親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身book左中旅社6月book左巴黎人,打左去問中旅社可唔可以做退款,因為上個月有退伍軍人症,我是一家三口,有小朋友唔敢駁,中旅社很快回覆是不可以退款,我亦明白退款就真係未必全數退,我建議就算扣一半我都會接受,但中旅社回覆是一蚊都不能退,我上黎bk收集左資料,有JM建議直接問酒店,咁第二日就試下send email去酒店,講俾酒店知因爲同行有小朋友,同時我之前選擇他們酒店是因爲有信心同評價很好才選擇,但出現退伍軍人症,我有小小擔心,亦希望佢地快快解決事件,令其他人同埋我地下次都安心住佢地酒店,點之酒店回覆;中旅社是沒有聯絡過酒店,我想取消或扣回一半款項,我個刻其實有小小嬲,明明中旅社話問左酒店不可以退,但酒店回覆是中旅社沒有聯絡酒店,我立即再打去中旅社到了解,中旅社要求我同酒店email 全部send俾佢地了解,了解完後,中旅社回覆可以扣除$200手續費,取消酒店,同日我當然係中旅社訂返銀河酒店,其實我想講,有時真係因爲一些問題,代訂機構是不會主動幫你地,真係要自己send 去問問酒店,是否合情合理地容許客人取消.。希望幫到呢到JM

大宅

回覆樓主:

其實咁麻煩,點解你仲搵中旅book? 取消佢又唔幫你,我真係唔明

子爵府

回覆 kiki珊 的帖子

如果我係你,我會要求中旅社全數退款,因為佢哋冇做嘢,取消酒店都要客人自己聯絡,一d銷後服務都冇,又唔體諒客人苦處。日後更加唔會幫襯佢。

男爵府

Neromagic 發表於 17-5-3 17:16
其實咁麻煩,點解你仲搵中旅book? 取消佢又唔幫你,我真係唔明

我只會幫佢訂埋呢次

男爵府

Milklee 發表於 17-5-3 18:32
回覆 kiki珊 的帖子

如果我係你,我會要求中旅社全數退款,因為佢哋冇做嘢,取消酒店都要客人自己聯絡,一 ...

同埋錢未退返費事佢玩野,所以點都會訂埋今次,下不為例

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

KoKoJin 發表於 17-5-3 20:43
講就容易, 旅行社條款 200% 保障旅行社, 你就算上到法庭, 一味靠惡係冇用.

你係透過旅行社訂酒店, 就算酒 ...

我明你意思。。。
但人通常只企係自己有利立場。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

KoKoJin 發表於 17-5-3 20:43
講就容易, 旅行社條款 200% 保障旅行社, 你就算上到法庭, 一味靠惡係冇用.

你係透過旅行社訂酒店, 就算酒 ...

所以我用左個事實理由同佢講係咩事而退,都諗住退到一半都已經好彩,因為我訂左「不可取消」條例,只是好彩扣$200,我都覺得今次非常幸運而唔係一些無理藉口迫中旅社退錢

子爵府

回覆 KoKoJin 的帖子

第二間旅行社我就唔知情況,但我以前喺呢間公司做咗好多年,中資機構最著重外間對佢哋d形象,只要客人堅持而所持理據係不能反駁,佢哋係會屈服的,當然我唔會咁蠢叫人打官司去爭拗,只需向呢個部門主管表示會將整件事向報館及消委會投訴,到時總公司會跟進投訴,而該部主管通常會怕同總公司解釋,會即時滿足投訴者要求,唔想發展到總公司知道有投訴,影響自己職位。

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

Milklee 發表於 17-5-3 22:35

第二間旅行社我就唔知情況,但我以前喺呢間公司做咗好多年,中資機構最著重外間對佢 ...

即係教人發難渣投訴。又話報紙又話消費者委員會。。又話上報公司。。等人驚飯碗。。怕被公司知有投訴,就屈服。。

我不是正義之士,只是正因為自己都做過咁多年呢間機構運作,教人用呢啲方法去搞啲前線。

禁止訪問

子爵府

回覆 seaheart88 的帖子

唔使發難渣, 係據理力爭, 如果貴公司有良好或應有既售後服務, 客人當然唔會投訴, 但呢件CASE喺貴公司職員問到唔問酒店, 就拒絶幫忙, 客人原意都係改訂其他酒店, 而最後由客人自行聯絡原酒店得知貴公司職員冇做過嘢, 咁咩理由仲要扣客人手續費??
可能唔提供售後服務係你同貴公司多年習慣, 但現今社會已改變, 就好似呢單CASE咁, 影響原客人對貴公司印象, 已講明日後唔可能再幫襯, 而家有睇呢個POST既亦相信有人唔會考慮幫襯貴公司, 你喺貴公司工作咁多年, 都好應該清楚貴公司業績已逐漸倒退, 再唔改善服務態度, 只會俾社會淘汰.

瑪瑙宮

大廚勳章

Milklee 發表於 17-5-4 09:18

唔使發難渣, 係據理力爭, 如果貴公司有良好或應有既售後服務, 客人當然唔會投訴, ...

如果白紙黑字有寫明不退不改,其實唔提供售後服務退錢有咩問題?如果件事嚴重都不能去,你有買旅遊保險就應該同旅遊保險claim。 買嗰陣時已經係寫名架囉,既然覺得酒店官方網站做得咁好,下次應該俾貴啲唔好幫襯呢啲agent,因為agent嘅package九成都係不退不改。。

我印象記得之前曼谷旅遊紅色事件,好多人幫襯左agent買package,航空公司又係免費可以改或者取消,但係agent就要扣幾百至1000嘅手續費來改或取消。。。最後都係要接受條款。俾手續費。。航空公司都係幫你唔到。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Milklee 發表於 17-5-4 09:18

唔使發難渣, 係據理力爭, 如果貴公司有良好或應有既售後服務, 客人當然唔會投訴, ...

我唔係喺嗰間公司做亦都唔係做呢行,我咁樣覆你係因為你前文覆樓主是話自己多年前係呢間旅行社做過好多年知道人哋嘅員工驚投訴,而叫樓主搞大佢爭取。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我又係驚驚地, 有老有嫩, 我BOOKING.COM BOOKING, 可免費取消, 我都取消左7月份房... 都好明白樓主好擔心D 咩, 而家改左HOTEL, 玩得開心d

瑪瑙宮

大廚勳章

hi3kitty 發表於 17-5-4 09:37
我又係驚驚地, 有老有嫩, 我BOOKING.COM BOOKING, 可免費取消, 我都取消左7月份房... 都好明白樓主好擔心D ...

所以book免費取消安心d。。。經agent就是有限制。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

子爵府

如果旅行社冇做過嘢又退款, 咁向外界報導讓其他人有所驚愓, 有咩問題? 如果旅行社覺得自己冇錯又怕咩搞大件事?? 我做過呢間公司, 所以好想佢哋唔好再停留喺80年代, 固步自封.
前線工作態度都係佢哋D主管搞成, 我唔係針對前線而係針對件事.

子爵府

唔係每件事都需要上法庭, 唔使咁偏激, 而且中資機構係唔想上法庭俾社會傳媒報導佢哋冇做嘢又唔退款咁冇良.
據理力爭都可以心平氣和同旅行法商討, 而家係改訂其他酒店, 點都係幫襯佢, 原單要取消唔收手續費絶對有理由.

首頁

尾頁

跳至