在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶湊住三歲仔 同我地兩公婆住 但表明再生唔會湊 因為太吃力 咁如果決定生第二胎 應該請工人、鐘點定保姆幫輕下? 大前提全屋都唔想多個工人係屋企 ...

禁止訪問

大宅

經濟許可就請鐘點ee啦, 因為會貴過請工人, 屋企有老家人都唔建議請工人, 好多時都會有磨擦.

洋房

請鐘點EE,幫輕下奶奶手,打掃清潔下。
工人係平啲,但最近都吾係太信得過啲工人姐姐

子爵府

jjsiuyin 發表於 17-4-24 19:59
奶奶湊住三歲仔 同我地兩公婆住 但表明再生唔會湊 因為太吃力 咁如果決定生第二胎 應該請工人、鐘點定保姆 ...

請到好工人就走運,如果唔係,送走工人要比機票錢和大假,平常有病假,食物,住宿位置......

鐘點彈性大d,而且老人家在家,唔喜歡有外人長期在家(除非工人是照顧老人家)。

別墅

各位 如果請鐘點 ee 應該由邊度入手揾資料?如何搵信得過 又幫到手嘅人暱?

複式洋房

jjsiuyin 發表於 17-4-26 12:00
各位 如果請鐘點 ee 應該由邊度入手揾資料?如何搵信得過 又幫到手嘅人暱?
...

我聽過家務幫Agentbong呢個app請鐘點湊小朋友,但不知道評價如何,因為工人姐姐放大假,我都想請鐘點

伯爵府

jjsiuyin 發表於 17-4-24 19:59
奶奶湊住三歲仔 同我地兩公婆住 但表明再生唔會湊 因為太吃力 咁如果決定生第二胎 應該請工人、鐘點定保姆 ...

老實講真係請工人划算。
你如果請係因為生多個,而奶奶講明唔湊,普通鐘點根本就唔可以滿足到你既需要。你起碼都需要個全職保姆去湊細嗰個啦。鐘點講緊一日來4個鐘頭咁上下,咁淨返個4-5個鐘頭邊個湊bb?

而本地姨姨就兩個選擇,一係你擺個細既係姨姨屋企湊,咁價錢平d但都起碼6-7000一個月(貴過外傭仲要返屋企自己做家務),但我覺得如果要將兩個小朋友分開,好似失去本身生多個既原意;一係就上門姨姨,但本地姨姨都唔會幫手做太多家務,另外都會好貴,全日估計要成萬蚊。

外傭請係屋企,人手調配其實彈性好多,你奶奶如果話要出一出去個工人都可以睇住兩個,到工人煮飯做家務,bb訓左都有奶奶睇頭低尾。

我覺得不論情工人保母還是鐘點,咪又係多個人係屋企,分別都唔大。但工人可以做埋家務,你放工先可以有親子時間,否則放左工仲要不停手做家務,就算無外人係度都唔覺系quality time。

複式洋房

回覆 jjsiuyin 的帖子

我都想知呀

大宅

chicikoobi 發表於 17-4-25 16:41
經濟許可就請鐘點ee啦, 因為會貴過請工人, 屋企有老家人都唔建議請工人, 好多時都會有磨擦. ...

同意~ 人多好易嘈交

大宅

回覆樓主:

一定請工人。但大前題屋企要有位。因為全屋都係人,姐姐如果可以有房,其實佢由朝做到黑 你完全唔覺屋企多個人。

子爵府

回覆樓主:

一定係請工人,廿四小時有人stand by...
多一個人既唔慣比做唔晒既野來得易接受。

侯爵府

牛年勳章

你情況係奶奶已講明唔湊,請part time只係幫輕少少,咁即係仲要佢湊喎...

洋房

如果堅持唔請工人, 就請保母啦

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

你99講明唔湊就一定係請工人,鐘點EE貴,一日未必可以幫到好長時間, 你大果個讀書未? 可以99湊細果個,搵保姆湊大果個放學嗎?

首頁

尾頁

跳至