自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

hoiyiuma 發表於 17-5-2 22:16

家務助理課程難讀嗎?
hoiyiuma

禁止訪問

大宅

jxh 發表於 17-5-2 22:36
工聯會?

勞联

hoiyiuma

象牙宮

hoiyiuma 發表於 17-5-2 22:18
家務助理課程難讀嗎?

家務助理基礎證書. 課程內容. ‧
行業概況‧
清潔原理‧
環保家居應用知識‧
家居清潔及整理的程序和技巧‧
衣物處理方法及洗熨技巧‧
各類人士的基本照顧技巧‧
常見疾病及

https://www.erb.org

家務助理基礎證書」評估範圍包括
1. 一般清潔(抹玻璃窗/ 地面吸塵/ 抹塵) 三選一
2. 鋪床
3. 浴室/ 洗手間清潔(洗手盆、檯面及鏡. / 坐廁及水箱/ 浴缸、浴簾及牆磚) 三選 ...
4. 廚房清潔 (抽油煙機及廚櫃 / 爐頭及牆磚 / 抽氣扇) 三選一
5.地板清潔
6. 熨衣及摺疊技巧 (熨及摺疊恤衫 / 熨及摺疊西褲) 二選一

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 17-5-2 23:24
家務助理基礎證書. 課程內容. ‧
行業概況‧
清潔原理‧

內容好實用呀。話時話,我都想讀喎,讀完可以督住工人做嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

redhot 發表於 17-5-3 00:31
係你完成程課程之後,去做「工人」呀!⋯⋯

wcpcelia    發表於 17-5-3 19:42
facialchung    發表於 17-5-3 00:53

珍珠宮

caryfox 發表於 17-5-3 00:49
係你完成程課程之後,去做「工人」呀!⋯⋯

我有啲家務,自己都唔太識做,借助呢個課程,學識正規家務知識,可以督住我家工人做嘢,唔駛比佢hea做老點嘛

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

補充下:「家務助理基礎證書」評估範圍,三選一/二選一,唔係自選其一考,係考核時考官隨機抽選其一考.

唔好彩抽中弱項,考唔合格,會有一次補考機會.如果補考都唔合格,要再讀過再考.

唔知現在仲有無報讀年限次數.

讀唔難,係考時合格難.

當年唔好彩抽中弱項燙褲,衰咗要補考燙褲.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我反而想讀陪月課程,因我好喜歡湊初b

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

redhot 發表於 17-5-3 01:02
我有啲家務,自己都唔太識做,借助呢個課程,學識正規家務知識,可以督住我家工人做嘢,唔駛比佢hea做老點 ...
工人話:「唔識、唔明、唔知點做,女主人不如你做仲好⋯⋯」

公爵府

回覆 blackberry 的帖子

陪月證書好難考.我地上年廿七人考4人首考合格!我衰冲涼要補考好在通過了!廿七人最後只有8人合格!另外陪月一生人只有一次機會讀如果考唔到培訓局唔會再比你讀第二次!可以補考2次!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

castle100 發表於 17-5-3 01:18

陪月證書好難考.我地上年廿七人考4人首考合格!我衰冲涼要補考好在通過了!廿七 ...

thx for.your information

象牙宮

redhot 發表於 17-5-3 00:31

我讀ERB 目的是為... 學習技巧+培訓 (老媽, 姐, 哥的工人)印印素質。太差。
她們100%包考試不合格,工資4K包食住太高了。

fyi
a. 如果想 有效率做家務 + 培訓工人 —>ERB家務 
b. 如果想 湊仔  —> 社會福利署- 為祖父母而設的幼兒照顧訓練課程

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

castle100 發表於 17-5-3 01:18

陪月證書好難考.我地上年廿七人考4人首考合格!我衰冲涼要補考好在通過了!廿七 ...

我已考了陪月了
hoiyiuma

珍珠宮

333s 發表於 17-5-3 08:13
我讀ERB 目的是為... 學習技巧+培訓 (老媽, 姐, 哥的工人)印印素質。太差。
她們100 ...

謝謝。b課程都幾好喎,但咁後生,會唔會唔收架

象牙宮

redhot 發表於 17-5-3 09:27
謝謝。b課程都幾好喎,但咁後生,會唔會唔收架

你是小妹妹?
更多選擇。電腦,英文,育兒,花艺。「自己做陪月」產前班
免費為何不去學? 長知識?

近年我在erb讀
photoshop,營養 體重菅理,
网上創業,美容护理。(未開班)

理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 17-5-3 09:43
你是小妹妹?
更多選擇。電腦,英文,育兒,花艺。「自己做陪月」產前班
免費為何不去學? 長知識?

呃咗你唔好意思
我梗係唔係妹妹仔啦,不過頭先講嗰個係比祖父母學湊孫嘅course,未上年紀點睇都唔似有孫啦,我好奇係咪會唔收囉

象牙宮

redhot 發表於 17-5-3 10:08
呃咗你唔好意思
我梗係唔係妹妹仔啦,不過頭先講嗰個係比祖父母學湊孫嘅course,未上年紀點睇都唔 ...

無事架, 我又非小氣鬼。
20-30' 生仔40-50' 有孫啦。祖父母…該可以的。
(呢个我有興趣, 未學)

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至