跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

原來都有人有興趣去winnipeg,首先我可以講講比大家知,我地已經係用呢個方法,我先生先去了winnipeg讀書喇,而我就同兩個女遲啲先去,講吓果邊情況係無大城市咁多采多姿。首先樓主咁有決心的話就去考左IETLS先,因為果邊學校收都會睇你英文分數先,你如果帶住50萬應該夠用兩年,學費方便大概預10萬左右,但讀完後可以退稅60%,如果不介意做低職位係唔難生存的,果邊租樓都唔貴如果一房一廳大概900加紙左右,但一定要識揸車,因為地太大冬天仲會超凍,我只搵agent搞學簽其他嘅學校申請都係自己處理,所以我地呢方面會洗少好多,而讀完書後一般都唔難申請永久居民,winnipeg都唔少香港人架,不過國內嘅都唔少,依家暫時只有呢個方法及用最少嘅資金去呢個地方。

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-23 01:41
系呀 我都系打算甘 不過我先生就无想兩地分居 所以打算我學簽拎到之後就同兩個女過黎 佢做野
...

其實我未諗到幾時去呀…等老公讀多一輪或者入冬前去

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-23 01:41
系呀 我都系打算甘 不過我先生就无想兩地分居 所以打算我學簽拎到之後就同兩個女過黎 佢做野
...

仲有攞左學簽你先過去,你老公唔好即刻同你去,大概可能一兩個月之後先因為有機會跟埋去唔批證比你老公架,同埋你老公過到去先申請留底陪讀會容易啲申請

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-22 21:48
你都系要讀書移民嗎 可以一齊商量下 其實我都初步都選擇好邊間 不過呢啲都系後話 需要等我九月份考左ielts ...

仲有報讀學校排隊都要時間架,我老公報讀酒店管理課程都等左1年

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

temilyt 發表於 17-5-23 22:46
請問果邊有無得讀完 master 即刻申請省提名?

讀master不如去多倫多啦…winnipeg要做半年野先入紙,多倫多一畢業即可入紙喇

大宅

taifat 發表於 17-5-31 00:23
請問你老公IELTS係咪考academic果份?
當地大學master係咪都要求IELTS好高分呢?
Thank you

我老公係考academic,但如果大學master就要睇返果間大學嘅入學要求

大宅

laueunice 發表於 17-6-1 17:24
可否講下你老公怎樣過去讀書?是否一定要在香港考IELTS?

入學有要求的,就要睇你想選的學校要求啲咩,如果唔想考IETLS學校就會要求你先讀語言課程。我地係自己報學校然後搵agent申請學生簽證的

大宅

nielivon 發表於 17-6-3 23:47
想問有冇年齡限制?
我都想出走,又係為了小朋友(emoji)

無話年齡限制,你可以上CIC睇吓,因為都係計分

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-20 15:38
我都好同意其他JM所講,想移民嘅,真係要去當地experience吓d天氣同環境先好決定。我未去過Manitoba,但係 ...

唔好介意我想問吓你係加拿大做邊類工種可以搵到25萬加紙年薪?一個月月薪2萬幾加紙喎,我真係無聽過人搵到咁多錢一個月,我識嘅專業人士最多都只係7000加紙一個月咋已經係好高職位

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-21 14:23
Haha 而家香港確係無嘢平!不過收入高bor,我哋喺呢度after tax嘅收入得以前香港嘅一半ja..

我住喺Toront ...

原來多倫多嘅condo fee要咁貴?會唔會係地區性或係超豪宅嘅condo咋?我朋友係多倫多住嘅condo fee只係3百加紙

大宅

kkyyn 發表於 19-5-15 10:34
回覆 vami 的帖子

"winnipeg讀書喇,學費方便大概預10萬左右,但讀完後可以退稅60%"

你係指申請退60%? 呢個已經無左嚕

首頁

尾頁

跳至