到閘口都會收車寄艙,到埗可在橋閘口先取車。。每次到閘口前已有人攔住收車才可上機

如報導屬實,不知那乘客是否未搭過飛機,但無論如何都是航空公司理虧在先

子爵府

ChloeMa 發表於 17-4-23 15:43
不嬲美國嘅航空服務員都麻麻地,又老又串

唔止,仲好冇禮貌,之前搭UA去美國,中途當然會訓覺啦,到派餐時,有空姐見我仲訓緊,正常應該係輕拍肩膀的,但佢地用手指篤左我個頭幾下叫我起身,嗰幾下都幾大力,好痛,離哂大譜

wcpcelia    發表於 17-4-23 16:31

大宅

mecury1234 發表於 17-4-23 15:57
唔止,仲好冇禮貌,之前搭UA去美國,中途當然會訓覺啦,到派餐時,有空姐見我仲訓緊,正常應該係輕拍肩膀 ...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

誤會咋, 講清楚咪得囉, 呢期已經插水架啦, 又黎多鑊

男爵府

回覆樓主:

而家響美國搭飛機仲衰過做犯,犯少少錯都喊打喊殺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

唔止,仲好冇禮貌,之前搭UA去美國,中途當然會訓覺啦,到派餐時,有空姐見我仲訓緊,正常應該係輕拍肩膀 ...
咁粗魯

珍珠宮

Dwmn 發表於 17-4-23 13:42
假設真係如目擊者咁講, 個女乘客唔記得將 BB 車寄倉係佢嘅失誤, 但個空少 (空伯?) 唔係咁呀??

個空伯態度 ...

前幾日報導,一家4口加航overbooked把10歲男孩踢出,男仔喊爆,仲冇安排轉班次,結果一家四口要另找機票起行。
仲要爆上網才肯賠

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

個空伯態度 ...

珍珠宮

篤個頭,痴線㗎

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

個空伯態度 ...

The other end of the same story

伯爵府

牛年勳章

今次事件先係女乘客有責任,上機前應已知道唔可以帶bb車上機,如果佢一個大人帶2個咁細 bb,好似唔可以上機,好耐之前係bk 睇過post

空少又應該控制下eq, 佢係代表公司形象

象牙宮

2024年龍年勳章

littlesister 發表於 17-4-23 15:37
Bb 車唔係機倉寄既咩?點解個空伯要咁惡?就算機票平都唔駛要咁受氣啩

空伯可能係工會大佬,外國大航空公司,工會勢力好大。

男爵府

Sumyeema1 發表於 17-4-23 17:37
空伯可能係工會大佬,外國大航空公司,工會勢力好大。

工會出左聲明,仲話根據航空條例,可拉個幫拖的男乘客,因佢語言恐嚇

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

咁衰

男爵府

回覆樓主:

職員失職,冇在上機前閘口截住部車
會唔會比乘務長鬧,向乘客出氣?

首頁

尾頁

跳至