懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我之前試過小x (詳細我唔講啦,大家可以睇返我舊post)
咁當我5月7日(約5w) 晚上流啡(約一張護墊)、搞M痛;我擔心不已,不幸我平時睇開嗰個婦產科醫生(黃X新)個期去到5月尾先有位;逼不得已打電話去約咗另外一個婦科醫生。
點解我會搵佢?諗住雖然佢口臭,但因為佢易約,冇辦法底下而我又危急,所以都約咗佢!
打電話去約嘅時候,姑娘已經問長問短,問返我上次小X最後點樣,比我嘅感覺係如果上次唔係搵佢做最後產檢/接生,佢今日唔會接我個case!

總算約左星期一下午(5月8日)去睇,一如所料,問返我上次如何引產,佢用詞又衰衰格格,詳情我唔在這裡提了,因為真的很傷心!
第一次見已經sell我驗DNA (nifty / T21),我心諗「大佬呀,今日先得個五週又唔穩定,咁快就講呢啲!」
我問佢,個胎點呀?位置低唔低,佢講野好似專登要嚇死人咁講「低!好低!低到打個乞嗤就會出左來!」
例牌照陰照+打安胎針+食安胎藥+止血藥+開病假紙比我;叫我星期四再覆診!
Okay! BB 最緊要,睇密d就睇密d!

星期四(5月11日)再去,話止左血是因爲佢功勞!我心諗「你鍾意啦!」
今次呢,又sell我開刀,佢串到死話「不過你咁矮,盆骨一定細,到時唔可以順產,要開刀;順產唔係唔得,會焗死佢囉!」
(其實我肥底,我覺下身盆骨唔算窄)
心諗「想sell野咪sell野囉,無情白事做乜踩我!」
照陰照時又話「照左有無心跳先算啦!」
最後,做陰照+打針+食安胎藥。

5月12日剛巧有期去見威記E生,E生都無特別講咩野!

(待續)

男爵府

開心吸收勳章

KwongYuki 發表於 17-5-15 18:34
話說我之前試過小x (詳細我唔講啦,大家可以睇返我舊post)
咁當我5月7日(約5w) 晚上流啡(約一張護墊)、 ...

希望你可以快d轉返個好醫生,醫德差的醫生真的好影響媽媽心情

介不介意pm 我告之個衰醫生系邊個等我同d朋友防範下?

大宅

這兩天我乖乖的的瞓在床上!

不過昨晚(5月14日)去VV時抺到血絲(好似平時流鼻涕損左咁有一條血絲),沒有肚痛;晚餐我都唔敢出街食了,c6買返來比我!諗住今日都覆診,唔差在等多半日吧!

今日(5月15日),知道要照陰照,到達診所時,去多一次洗手間,VV完時,抹到有啡!
當然,我同個醫生講,佢都未幫我檢查就話「咁樣你要入院住喎!」
我心諗「雖然流啡流血唔係一件好事,但我冇肚痛,份量真係好少好少,不至於要入醫院吧」
咁我就話安多一個禮拜胎先再睇情況吧!
下身檢查完就做陰照,佢又黎料又話「照下睇下仲有冇心跳先啦,冇嘅話都唔使安胎啦!」
好感恩,bb心跳ok,胎囊形狀都比之前的圓!
誰不知,佢對住個mon又彈左一句「咦!?!又有心跳喎,佢都命大喎!」
我當下真係唔開心,sell我野唔緊要、踩我唔緊要、但我介意你對住我bb講埋啲咁嘅說話!
之後佢又講多次週數大d要驗DNA 之類。
又話再小X就會變左慣性流產,以後生唔到!
我都聽唔入耳,諗住快快趣趣幫我打埋支針+開藥+開假紙就離開!

而家等今個星期尾再覆診!

我相信大家對陀bb 一定係好小心,事事以佢為先!
更何況我之前試過小X,樣樣野都會擔心一餐!
可能佢講嘅每一樣野都係事實,但佢講嘢嘅方式真係好衰格,我真係好嬲佢點解每一樣野都要恐嚇個病人,咁樣恐嚇完個病人,病人心情唔好,對個胎都唔好,就算講嘢崛/情況當真唔樂觀,都可以換過另外一個方式去表達?

我每次睇完醫生,講返俾我先生聽,佢都又嬲又俾佢嚇到個鼻哥窿都冇肉!

請大家比正能量一下我吧!

男爵府

好賤,免費都唔會睇,快快轉醫生!

大宅

回覆樓主:

我個女醫生幾好,即日有,你邊區?

大宅

真係好衰丫 暗示下佢係邊位 等其他jm提妨下
好無醫得丫 個人咁無品所以無client

大宅

乜醫生嚟㗎
超賤口臭!

大宅

好唔得喎,轉醫生啦

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主:

開名啦,咁咀賤

男爵府

轉醫生,一定唔好再睇,無口德!

複式洋房

你住咩區?要唔要介紹比你

大宅

KwongYuki 發表於 17-5-15 19:02
這兩天我乖乖的的瞓在床上!

不過昨晚(5月14日)去VV時抺到血絲(好似平時流鼻涕損左咁有一條血絲),沒 ...

當場小爆佢啦
建議你開名,等其他jm可以防範

別墅

回覆樓主:

我有個婦科男醫生都不錯,可以pm我比資料你
呢個衰醫生咁口臭,佢好快無生意,唔好上心,嬲親自己啊

大宅

ring_888 發表於 17-5-15 20:07
我有個婦科男醫生都不錯,可以pm我比資料你
呢個衰醫生咁口臭,佢好快無生意,唔好上心,嬲親自己啊
...

呢個醫生甘衰嘅。。。

大宅

樓主,我多口問問,你流啡點解唔去睇急症嘅?

子爵府

佢以為自己好幽默?

別墅

轉醫生啦!
為乜一定要睇佢?

別墅

回覆樓主:

我有女醫生可介紹呀…沙田區!
唔好再俾呢d醫生影響你心情!

大宅

可以打翹康問下邊個醫生最快有期,佢地個個都好好架!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至