自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家比下意見,易潔鑊已換了好多隻

男爵府

759煎pan

mlyuen    發表於 17-5-18 11:34
ada0707    發表於 17-5-18 11:18

侯爵府

鐵鑊兩年多還健在,又好用!

De buyer 也好好用。

教姐姐每天養鑊。

一切有塗層的(包括石頭鑊),也不宜給她們用。

大宅

759 大理石紋嗰款鑊。

侯爵府

回覆樓主:

只用生鐵鑊,屋企吾用有塗層的鑊。

大宅

nanalam 發表於 17-5-17 23:03
759 大理石紋嗰款鑊。

可以用鐵鑊鏟嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生鐵鑊

大宅

回覆樓主:

生鐵鑊有無話邊隻抵用?謝謝

禁止訪問

男爵府

真係唔可以用易潔鑊嗰啲、一個月玩完一個、依家用返普通傳統鑊

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

De buyer 我都有

但唔識用

成日形住佢生銹

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

miffylaw 發表於 17-5-17 22:58

買咗天上x鐵鑊

子爵府

miffylaw 發表於 17-5-17 22:58

黑金剛一定掂

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生鐵鑊

大宅

2018復活節勳章

强烈建議你不要再買任何易潔鑊俾工人用. 唔理咩質素, 咩價錢, 到佢地手, 不出兩三個月, 都會報銷, 仲分分鐘會令家人食的塗層落肚.

最抵用就係黑金剛或生鐵鑊. 一百幾拾. 唯一問題就係成日會有的锈漬, 望落令人唔舒服. 如果個工人洗唔乾凈, 有機會食落肚.
不必買天X野, 佢基本上都係一個普通生鐵鑊再加的塗層上去, 時間長著會有粘底. 賣貴幾舊水, 倒不如真係去街市/上海街買的普普生鐵鑊/黑金剛, 一個天X野的價錢, 可以買幾個黑金剛返來.

另一選擇, 買的不鏽鋼. 但要買的好少少的. 不鏽鋼最大好處就係耐用, 點用都唔會壞. 但最大唔好處, 一定要教到個工人識用, 否則就會痴到亞媽都唔認得.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

黑金剛有冇出易潔鑊架? 定只有生鐵鑊?
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

wkyeungcuhk 發表於 17-5-18 10:45
强烈建議你不要再買任何易潔鑊俾工人用. 唔理咩質素, 咩價錢, 到佢地手, 不出兩三個月, 都會報銷, 仲分分鐘 ...
認同, 天x野已經用壞左2隻. 第一隻係中式32cm 鑊, 唔信邪, 再買單柄天x野, 都係唔得, 用耐天就痴.....唉. 個底仲變變地形.....好似"卜" 起左咁. 我當時係用電磁爐.
想請教, 靚少少既不鏽鋼鑊如何用才用到唔痴底呢?

e.g. 凍鑊凍油? 熱鑊凍油? 熱鑊熱油?? 好似好難用咁.

大宅

2018復活節勳章

是是但但 發表於 17-5-18 10:48
黑金剛有冇出易潔鑊架? 定只有生鐵鑊?
黑金剛其實係熟鐵鑊, 表面有搪瓷COATING, 比生鐵鑊輕, 而且比較脆. 冇生鐵鑊耐用, 但一個鑊用幾年都唔係好出奇的事

大宅

2018復活節勳章

moonychan 發表於 17-5-18 10:52
認同, 天x野已經用壞左2隻. 第一隻係中式32cm 鑊, 唔信邪, 再買單柄天x野, 都係唔得, 用耐天就痴.....唉. ...
不鏽鋼鑊唔痴底係一種物理現象, 主要係個溫度係控制得好. 簡單的講, 就係個鑊要夠熱. 凍鑊凍油? 熱鑊凍油? 熱鑊熱油? 其實都冇分別. 一個簡單的方法, 開火, 落油, 將的油抹均會接觸食物的位置, 大概等2分鐘左右(要睇你個鑊的傳熱性能, 可能會長少少時間), 會見到的油開始出微煙, 的油紋呈細緻狀, 哩個時候落食物, 就唔會痴.

有幾條片, 你可以上去睇睇, 就知道我講的咩, 唔難用GA, 但真係要試過先知. 我同老婆初用時, 都係會痴. 宜家完全冇問題.

https://youtu.be/BBfXOYlSIRg

https://youtu.be/FaBZC6MaEOY

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20170505/56648464

複式洋房

wkyeungcuhk 發表於 17-5-18 11:06
不鏽鋼鑊唔痴底係一種物理現象, 主要係個溫度係控制得好. 簡單的講, 就係個鑊要夠熱. 凍鑊凍油? 熱鑊凍油? ...

wkyeungcuhk    發表於 17-5-18 11:28

首頁

尾頁

跳至