跳至

首頁

尾頁

別墅

我想請教一下廣福阮鄭小一每天的功課量平均有多少份?是否每星期也有默書小測?課程會否教深半年?

謝謝解答。

洋房

唔知咁遲先答你仲有冇用呢... 希望幫到你啦~

小一功課平均每日6-8樣, 有時少會得3-4樣, 但好少過10. 乖乖地1個鐘多啲可以完成. 6-8樣包埋網上練習, 小朋友好鍾意, 當玩電腦多過當係功課~

默書一星期一次, 中/英輪住默, 唔會撞埋同一個星期, 同埋一早已經講晒默書範圍. 近考試先有小測~ 一年3測3考~

學校好鼓勵小朋友睇書, 每星期有圖書袋帶返屋企, 4-5本, 中英文都有~

課程都係跟返書, 上學期教上學期書, 有時會跳教後面幾課, 但印象中無試過跳書教~

大宅

LACCfamily 發表於 17-7-11 10:46

小一功課平均每日6-8樣, 有時少會得3-4樣, 但好少過10. 乖乖 ...

你好,請問係活動教學還是怎樣上堂?
請問會按成績分班還是混埋一齊?怕佢比人label會唔開心(小朋友無時停)
請指教

子爵府

LACCfamily 發表於 17-7-11 10:46

小一功課平均每日6-8樣, 有時少會得3-4樣, 但好少過10. 乖乖 ...
我小朋友讀緊五年級,我補充一下,係全年3次考試。

子爵府

阮鄭係傳統學校,冇活動教學。五年級開始按成績分班,有兩班係所謂的精英班,人數最多,三十幾人一班;之後係普通班,仲有一班成績較弱嘅,一班只得十幾二十人,師生比例小,老師可以關顧多d。

如果你小朋友比較活潑/活躍,要考慮清楚,始終係傳統學校,在校風同處事方面都偏保守。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 GLG 的帖子

想問下幾時開始普教同埋多唔多課外活動參加

子爵府

keykwok 發表於 17-7-16 09:47
回覆 GLG 的帖子

想問下幾時開始普教同埋多唔多課外活動參加

剛問返個女,佢話三年級開始普通話班,但印象中全級五班入面,有三班是普通話,另外兩班用廣東話的。

課外活動都唔少,可惜學校好似冇乜協調咁,特別係某啲會出外比賽嘅隊伍會撞期,所以要取捨。我反而欣賞每年學期尾的試後參觀活動,安排得好好,種類亦多,學校仲會記住個學生之前參加過什麼參觀活動,同一個參觀地點在下年度會先安排比未去過嘅同學仔。

大宅

回覆樓主:

請問宗教分標準有冇人知?

子爵府

小墨魚 發表於 17-7-21 03:52
請問宗教分標準有冇人知?

天主教、基督教都可以,有受洗/受浸證書就得

大宅

GLG 發表於 17-7-21 12:13
天主教、基督教都可以,有受洗/受浸證書就得

因為我返果間係蚊型教會,唔係聯會on list,所以擔心佢視為無果5分

子爵府

小墨魚 發表於 17-7-24 11:43
因為我返果間係蚊型教會,唔係聯會on list,所以擔心佢視為無果5分

收表果日佢會問你攞證明檢查,到時可以問問

大宅

GLG 發表於 17-7-25 18:00
收表果日佢會問你攞證明檢查,到時可以問問

係喎,謝謝你(希望果日佢唔會齊收表)

首頁

尾頁

跳至