自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ANNY媽 發表於 17-5-18 10:14
黑金剛一定掂
呢隻都聽人講好用,但街市又買唔到。請問邊度可買?

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SAME HERE, 易潔鑊真係每2個月就CERTIFIED.

大宅

2018復活節勳章

hopingwong 發表於 17-5-18 00:10
可以用鐵鑊鏟嗎?
所有有塗層的鑊, 無論用咩質素的塗料, 都唔應該用鐵鑊鏟, 正如唔會用鐵匙去刮電飯煲內膽的道理一樣.

侯爵府

回覆樓主:

鐵獲要唔要用好多油,我姐姐唔係昜潔就用好多油

大宅

2018復活節勳章

March 發表於 17-5-18 11:29
呢隻都聽人講好用,但街市又買唔到。請問邊度可買?
好多街市的家品店都會有得賣.
大型連銷店, 如日X城, 實X就唔會有, 但一般的CHEEP CHEEP家品鋪, 都會有得賣.

大宅

2018復活節勳章

回覆 ckfamily 的帖子

我就覺得用油的份量, 同用咩鑊就唔係太有直接關系. 反而同煮食習慣更加有關. 鐵鑊又好, 不鏽鋼又好, 識用都唔晒落好多油. 但的確係點都要落的油先得.
我諗起之前有段新聞, 話香港的茶記食品, 高糖, 高鹽又多油, 唔健康. 但的茶記厨房佬就反駁, 走糖, 走鹽再走埋油, 的野點食得落肚, 咁難食. 我相信係同一道理.

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

易潔鑊我已經換左三隻了....
我老公氣到他把幾火, 買左隻貴的唔知咩法國平式中式鑊, 話好COME 用, 一定唔爛wo.....
(我屋企用電磁爐和電陶爐.)

我坐月煲薑醋的石煲, 個姐姐都可以整爛的, 她們的破壞力是非常之驚人的.

大宅

2018復活節勳章

mlyuen 發表於 17-5-18 11:44
易潔鑊我已經換左三隻了....
我老公氣到他把幾火, 買左隻貴的唔知咩法國平式中式鑊, 話好COME 用, ...
基本上, 的工人係唔會錫住的野用, 正如好多打工仔(包括本人在內), 用公家錢的時候, 一定特別梳夾. 所以, 真係可以考慮買個好少少的不鏽鋼, 真係可以貴買平用. 一年換幾個易潔, 又浪費, 又煩.

男爵府

March 發表於 17-5-18 11:30
SAME HERE, 易潔鑊真係每2個月就CERTIFIED.
請問你地係咪隻易潔鑊就算有一條痕都會唔再用? 我有隻貴鑊唔係用左好耐,突然間有條好深的痕,我又唔捨得掉,係咪真係少少花都唔用得架?
姐姐用野真係唔會同你錫住D廚具,我慳番唔使買靚野!

首頁

尾頁

跳至