婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如何拒絕99帶來的………餐紙巾?

話說99家已經經常出現某cafe的餐紙巾,一大疊一大疊,但最近開始出現在我家,又放一大疊。

老實講我覺得好核突,就算佢會去幫趁,都不要拿一大疊回家用,佢放在佢家我當然唔出聲,但而家放在我家即迫我用???

如果我掉哂佢,佢可能以為我用得快,再取多些來,如果我尤佢放,佢應會越拎越多來。

可以叫老公同佢講,不過我未諗到點講好,隨便叫老公講,老公只會罵佢,於是我都係衰人。所以要諗諗點叫老公講咩好。

唉,請大家諗下用咩理由講好

珍珠宮

回覆樓主:

話俾99知,尼知餐紙多數成本低,紙質差,又無經過消毒,所以唔好用,咁得唔得?
或者叫99留番自己用~
我自己因為鼻敏感,用紙巾一定要滑嘅,唔係個鼻一定損!
如果係我,我真係會丟晒佢,不過你又講得岩,99可能以為你用得快,再攞多啲尼~

順便八卦,你99如果係幫趁時攞,攞咁多,多到可以不停補充俾你地嘅,咪攞超誇張囉?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hanbb 發表於 17-4-27 23:57

話說99家已經經常出現某cafe的餐紙巾,一大疊一大疊,但最近開始出現在我 ...

搵个胶袋或者盒仔,放啲纸巾落去,佢一拎嚟就放落去,你不用出声,拎幾多放幾多落去,仲要摆係当眼处,过得一段时间,佢自然忍唔住出声问你点解唔用,到时你咪话佢知你地屋企唔用呢啲纸巾,佢無瘾自然唔会再拎嚟你屋企。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

伯爵府

做個靚太 發表於 17-4-28 00:24
話俾99知,尼知餐紙多數成本低,紙質差,又無經過消毒,所以唔好用,咁得唔得?
或者叫99留番自己用~
我自 ...

真係多得誇張,唔知以為佢係員工,所以我覺得好核突

btw, 這類餐紙巾是否真的無消毒,多菌? 我身體都唔多好,所以我都唔會用。最怕佢話拎來抹枱抹野都好

伯爵府

ching1972 發表於 17-4-28 00:25
搵个胶袋或者盒仔,放啲纸巾落去,佢一拎嚟就放落去,你不用出声,拎幾多放幾多落去,仲要摆係当眼处,过 ...

但佢屋企都係用膠盒放得好整齊架,如果跟佢放得咁好,佢會唔會誤會我wellcome佢的餐紙巾架

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hanbb 發表於 17-4-28 00:38
但佢屋企都係用膠盒放得好整齊架,如果跟佢放得咁好,佢會唔會誤會我wellcome佢的餐紙巾架
...

佢次次嚟你屋企,见到啲纸巾用都冇用過,自然会出声問啦~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

伯爵府

ching1972 發表於 17-4-28 00:44
佢次次嚟你屋企,见到啲纸巾用都冇用過,自然会出声問啦~

thx, 不過我唔覺得佢係咁細心的人 ,三日疊紙巾已經就快高到水樽了… … 我再觀察一星期看看,睇下佢留唔留意到先

大宅

回覆樓主:

如果將佢拎過嚟嗰疊餐紙隔離放盒你用開嘅紙巾,再係佢面前見到嘅情況吓特登去攞盒紙巾用,佢見到或者會問點解唔用,再順便叫佢唔駛再拎過嚟

侯爵府

回覆樓主:

我姑仔都成日係佢公司攞紙巾返佢屋企
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

我99家都好多餐巾
好彩佢冇拎過俾我

大宅

hanbb 發表於 17-4-28 00:36

真係多得誇張,唔知以為佢係員工,所以我覺得好核突

係架,好多菌架

伯爵府

MrsBlueBlue 發表於 17-4-28 21:51
我99家都好多餐巾
好彩佢冇拎過俾我

我都唔明點解佢要拎過來

子爵府

hanbb 發表於 17-4-28 21:59
我都唔明點解佢要拎過來

你咁都唔明白
幫個仔慳錢
慳得$1得$1

伯爵府

MrsBlueBlue 發表於 17-4-28 22:26
你咁都唔明白
幫個仔慳錢
慳得$1得$1

可能係,佢成日覺得我地有經濟困難,咁佢個仔一個養三個係辛苦,但唔等於佢無能力囉,何必睇小自己個仔

男爵府

hanbb 發表於 17-4-28 00:49
thx, 不過我唔覺得佢係咁細心的人 ,三日疊紙巾已經就快高到水樽了… … 我再觀察一星期看看,睇下佢留唔 ...

我會唔用,由得佢疊高佢,高到有一刻大家都覺得over時,話比佢知你唔太鐘意用紙巾,鐘意用布,用唔到咁多,叫佢唔好晒拎返d返去自己慢慢用。。。

伯爵府

你係餐紙巾都好,我99會拎公廁灰灰黑黑個種廁紙番屋企用,見到都唔想掂,仲要抺下體

別墅

hanbb 發表於 17-4-27 23:57

話說99家已經經常出現某cafe的餐紙巾,一大疊一大疊,但最近開始出現在我 ...

直接講你唔會用呢d餐紙巾,因爲唔衞生。問佢拎唔拎走,唔拎走的話就直接掉落垃圾筒。99可能會黑面,但下次一定唔會再俾餐紙巾你。

珍珠宮

攞返比佢可以嗎?大大聲話用唔完,比返佢

大宅

kakakwok716 發表於 17-5-4 00:38
你係餐紙巾都好,我99會拎公廁灰灰黑黑個種廁紙番屋企用,見到都唔想掂,仲要抺下體
...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我 姑9 係美國寄返d 發毛廚房紙巾比99, 佢地一樣照用
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至