自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

嗯...其實私校直資都唔會比官津校少功課,就算學校比少d功課,始終家長又額外再比練習呀,補習功課等,所以我覺得係一樣。
如果家長心態係接受子女所讀學校,就算入到普通學校,子女生性,又接受自己仔女讀書成績,邊間學校都無問題,亦無話好唔好,哩d係家長自己定位啫。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chinyuetbb 發表於 17-5-20 01:58
嗯...其實私校直資都唔會比官津校少功課,就算學校比少d功課,始終家長又額外再比練習呀,補習功課等,所以 ...

直私係咪一定少d,唔知
不過如果揀得直私係因為貪佢一條龍、輕鬆學習,家長至唔會無端端走去加功課加練習
我相信譬如港同真道播道等主張輕鬆嘅,家長揀得都唔預操
如果揀學術水平高如宣小,習慣操得fI t嘅,家長唸法又唔同喇

水晶宮

直資同私校資源多啲,
老師師資普遍要求也高啲人工也高啲
(朋友以前係直資老師,因為學歷好好快跳出去做科主任)

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-5-20 10:45
直私係咪一定少d,唔知
不過如果揀得直私係因為貪佢一條龍、輕鬆學習,家長至唔會無端端走去加功課加練習
...

其實我有個疑惑、好野就多人想讀、你講既輕鬆愉快都係爭崩頭十項全能先入到、家長入到就會放返手?

水晶宮

上校車 發表於 17-5-20 11:02
直資同私校資源多啲,
老師師資普遍要求也高啲人工也高啲
(朋友以前係直資老師,因為學歷好好快跳出去做科 ...

我有家人同朋友教書、佢就話身邊有資歷既都唔會走,因為唔捨得......當然資歷唔等如能力
我諗教直資會少d old seafood, 有危機感會表現好點吧

公爵府

rb2016 發表於 17-5-19 22:34
我無錢讀私校和直資,咁梗係話佢地一般啦 吃不到的葡萄一定係酸的
...

讀真私都唔係話有錢就得.... 考唔到大有人在....好似我個女 幸好自行收咗咋,唔係呢年我驚我會抑鬱...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 17-5-20 11:03
其實我有個疑惑、好野就多人想讀、你講既輕鬆愉快都係爭崩頭十項全能先入到、家長入到就會放返手?
...

爭入去就係想愉快,谷黎做咩
咁好老實講家長中產多,學下課外活動好平常。成千蚊搵人學朗誦。成千蚊一堂creative writing,學完經常出外比賽集訓。我聽唔少。
但心態都係輕鬆地學,因為有spare time所以學下其他野。而唔係考試測驗考試測驗半分也不能少,有時間都寧願拎黎操卷咁囉

禁止訪問

王國長老

19841984 發表於 17-5-20 12:25
真心不認同「邊間學校都冇問題」

果然大家認同同一樣野

水晶宮

回覆樓主:

德望一樣大換血

伯爵府

homommy 發表於 17-5-19 01:21
聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

津校質素非常參差,無埋小三tsa, 大家可以閉門造車,愉快學習。

男爵府

聽聞老師成日轉,因為比起津校待遇冇咁好所以只能留到班冇經驗教師。係咪真? ...

聽聞嘅嘢,唔好當真先得㗎!
M@ggie :-D

大宅

回覆樓主:

認不認同唔緊要,只係每個家長都有自己一套理念,我覺得岩自己,可能未必適合你,你覺得適合,可能又唔適合我。
我只係想帶出哩個pt.

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-5-20 10:45
直私係咪一定少d,唔知
...

或者我識嘅朋友,佢地讀直資,10個有10個都會額外再操,因為佢地話從小開始等佢地習慣做多d練習,中學就會習慣。

伯爵府

想生BB熱投

家長眼睛雪亮嘅,如果唔及津好點會閑閑地普普通通,一間有4-8千人去考,真係咁多人咁得閑去「人考我考」咩⋯咁同你講果個係咪⋯⋯
I am Agent P

禁止訪問

王國長老

chinyuetbb 發表於 17-5-20 13:32
或者我識嘅朋友,佢地讀直資,10個有10個都會額外再操,因為佢地話從小開始等佢地習慣做多d練習,中學就會 ...

我倒轉、十個中十個都唔操。分數唔太衰升到班就得
不過咁講,直資私校都好多款式,有d都主張谷的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

願意比錢讀直私,唔多唔少都考慮學校係唔係家長杯茶,又有多 d 機會同家長溝通,投訴相對當然會少啲。

水晶宮

我女讀緊一條龍直資,咁耐讀左so far 我都係滿意既. 功課吾多,一般做research 同做presentation 較多係功課上. 學校自主,英文科textbook 跟外國中學,中三選科你想讀邊科就邊科,吾會限死理科班冇晒位但成績吾夠其他同學好而局讀文科. 高中可以自由選擇GCSE or DSE, 亦可以讀French or Japanese 考DSE. 師資冇咩大轉變,有幾個直頭係Dr. 教phy, chem, bio ;老師比較進取(好少所謂老seafood), 基本放學後你肯問老師9成都好願意留校單獨去教去補. 而中文科自由選擇DSE 用Cantonese or 普通話. 咁係家長角度,特別係家長日最明顯,冇津校老師果種hea 答. 特別係我女性格比較內向,直資會岩讀d, 因為學校比既機會較多,冇咁容易被忽視.

首頁

尾頁

跳至