論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6同禾要番工, 小朋友9月就上小學, 細既全日N班, 考慮梗請唔請好? c6唔會幫手做家務, 會因家務小事而嘈。中午果時間得姐姐一個人,安全嗎? 你地會請嗎?

複式洋房

allw 發表於 17-5-17 18:20
C6同禾要番工, 小朋友9月就上小學, 細既全日N班, 考慮梗請唔請好? c6唔會幫手做家務, 會因家務小事而 ...

呢個問題我都考慮緊,我屋企嗰個愈嚟愈懶,到我d小朋友上晒小學,根本已經唔需要屋企長時間有人,咁我不如請個鐘點,一星期過嚟做幾日家務,我老公自己可安排返工時間,咁平日自己接放學就得,起碼唔駛對住個大食懶!

大宅

當然吾請啦,我先吾會養多個人啊,又要受氣,又煩

子爵府

BK Milk勳章

C6同禾要番工, 小朋友9月就上小學, 細既全日N班, 考慮梗請唔請好? c6唔會幫手做家務, 會因家務小事而 ...

唔請姐姐,小朋友放假,病左,有冇人可以幫你睇住?

唔明白你講咩安唔安全

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我自己反而系阿仔升小學至請姐姐,小學之前太細吳放心交比姐姐。3歲前我全職湊,3歲後我比我媽湊,我自己返工送去我媽樓下間幼稚園,放工6點半上我媽度食飯同洗埋碗再帶阿仔返屋企,不過好辛苦,所以仔升小一就請姐姐,輕鬆好多,吳洗做家務又有住家飯食,多左好多親子時間,請姐姐只系要求幫我做好家務煮個早餐同晚餐就夠啦。

男爵府

yuyueng 發表於 17-5-18 16:05
我自己反而系阿仔升小學至請姐姐,小學之前太細吳放心交比姐姐。3歲前我全職湊,3歲後我比我媽湊,我自己返 ...

終於有人感受到同我一樣情況,多謝妳

男爵府

ada_fung 發表於 17-5-18 15:29
唔請姐姐,小朋友放假,病左,有冇人可以幫你睇住?

唔明白你講咩安唔安全

唔安全, 指姐姐親屋企無人, 會偷野

子爵府

BK Milk勳章

allw 發表於 17-5-18 18:16
唔安全, 指姐姐親屋企無人, 會偷野

請工人,就盡量避免放名貴野及太多現金在家,或者鎖好。

都係睇番有冇人湊小朋友先決定吧

大宅

可以的話,盡量唔請,有時以為請工人可以幫忙解決問題,但往往卻是製造出另外更多問題。

子爵府

冇工人,身體疲累
有工人,精神疲累

工人,有好,有衰,我两樣都請過,睇自己彩數,請到個正常,生活會輕鬆好多,否則,日日噴血,頭都爆

冇可能24小時揾人在家看住工人,自己鎖好財物,不要自以為工人工作正常,睇落老實,信得過,而放鬆戒備

Ericmo    發表於 17-5-20 17:20

水晶宮

回覆樓主:

我唔介意小朋友返咗學, 工人一個人在家好得閒。只要工人做到家務、煮到飯 及帮到我做物流 (eg. 拎野比我仔上課外活動), 我出差有人睇住個仔, 咁就已經ok.

而樓主情況係大仔才小一, 更加係要有工人 “駐守” 在家。小朋友病、學校假期, 就顯得工人何奇重要, 真是養兵千日, 用在一時!!

珍珠宮

回覆樓主:

請 湊2個 好辛苦呀
放工仲煮飯洗碗咩
講真 請到好既工人 真係覺得好抵請
解決好多問題

大宅

返工回家 巳経散哂,又顧晚歺,又睇功課,又幫沖涼,真糸人都顛。第二朝 6:15 又起身 搞返學d嘢,冇工人幫軽下,殘得好快!

大宅

回覆樓主:

請工人就係要有個人係屋企隨時standby,鐘點係做唔到既。我家工人每日要煮兩餐,洗碗,打掃屋企,睇住仔,每禮拜要燙衫洗衫兩次。巨一日人工only140,計番每項item,其實真係抵到爛。我完全可以無後顧之憂。

首頁

尾頁

跳至