親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 我看到下列文章, 說去澳洲自駕, 不用國際車牌. 請問是否真的呢?

http://travel.ulifestyle.com.hk/DetailNews.php?id=ADsRYBEtA30MIg&p=1

如果是, 我們是否在澳洲當地, 想自駕先BOOK 車都可以呢?

禁止訪問

大宅

KoKoJin 發表於 17-5-2 15:51
$80 都想慳 ?
其他人經驗唔知道, 我在 Sydney, Mel 分別三、四間不同租車公司, 都被要求 Both 國際車牌 & ...
Sorry 你誤解了我喇, 我係話要的, 但同行另一家說可以唔使, 我先想在此CLARIFY 清楚

男爵府

moniquechoy 發表於 17-5-2 15:22
各位, 我看到下列文章, 說去澳洲自駕, 不用國際車牌. 請問是否真的呢?

http://travel.ulifestyle.com.hk/D ...

最穩妥的是擁有國際車牌,我曾試過在希臘租車,只出示香港車牌,亦試過在冲繩租車,要求出示國際車牌。反而在名古屋租車,沒有要求出示國際車牌。
我明白你的心情,並不是為了慳錢,只是用了一次,很嘥!

大宅

我去台灣, 日本自駕都有用國際牌的. $80 都唔係好多錢. 我真係唔會為$80 已令到個旅程有麻煩囉!

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

樓主,我好肯定話你知係唔使國際車牌。係澳洲你可用香港車牌for 6個月,話6個月便要國際車牌。
我阿哥,阿爸上年來澳洲玩,佢地全部都係用香港牌租車的。

禁止訪問

伯爵府

其實問番租車公司,就算同一地方,有d 租車公司一定要有國際車牌

侯爵府

moniquechoy 發表於 17-5-2 16:13
我去台灣, 日本自駕都有用國際牌的. $80 都唔係好多錢. 我真係唔會為$80 已令到個旅程有麻煩囉!
...

係,我都覺得應該要抱呢個心態,有好過冇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

KoKoJin 發表於 17-5-13 00:45
我試過某些國家, 直情連任何車牌都唔使 Show, 就已經比車我.

每個國家都唔同,但我好肯定澳洲只要香港車牌便ok. 如果你成日去,知道個law便唔需擔心。如果真係擔心,便攞埋國際車牌,或者print定transportation dept資料去。 正如有人問返大陸係咪only回鄉證便ok,唔使passport, 有人唔太信,咁咪帶埋passport 攞,無壞的。

大宅

唔該哂各位

王國會長

王國會長

moniquechoy 發表於 17-5-2 15:55
Sorry 你誤解了我喇, 我係話要的, 但同行另一家說可以唔使, 我先想在此CLARIFY 清楚
...

有打算自駕就攞定, 就算當地法例可以不用國際車牌, 租車公司會否另有要求國際車牌也說不準 (你文也提到"某些租車公司礙於保險問題,還是會要求租客提供國際駕照").
我很多年前在澳州租過車要有國際車牌的.

水晶宮

moniquechoy 發表於 17-5-2 15:55
...

最好攞國際牌,否則有交通意外便麻煩

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問返租車公司, 間間唔同

首頁

尾頁

跳至