烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Princess_silver 發表於 17-10-2 20:46
樓主,請問你紅豆要點煮?有冇話要加幾多糖?煲幾耐呢?謝謝

好耐無上此網。紅豆是在Juscx 買的罐頭。

回答以上問題,只用高筋粉(強力粉)做包。而全麥粉,我用開紅磨訪(阿伯頭)的有機麥粉。(二德x有售)
合桃、葵花子、南瓜子等,用焗爐焗或炒過,更香口。

其實菠蘿mode只用兩小時多就做完,平日晚上早食完飯,也可以做。

複式洋房

~~~Tinny~~~ 發表於 17-5-8 02:44
請問白色面團用咩mode 做呀?

其實如果有焗爐仔,可以試吓造型包,用麵包機做麵團,然後取出加料自己焗。

子爵府

tamp 發表於 17-5-6 23:11
參考:
白色麵團:高筋粉125G+杏仁粉
綠色麵團(P104菠蘿mode): 高筋粉125G+宇治抹茶粉+白芝麻

我唔係幾明:白色麵團用麵團mode ,緑色用菠蘿mode,咁是否打完白色取出排氣,之後放綠色麵團用菠蘿mode ?如正確,白色麵團咪要等好耐先可以同緑色一起混合?謝謝

大宅

tamp 發表於 17-11-14 07:27

好耐無上此網。紅豆是在Juscx 買的罐頭。

好西利呀!d包整得好靚好吸引。我昨天買佐1002新機,跟機送兩盒粉。原來要加其他野才可以整方飽。請問二德x在那裡?屋企什麼都沒有要入貨。
請問你買邊隻高筋、低筋粉、麥粉?用什麼牛油、糖?請指教⋯⋯謝謝

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

greenblee 發表於 17-11-14 08:33
我唔係幾明:白色麵團用麵團mode ,緑色用菠蘿mode,咁是否打完白色取出排氣,之後放綠色麵團用菠蘿mode ...

問得好,基本上部機做麵團的過程,已經包括發酵,所以取出後就可以直接焗,或者加料、造型後再焗。
如果想慳時間,通常我會在第一個麵團(白色)發酵開始時停機,取出麵團,放在焗爐仔以低溫繼續發酵;然後同一時間開始用菠蘿mode做另一半色(如綠色)麵包,中途部機會自動停,提示手動加料,便可將綠色麵團取出,加之前白色做混色及卷紅豆(或糖煮花豆、黑豆、朱古力粒、果仁等),再放翻入部機(如果在預設十分鐘內完成唔切,可以出絕招:拔掉插頭(emoji),就buy到D時間,十分鐘內插翻電,部機會繼續進行二次發酵及焗包)。

(註:如果冬天想加長發酵時間,也可以在發酵時拔掉插頭(emoji),記得在十分鐘內插翻電,就得)

子爵府

tamp 發表於 17-11-18 00:07
問得好,基本上部機做麵團的過程,已經包括發酵,所以取出後就可以直接焗,或者加料、造型後再焗。
如果想 ...

多謝你解答

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

好專業 可以開個麵包機工作坊

複式洋房

mickeybebe 發表於 17-11-14 12:28
好西利呀!d包整得好靚好吸引。我昨天買佐1002新機,跟機送兩盒粉。原來要加其他野才可以整方飽。請問二德 ...

二x惠在港九新界都有。今天去開買了用開流淚粉同麥粉。

伯爵府

參考:
綠色麵團(P104菠蘿mode): 高筋粉125G+宇治抹茶粉+白芝麻

樓主,想問下你落幾多g 抺茶粉?我整2次都失敗呀!發唔起

複式洋房

tamp 發表於 17-11-26 23:50

二x惠在港九新界都有。今天去開買了用開流淚粉同麥粉。

抹茶粉最好用宇治,或台灣的純抹茶粉,一定發得起。份量4g 至到你認為夠味都得(12g就苦D)
試過用沖水飲的抹茶奶粉,可能有糖、奶精、酸度抑制濟,令麵包發唔起,一Pat野

複式洋房

參考:

打風日子無嘢做,嘗試用菠蘿mode成功造到二次發酵焗麵包,超軟。

侯爵府

tamp 發表於 18-9-17 23:00
打風日子無嘢做,嘗試用菠蘿mode成功造到二次發酵焗麵包,超軟。

唔明點解你叫佢做二次發酵?菠蘿mode 冇二次發酵?你額外自己加二次發酵?

我好耐之前試過用菠蘿一次,但個包好矮,你個包咁高,有咩秘訣?

試咗好耐,我最近終於試到一個份量,用麥包mode,整出嚟好高好軟。但我留意到個麵團係好濕的,如果用返呢個份量,但係行菠蘿mode, 舊麵團咁濕,好難操作。有咩辦法?

複式洋房

ocarebear 發表於 18-9-17 23:27

唔明點解你叫佢做二次發酵?菠蘿mode 冇二次發酵?你額外 ...

其實秘訣就係先只做一個麵團,發酵(幾多次)造型自己可隨意控制,然後要P104焗包,只要
1. 將扇頁拿走
2. 放入已造型好的麵團(卷入紅豆)
3. 開始菠蘿mode。

部機點轉都唔會破壞麵團造型,有足夠時間讓它發酵得起,焗出理想麵包。(夏天小心溫度上升,發得太勁,所以可考慮中途才放入麵團)

首頁

尾頁

跳至