自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

而家要搬遷祖墳,要身份證號碼登記,而家我得佢既死亡證, 上面又無身分證號碼,故人亦非香港出世,我應該下載入境處邊份form?謝謝

琥珀宮

jennifer168 發表於 17-5-15 22:28
而家要搬遷祖墳,要身份證號碼登記,而家我得佢既死亡證, 上面又無身分證號碼,故人亦非香港出世,我應該 ...

點解要身份證?人都唔係度,唔係死亡證就得咩

子爵府

mandy952 發表於 17-5-15 22:38
點解要身份證?人都唔係度,唔係死亡證就得咩

我都唔知,但申請時要身分證號碼

水晶宮

而家要搬遷祖墳,要身份證號碼登記,而家我得佢既死亡證, 上面又無身分證號碼,故人亦非香港出世,我應該 ...

點解身故咗好耐仲可以keep住死亡証?冇去遺產承辦處處理遺產嗎?正常處理咗遺產就會收咗張死亡証架喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

cherrieloy 發表於 17-5-15 23:18
點解身故咗好耐仲可以keep住死亡証?冇去遺產承辦處處理遺產嗎?正常處理咗遺產就會收咗張死亡証架喎
...

可能無遺產呢,家父當年我哋咩都無做。

大宅

...

遺産承辦處唔會收死亡證架。張死亡証系永遠在手中架

Chirley    發表於 17-5-16 10:17

珊瑚宮

2024年龍年勳章

...

死亡證唔會收架喎,有其他野都有機會用到死亡證架嘛

公爵府

醒目開學勳章

catlili 發表於 17-5-16 09:11

係會收, 如要辨理遺產承辨, 最好申請2張死亡証。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

公爵府

醒目開學勳章

李豆豆 發表於 17-5-16 09:18

遺產承辨係要收死亡証及不會發還
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

大宅

bbcool 發表於 17-5-16 09:19

好似系收副本,因最近亦有攪過呢D事,見度度都衹收副本,張正本還在家中

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bbcool 發表於 17-5-16 09:19

係咪收副本咋

公爵府

醒目開學勳章

catlili 發表於 17-5-16 09:23
好似系收副本,因最近亦有攪過呢D事,見度度都衹收副本,張正本還在家中
...

收正本, 我也剛申請左。

公爵府

醒目開學勳章

李豆豆 發表於 17-5-16 09:28
係咪收副本咋

死忘証唔會收copy

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

你既祖墳係咪政府?可以打去食要又或者華人墳場問下!
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

水晶宮

我上個月先幫老爺攪完,申請咗死亡證就要去遺產承辦處攪遺產,一個月後出咗份遺產承辦書職員就會收咗張死亡證

水晶宮

李豆豆 發表於 17-5-16 09:18

出咗份遺產承辦書比你就會收咗張死亡證,之後要幫先人做啲咩攪啲咩,show份遺產承辦書比人睇就得

水晶宮

我上個月先幫奶奶settle完老爺嘅身後事,死亡證係會收架,申請完死亡証就去攪遺產承辦書,去領遺產承辦書時職員就會收返張死亡證

珊瑚宮

2024年龍年勳章

cherrieloy 發表於 17-5-16 10:09
出咗份遺產承辦書比你就會收咗張死亡證,之後要幫先人做啲咩攪啲咩,show份遺產承辦書比人睇就得
...

唔知呀,因為我工作有時都會收到人既遺產order, 我每次問佢地拎埋死亡證副本佢地都俾到我,咁可能佢地全部都有自己copy留底啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

...

遺產辦事處係有收死亡證.......我爸當年係拎左幾份 true copy
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我唔知你想點搞.
我爸過身後我媽想將我嫲同伯父搬埋一齊, 當時問過華永要點做, 華永覆要有死亡證或灰紙, 如果無既可以去申請核證副本, 當年係想搬我嫲過去, 但我嫲係大陸過身, 無死亡證同灰紙, 身份證更加無晒, 所以搬唔到. 同時華永要有證明兩位係母子關係..............呢度點證明, 相關人士都係大陸出世, 無任何出生證明可以做證, 連母子合照都無, 最終放棄唔搬位.

其實連華永都只需要死亡證, 因為死亡證已經可以做證明去複核囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至