自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡上年中二都講過,我話唔好睇小自己,做人有目標就得。
後加一句笑住講:再唔係Daddy 媽咪養你

男爵府

我仔小一,佢問我,可唔可以買“大厦”比佢,(其實係想我買個單位比佢),佢話細細地都ok嘞……

我答佢,一間屋幾佰萬,我無咁多錢買。

不過實際上,我唔會比佢知道我的物業、資產狀況,費事佢以為一定留比佢,跟住無曬努力的動機。

男爵府

悲哀就係,但都要現實
佢宜家先中一,大把時間讀書,叫佢唔好諗咁多,讀好書,入專科先可以容易d賺比一般人更多既錢,先可以實踐夢想。最怕下一代只想著所謂夢想而脫離現實。好鐘意一句: money can't buy happiness but poverty can't buy anything. 我一定會教我下一代去提升自己賺錢能力,嫁定娶有錢人都係其次.

伯爵府

我女5-6歲時由1000呎搬800呎,成日話屋企好細,直到她去完同學仔屋企、姑姐屋企,佢就話原來自己屋企已經係好大,就在呢個時候我至同佢講,在香港住800呎自己有獨立房已經係好幸福的,所以,小朋友說呢D唔洗咁認真

大宅

公爵府

YolandaTam 發表於 17-5-10 15:27
媽,我諗我第日好難買到樓......
十幾歲女唔係應該無憂無慮,追明星,渴望初戀嗎?我哋夫婦係咪應該喺個女 ...

十年後咩環境大家點知?
97時邊會諗香港會有SARS
英國脫歐英國人都估唔到
Call 機年代會幻想大家用電話影相?

教導女人要時刻保持競爭力,embrace changes
努力儲蓄,機會永遠留俾有準備嘅人:mother:

男爵府

YolandaTam 發表於 17-5-10 15:44
我女其實無乜大志,只係想打份安安定定嘅工(想考統計處),有自置物業。但到佢長大,呢個可能已經係遙不可 ...

中一已經諗住想打統計處安安定定Hea工???佢嘅思想同資料何來?

小朋友點都係父母嘅一面鏡

侯爵府

Hotpot-baby 發表於 17-5-12 16:15
中一已經諗住想打統計處安安定定Hea工???佢嘅思想同資料何來?

小朋友點都係父母嘅一面鏡

我認為統計處唔算係 hea工。老實講當然唔夠醫生律師會計師之類咁專門,但我考過,個筆試相當 professional,出 time series 幾深入吓,我大學嗰陣位助教讀完研究院就係入咗統計處做。Anyway 多謝意見。

公爵府

回覆樓主:

阿仔已經話唔想同我住,因為冇人管住佢打機

琥珀宮

十幾歲女唔係應該無憂無慮,追明星,渴望初戀嗎?我哋夫婦係咪應該喺個女 ...

中一?同佢傾多d人生話題,例如working holiday ,義工etc,等佢知道人生滿姿彩,人不是為樓而活。若佢表現太憂心,亦可話佢知,屋企永遠有地方比佢住,家人永遠support 佢

琥珀宮

在子女面前講經濟話題唔係大問題,反而要留意平時父母思想對話是否太負面,對社會及現狀充斥不滿情緒,咁係好影響子女思維。

我同老公思想較正面又多説話,子女自細已被親朋稱為happy baby!

侯爵府

木土土 發表於 17-5-12 18:52
中一?同佢傾多d人生話題,例如working holiday ,義工etc,等佢知道人生滿姿彩,人不是為樓而活。若佢表 ...

已有講,其實我哋係基督徒,會加強教佢要有盼望

琥珀宮

YolandaTam 發表於 17-5-12 19:10
已有講,其實我哋係基督徒,會加強教佢要有盼望

禁止訪問

侯爵府

aglagla 發表於 17-5-12 19:16
係佢聽得你地講得多 定 睇到d 網媒成日講先

我老公久唔久講吓個女唔多睇網媒

侯爵府

回覆樓主:

中一都大個, 父母唔講上網睇新聞都知,可以順便教育下

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女小二,間中有同我講想要間大D嘅屋。我會乘機同佢講只要佢努力讀書返工,將來都可以買大屋。我覺得唔洗避談呢個話題,財務管理由細教起。有目標有動力,今日未得可能明日得呢。

首頁

尾頁

跳至