家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去恆生做了一份醫療保險。摘要如下:

保費:供款10,15或20年之後,保到99歲。(期間供款額不變)

保障:一個總數,claim完自動close

保障範圍:每次住院或做手術都有住院現金津貼和根據手術大小而賠償的金額。

有紅利(就算claim過都是以原保障額計算)。
65至84歲期間會按原有保障額每年遞增5%。
隨時可以取錢,當然要break even之後取才化算。

因為現在產品五花八門,上次至衰左,續保了份沒有利息的剩住院入息保障,所以今次想問下大家有無更好的介紹。

收到保單之後,只有14天冷靜期,所以要快。

謝謝!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主你都清楚計劃內容
喱D屬於所謂醫療戶口
好處係同時有人壽保障
因而亦有現金價值同紅利
較弱的地方係claim完就計劃完結
到時你要搵過另一個保障
但就受制當時年齡同健康狀況
而每次入院都只係保障一個現金津貼同手術額
而唔係按各項目賠償
哩D計劃我會認為較適合本身有公司醫療保險/公務員...等
藉以作加強保障/副助
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

伯爵府

呢種只係住院現金, 並非實報實銷保障. 如果入私家醫院的話, 好容易失預算, 因為剩係雜費一項(包括檢驗費, 葯費等等)令到你自付好多錢.

你提到"上次至衰左,續保了份沒有利息的剩住院入息保障", 似乎你將保障同儲蓄混為一談. 建議你先買一份實報實銷住院保障, 有餘錢先至買住院現金.

大宅

我正是有公司醫療,可以for top up用。我原先想買份全數入院實報實銷的保險,聽過宏利的plan,但是無saving成份,當時計過,要俾20多萬保到99歲。要同佢鬥長命至底。

原帖由 premum2006 於 09-1-11 01:24 發表
樓主你都清楚計劃內容
喱D屬於所謂醫療戶口
好處係同時有人壽保障
因而亦有現金價值同紅利
較弱的地方係claim完就計劃完結
到時你要搵過另一個保障
但就受制當時年齡同健康狀況
而每次入院都只係保障一個現金津貼同 ...

大宅

遙遙爸爸
我喜歡有儲蓄成份的,有錢取回,感覺好d。
咁純住院手術全保,你有什麼好介紹。

原帖由 遙遙爸爸 於 09-1-11 10:18 發表
呢種只係住院現金, 並非實報實銷保障. 如果入私家醫院的話, 好容易失預算, 因為剩係雜費一項(包括檢驗費, 葯費等等)令到你自付好多錢.

你提到"上次至衰左,續保了份沒有利息的剩住院入息保障", 似乎你將保障同儲蓄混 ...

首頁

尾頁

跳至