自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

homommy 發表於 17-5-19 01:21
聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

有乜可能?

侯爵府

唔係神校級。講緊地區直資

大宅

回覆樓主:

好多津校好傳統背死書多抄寫

wcpcelia    發表於 17-5-20 15:35

大宅

聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

我女私小,老師流動性不大,同一老師做一班班主任年年都係,無轉過。比喻下年升3B,就一定係果位老師做班主任,其他科都無乜轉。我有時都諗,d班主任都幾悶,做10年都1a班班主任

侯爵府

2018復活節勳章

聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真?

點會?
其實唔好聽人地講,自己分析下。
如果真係咁差,點會有人肯比錢讀?
唔係話間間都超班,但必定有其優勢,才有家長肯比錢。

侯爵府

直資同私小, 同普通津校比, 最大分別的啲同學...既家長.
起碼直資同私小, 會由得啲細路唔識背乘數表既家長比一般津校少.
細路見啲同學仔個個都背得熟, 同個個都甩甩咳咳, 自己要再背熟啲既積極性相差好遠.
乘數表係當中最具體, 其他野照推論落去就會明.

當然, 如果考到入出名好津校+入精英班, 就要當個別例子考慮.

大宅

幫阿仔選直/私小係因為buy活動教學,happy learning, 唔會重抄寫同背。所以中學我都會選直資,我知政府學校都有好多好學校,但直資學校的自主性較高,唔洗樣樣跟政府,家長可buy學校理念而選擇。

我不覺得佢小學很多老師流失喎。

翡翠宮

畀面勳章

直資請老師係合約制,約完有老師走好正常,有些係表現不佳不獲續約,有些去其他直資

我女小學讀直資,我唔覺流失率特別高,我女初小時既老師,八成仲係度。有好多走左既老師,家長反應係走得好。
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

應該唔會掛,不過私人自由市場,老師另有高就都好正常,你都會跳槽。。而人工高唔高就唔知。

不過你要選擇一間學校,最重要是學校的教學方式、理念適合你小朋友,只要校長、教育方向、教育理念與你一致,佢既團隊應該理念也應該會一致,轉不轉教師?影響應該不會太大。

而直資和私小,好在自主性高、有部分更有band1直升英中,是家長一個好大的考慮因素。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

因為唔想個仔入傳統學校,自己讀完出黎真係好typical 無思想、上堂唔敢亦唔識問問題。

大宅

沒有好與不好,只有合適與不合適

wcpcelia    發表於 17-5-20 15:35
davywm    發表於 17-5-19 12:46

男爵府

菜花 發表於 17-5-19 07:03
沒有好與不好,只有合適與不合適

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我個女由小學到中學都係讀地區直資學校, 好處係同學水平比較平均, 而且大家都係考入去, 學校已經挑選過, 所以唔會有太多極端學生, 家長BUY 學校理念, 所以大家既要求都相對比較接近, 鐘意HAPPY LEARNING 既, 大家都唔會太谷小朋友, 所以我個女十一年嚟都讀得非常開心.

至於教師流失每年都會有既, 但唔算好嚴重, 有D 係比人挖角, 咁都係證明學校理念好, 有其他學校想跟, 但亦有好多老師係由我個女小學已經教到依家, 同學生感情好好. 有D 轉左出去第間學校既老師都會呻早知唔轉.

子爵府

有朋友做直資老師,佢話學校課程彈性好高,學生真正活動下學習,佢好有心,亦攞過教署老師獎

大宅

回覆樓主:

如果要比錢又教得唔好邊有人讀?

公爵府

回覆樓主:

唔讀唔知好唔好,係咪適合,真係要讀過至知。
就好似公屋同私人樓,有人話公屋先多有錢人,多名車。大抽獎同上公屋一樣咁難。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

聽過係有學校請fresh grad老師俾唔低d人工
但佢請經驗嗰d,係俾足嘅!

首頁
12345...6

尾頁

跳至