懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

私家貴,但有跟開的醫生follow,感覺上會安心d。但有咩事就推返去政府或者要俾天文數字醫療費

政府,無事無幹,真係好抵,但有事就bye bye,無咩信心

你哋會點揀?

大宅

政府比你開得刀都唔方好野,不過我就正正係呢個不幸的人,我本來在私家落左訂,我最後政府開刀,幫我開刀個幾個醫生都好專業,麻醉科醫生常在我頭頂留意住我,手術時姑娘都好細心,雖然開刀位置比私家一般開既位置高2cm 但我條疤好短 短過一個iphone6的長度,埋得好靚,只係產後要自己一手一腳湊bb 媽媽會無得好訓

別墅

回覆 tassiepig 的帖子

我第一胎在公立開刀,但琴日再去公立睇第二胎,對佢地的決定好有保留
老公話人命唔好搏,寧願畀多D錢入私家,搵個有經驗的醫生一直跟住,最多洗多D錢,自己慳D

大宅

Ohoh2727 發表於 17-5-5 02:58
政府比你開得刀都唔方好野,不過我就正正係呢個不幸的人,我本來在私家落左訂,我最後政府開刀,幫我開刀個 ...

聽你講,真係好好啊,請問邊間醫院呀?

大宅

Marine125 發表於 17-5-5 10:14

我第一胎在公立開刀,但琴日再去公立睇第二胎,對佢地的決定好有保留

我都會咁諗,自己慳啲錢,當保障自己,安心啲
只係怕大吉利事搞唔掂要推返去政府,有啲唔抵的感覺

別墅

都冇話抵唔抵,我和先生認為最緊要安全,錢搵得黎洗得去,只要媽媽和BB都健康安全,用幾多錢都買唔返。
公立的醫生(當然唔係個個)真係判斷有問題,乜都畀佢地嚇一餐

大宅

上胎我政府開刀
今胎下星期去政府開刀
最近啲醫療事故令我都好驚冇命出返黎

大宅

Marine125 發表於 17-5-5 10:22

都冇話抵唔抵,我和先生認為最緊要安全,錢搵得黎洗得去,只要媽媽和BB都健康安全 ...

我未有既時候已經決定左如果要生一定要係私家開刀
學你話齋~寧願自己慳的洗買個舒服.....
我怕痛,明知自己頂唔順.....所以同老公一早有共識
同埋幾個朋友係屯門醫院都不快經歷
所以揀私家
我岩岩個朋友係屯門生、拒老公見拒禁辛苦先話下胎去私家、同埋拒唔夠力生吸到bb個頭變左型、一抱拒high到個頭就喊呀陰公....我心念、一早唔慳呢幾萬蚊個b咪唔使受呢的苦囉.....的男人成日都馬後炮......
我唔係話私家無呢的問題,不過心態上一定私家好過政府

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前響私家出世都係吸出黎
都係個頭變晒形
其實係正常情況

公立私家各有各好
如果BB 出事就係公立好啲
一般來講梗係私家舒服啲

我孖胎
私家醫生叫我除非一路都冇事冇幹
先可以響私家生
不然都是搵公立好啲

禁止訪問

大宅

Marine125 發表於 17-5-5 10:22

都冇話抵唔抵,我和先生認為最緊要安全,錢搵得黎洗得去,只要媽媽和BB都健康安全 ...

認同,如果喺政府真係嚇餐飽。政府要遇到好醫生真係講彩數

大宅

pigpotato 發表於 17-5-5 10:51
上胎我政府開刀
今胎下星期去政府開刀
最近啲醫療事故令我都好驚冇命出返黎

你上胎政府開刀經歷如何?

最近的新聞的確令很多因關注,怕自己會成為主角

大宅

SiuTwinStars 發表於 17-5-5 12:56
我以前響私家出世都係吸出黎
都係個頭變晒形
其實係正常情況

明白的,始終急救醫療設備係政府比較充足,對於高危的媽媽係會安全D

大宅

答返樓主個問題先 其實政府係冇得揀開刀嘅

如果有急事就算揀咗私家 私家都未必收你叫你去政府

但係去政府真係好得人驚。
前兩天我去伊利沙伯產檢第一次見醫生 就把我照結構個報告交咗畀佢。 佢睇完入咗電腦一啲資料就叫個姑娘影印。

佢話:睇下遲些你情況可唔可以順產啦。
我話:我胎盤前置喎
醫生: 係咩頭先你個報告冇寫喎

就在這個時候 姑娘影印完張報告回來, 就告訴個醫生我胎盤前置。 如果我唔出聲姑娘又唔提佢 佢當普通症咁做 到時大出血恧都有。

我嘅感覺實在是十分 兒嬉。 如果 唔係以外 逼住 係政府生bb。 一定要喺私家生。

就算萬一去政府 生bb 自己都要醒目啲 唔好信曬個醫生 提佢自己有乜嘢情況 要點樣特別處理。

大宅

yumiee 發表於 17-5-5 17:14
答返樓主個問題先 其實政府係冇得揀開刀嘅

如果有急事就算揀咗私家 私家都未必收你叫你去政府

真係好求其咁睇報告喎!
我去政府產檢見到D醫生好young,感覺真係唔多穩陣咁,我都怕怕

別墅

回覆 yumiee 的帖子

我都有差唔多嘅經歷上年懷孕初期已知胎盤前置,整個胎盤覆蓋住個子宮口
一直有私家公家兩邊產檢
但知道胎盤前置都幾危險,同埋會洐生好多問題
而私家醫生都未必會接,所以決定去政府生

之後政府約我34週返去照,睇下個胎盤位置
當日有個醫生幫我照,喺我肚皮照咗一陣同我講話我胎盤位置正常
可以順產,我好愕然,因為三四日前喺私家照完都話我胎盤無乜上升
胎盤仍然覆蓋住宮口,點會幾日後可以升返上正常位置順産
我於是同個醫生講話前三四日喺私家照時嘅情況話佢知
佢好似唔信我,仲要對住個mon解釋俾我聽咁
我堅持同佢講話無乜可能幾日變化咁大
佢於是話用陰超幫我再照清楚
照照下同我講唔好意思,話啱啱肚皮照時BB個頭遮住咗個胎盤
所以誤會咗,之後話確認係胎盤前置,叫我約時間入院開刀

好彩我堅持叫佢再照清楚,如果叫我順痛就大件事喇

大宅

tassiepig 發表於 17-5-5 15:37
你上胎政府開刀經歷如何?

最近的新聞的確令很多因關注,怕自己會成為主角

其實我做半麻
最主要係麻醉未到就開刀

下星期要開刀
好想做全麻
但又怕對bb唔好

半麻又怕好似上次咁

我私家醫生知我上胎去政府生
佢又冇叫我搵佢做

反而佢叫我同麻醉醫生講返自己情況

子爵府

nonstop107 發表於 17-5-6 01:12

我都有差唔多嘅經歷上年懷孕初期已知胎盤前置,整個胎盤覆蓋住個子宮口

你邊間醫院啊

別墅

我都係胎盤低,加上有肌瘤阻住,公立醫生竟然話叫我試順產

琴日同私家醫生講,我個情況係絶對唔可以試順產,對大人小朋友都危險

同埋公立和私家用超聲波度BB,之後estimate 個體重相差一磅幾(emoji)

大宅

有冇搞錯,照超聲波都可以睇漏嘅?有d離譜喎
真心覺得政府醫生hea做

首頁

尾頁

跳至