自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

D 旅行團咪有d 五天 $899, 搭港龍, 連稅同雜費約$1500 , 領隊費再加$400, 想問下 大家有無玩過? 佢自費活動多唔多? 同埋係咪會好多購物點? 值唔值得去?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩咁平,留毛先

子爵府

親子王國15週年勳章

呢個團真係好多年都係呢個價。我約7年前跟永安,係好多購物點包括茶葉,絲綢,藥店等,因車程遠,好多時間係車上,自費就約,300人仔,我覺得咁平去咁多地方,當出外走走,係超抵。

侯爵府

樓上都講得好啱! 好多自費,要聽書買嘢!但機票酒店已經抵番, 不帶腦出外走走都不錯

大宅

回覆樓主:

我之前都有參加過,團費要仟幾,但就有成4-5個購物點,去購物㸃嘅時間仲長過去景點嘅時間成團好似得一至兩個家庭係大客戶,次次全部人等佢地買完野先有得上車,但好彩有佢哋消費我哋先無比導遊詐型。
為慳成本全部去不需入場卷的景點,所以我覺得好悶,好似無真正認識過這些地方。

大宅

回覆樓主:

我都明白旅行社都要賺錢,所以一定會去幾個購物㸃賺佣金。
如果不喜歡買東西的JM,去呢啲團會好悶,尤其另一半同小朋友

男爵府

你預咗要好多購物點, 我記得啲店鋪老闆會突然入嚟, 話自己個仔生日,
今日同你有緣份, 特別賣平啲 ......................
間間都差唔多咁講

杭州就去買茶葉, 絲棉被,
睇下個人需要, 我以前都買過絲棉被, 都幾好用.

重有賣珠寶個啲就唔好買, 假貨多, 有朋友買過後悔,
佢哋都肯退錢, 不過珠寶唔建議買

咁你唔買佢地都唔會點, 隨自己需要啦

侯爵府

2018復活節勳章

jennifer168 發表於 17-5-11 09:22
D 旅行團咪有d 五天 $899, 搭港龍, 連稅同雜費約$1500 , 領隊費再加$400, 想問下 大家有無玩過? 佢自費 ...

即係華東團吧

一般會有好多自費活動同shopping 點

例如夜遊上海, 表演
買嘢就係 絲綢, 玉石店呢啲

侯爵府

2018復活節勳章

jasonhon88 發表於 17-5-11 09:56
你預咗要好多購物點, 我記得啲店鋪老闆會突然入嚟, 話自己個仔生日,
今日同你有緣份, 特別賣平啲 ........ ...

我以前做旅行社CS 有個大客係北京買咗70萬嘅玉石

攞去做鑑定証實係假貨, 只係好普通嘅石頭, 一啲價值都冇

月光兔    發表於 17-5-11 11:53

侯爵府

jasonhon88 發表於 17-5-11 09:56
今日同你有緣份, 特別賣平啲 ........ ...

好多年前唔知去上海定北京,有個團費包嘅節目係話係中醫館足底按摩,醫師(按摩師?)會話你唔知腎虛、定肝虛,叫你買D 中藥返去浸腳,我無乜興趣按完腳就坐一邊,c6 就好有興趣同個按摩師問長問短(男人話佢乜虛物虛會緊張D 卦)。後來領隊同我地講,個個團友都一定會被人話有D 乜虛、物虛、腸胃有問題咖嘞,香港人壓力大嘛

子爵府

MommyPanel勳章

早2年join過,真係唔join好過join....每日至少2個購物點,買野時間仲長過觀光時間,成班團友有一個係大客,基本上咩都買,肯洗錢。

咁多購物點so far我覺得賣床上用品最好用,其他買過茶葉同小食,普普通通咁。你想觀光體驗多d就唔好join,盞自己勞氣

伯爵府

上年我媽跟永安都去左華東5市渦,都係2000幾,佢話好多野買渦,不過又冇強逼嘅,但我媽就買左張所謂嘅絲綢被俾我,話時話又幾好用渦

男爵府

華東團,10年前join過。6日去5個city, 如果冇去過,其實適合陪老人家去。看一看也好,但真係唔深入

水晶宮

D 旅行團咪有d 五天 $899, 搭港龍, 連稅同雜費約$1500 , 領隊費再加$400, 想問下 大家有無玩過? 佢自費 ...
華東線咁多年都咁平, 因為有好多景點幫你比旅費,回贈比旅行社, 就係茶葉,絲綢,藥店,珍珠呢類, 一個唔該, 有大客購物, 回俑十分可觀, 而個位人客比既$唔單只幫自己, 仲補貼團友旅費, 所以呢D團都會多D時間係購物點, 而景點就睇得好急趕.

我既睇法係你頂得住誘惑, 又唔CARE 去景點時間長短, 至在出去行下, HEA 下, 咁都可以跟呢D團. 否則, 你所付出既就唔係$899, 你買野既$會OVER你得到的好多

男爵府

ms_maybb 發表於 17-5-11 10:22
早2年join過,真係唔join好過join....每日至少2個購物點,買野時間仲長過觀光時間,成班團友有一個係大客, ...

跟團去就預咗係咁啦, 佢哋啲導遊好似係無底薪, 全靠購物賺錢
不過佢哋唔會迫你買, 佢哋如果俾人投訴, 工都會無, 所以唔會迫你買
買唔買隨自己啦, 不過絲綢被又真係幾好, 我用咗7-8年了, 幾舒服㗎

如果唔想跟團, 杭州上海其實都好方便, 地鐵線好發達,
機票來回一千頭, 酒店搵啲3-4百已經好多選擇
要去遠嘅地方, 都有d local 一日遊, 去到你間酒店接你

珍珠宮

我覺得係豬籠團~~要去超多指定山山旮旯被推銷購物。

男爵府

淘寶 發表於 17-5-11 10:00

攞去做鑑定証實係假貨, 只係好普通嘅石頭 ...

哇, 哩個人都幾有錢, 去個旅行肯洗70萬買玉石
個導遊同舖頭開心死了, 賺好多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁平

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

去過一次華東線 , 日日有得購物 , 成團都好瘋狂 , 棉被 茶葉 靈芝 ...... , 我唔知做咩 見人買我又買 , 棉被都買 2 張 真絲被套 明前龍井 , 係香港我唔會買 , 成架旅遊車放滿戰利品 , 導遊笑遂顏開 , 有團友要去買多個篋先放得晒 , 過程勁開心 , 真想再去

男爵府

淘寶 發表於 17-5-11 10:00

攞去做鑑定証實係假貨, 只係好普通嘅石頭 ...

有無得退?

首頁

尾頁

跳至