自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人在一間中小企做會計,一腳踢做了一年多,上年的aduit ,會計師樓要求我做adjustments.其中要我written off at and AP 一些千年爛帳。
但是公司帳上的Ar, AP, 有些balance是負數
但正常來講,不應該是出現負數?對嗎?
如果這些負數要written off,請問又要點入數?
請各位會計jm幫下手!!感激不盡

男爵府

回覆樓主:

再說多點公司的騎厘問題
ar我們會先收客人一半訂金,但是他們因為冇人看住,所以有好多尾數冇打發票收錢,所有ar 有結余是負數了

男爵府

回覆樓主:

其實你可以問返audit個度要點攪

男爵府

回覆樓主:

問了
但是他又推回給我
說不知我公司的軟件點入帳

大宅

chinfongfong 發表於 17-5-8 18:04
本人在一間中小企做會計,一腳踢做了一年多,上年的aduit ,會計師樓要求我做adjustments.其中要我written ...

我公司試過呢啲情況,個客俾咗錢但之後做唔成生意有冇攞返啲訂金,過咗一段長時間之後,我會將啲錢變成雜項收入充數

男爵府

回覆樓主:

請教一下
咁我應該是點入帳
Dr other income
Dr ar
是這樣嗎?

男爵府

回覆樓主:

我公司的會計軟件不能一條大數在journal 做
在去番AR 果個客人度做
我平日如果是收到了錢,就Dr bank ,Cr at
現在又應該點做?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinfongfong 發表於 17-5-8 19:04
本人在一間中小企做會計,一腳踢做了一年多,上年的aduit ,會計師樓要求我做adjustments.其中要我written ...
provision/write off/derecognition要睇返公司accounting policy先做到,稅局問起上嚟要解畫
至於冇人睇住依個騎厘問題,係你公司internal control 問題.........

珊瑚宮

正常無可能負數

男爵府

回覆樓主:

我做會計不是太長日子,我都明各位的意思,但是我公司套帳真的是ar和 ap的結余真的是出現負數
這是這麼多年公司和會計師樓不清不楚做成的結果
現在會計師樓可能怕爆鑊,所以要我执正這些爛數,

伯爵府

回覆樓主:

金額好大?
清走ap, 可cr other income, 但要打税
清走ar, 要問management why 收吾到
ie, customer claim ?
ie, 客戶走路?if 走路,入bad /doubtful debts, 但要解釋why 入doubtful debts, take whats actions to chase the debts. etc, 仲要list out 果dcustomers,
咁入有tax impact: ird 可能disallow,所以可能咁,auditor 問番返點處理
ar credit balance 係咩原因?收左deposit 但吾出貨? 如是,cr other income (打税lor)
你問果d問題要先找原因先知點入賬...

男爵府

回覆樓主:

多謝jm咁細緻回答我
其實這些問題我都已成經問了老板和有関跟單,和公司老臣子
但是冇人答到我
ar, ap 會計師樓要written off的金額都過百萬
我都不知點做好

男爵府

回覆樓主:

不好意思樓主。你所說收錢entry DR bank CR at.什麼是at? auditor如需要你做adjustment。你可問佢拎adj breakdown。是要只他們日改那些項目明細。你知是要改什麼。他們的數是怎產生。才能完成audit adj.

男爵府

chinfongfong 發表於 17-5-8 18:15
再說多點公司的騎厘問題
ar我們會先收客人一半訂金,但是他們因為冇人看住,所以有好多尾數冇打發票收錢, ...

收客訂金,是應入 deposit received a/c (balance sheet item),不入a/r。除非已開了invoice給客人。

用戶要求終止服務

畀面勳章

chinfongfong 發表於 17-5-8 18:15
再說多點公司的騎厘問題
ar我們會先收客人一半訂金,但是他們因為冇人看住,所以有好多尾數冇打發票收錢, ...

即係做完野無收錢?定佢無做到野,對方放棄訂金?

男爵府

a/p 的 負數, 是已付了錢給供應商,但未收到此公司的發票對沖此數。在此情況下,此款項應入 payment in advance(balance sheet item),不可入a/p。

用戶要求終止服務

畀面勳章

正常情況:
1) 做生意$1000,收訂$500,客之後放棄訂金

收訂:
Dr cash$500
Cr unearn revenue $500

做成生意
Dr cash $500
Dr unearn revenue $500
Cr revenue $1000

做唔成
Dr unearn revenue $500
Cr other income $500

唔會出ar

如果出ar, 即係做左野,客唔比
Dr cash $500
Dr ar $500
Cr revenue $1000

Ar條數個客走數
Dr bad debt $500
Cr ar $500

男爵府

回覆樓主:

多謝各位回答,
我頭先打錯了,不是at, 是 dr bank, cr AR
因為公司比較特別,所有我們收訂金,是直接在AR 當預繳金額入,到出貨才開全額發票,扣除訂金,才show 余額,這個軟件比較奇怪

男爵府

回覆樓主:

不論收錢或付錢,妳都要憑 invoice入a/p 或 a/r。 如欠缺 invoice 只可用 journal voucher 入 advance payment 或 deposit received,在 balance sheet 反映出來,以便日後追回相對發票入帳。

男爵府

chinfongfong 發表於 17-5-8 21:17
多謝各位回答,
我頭先打錯了,不是at, 是 dr bank, cr AR
因為公司比較特別,所有我們收訂金,是直接在AR ...

軟件是沒有問題,是妳對會計不太熟識,所以出現此問題。收客訂金:Dr bank account, Cr deposit received。 出貨給客,即是出了發票: Dr deposit received (對沖收客的訂金), Dr A/R (客欠的餘款), Cr Sales account.

首頁

尾頁

跳至