親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

雖然已經是2年前的事, 不過想分享一下。 相片在 #8

(第1日)
早機, 11AM到沖繩, 那霸機場出市區好方面, 買Yui Rail 2-day pass可以搭2日, 仲係計48小時, 好抵用。
因為想4人一齊住, 所以住apartment, Weekly Harbourview Mansion, 在壺川駅, 其實行路都可以去到旭橋駅。
放低行李, 便去旭橋搭高速巴士#152往Aeon Mall Okinawa Rycom, 吃吃迴轉壽司"Muten Kura-Sushi"。目的地係"沖繩兒童王國", 當日因為特別活動, 有free shuttle bus來往Aeon Mall, 好方便。玩完回Aeon Mall Food Court吃晚餐才回酒店。

(第2日)
第1站, 首里城公園+金城町石畳路, 午餐在車站附近的丼店, 好味。
第2站, 海軍壕公園-遊具広場, 有長滑梯。先由首里駅坐Yui Rail到奥武山公園駅, 附近有巴士站-山下站, 坐琉球巴士#55, 由山下站到宇栄原団地前站落車, 行上天橋就見到公園。我們之前到便利店問職員取紙皮墊pat pat玩滾筒長滑梯, 其實唔用都得0既。
第3站, 晚餐回國際通, 吃Steak 88。
第4站, 到HAPI NAHA本來想整糖, 不過太晚了, 已full, 玩了「月亮米果調味體驗」。

(第3日)
1 day Bus Tour- Course B (http://okinawa.0152.jp/), 之前在香港已網上預訂, 第1 日到那霸機場時交錢。本來小朋友6歲以下免費, 但我想佢有位坐, 所以都俾了小童價。
集合07:50 旭橋駅降下那覇バス定期観光事務所
行程: 海洋博公園 沖繩美麗海水族館Ocean Expo Park Okinawa Churaumi Aquarium (210mins, 午餐自費)-> 名護鳳梨園Nago Pineapple park (40mins)->森之玻璃館(20mins)購物券10%off -> 返回 (回程: 17:00)
晚餐回國際通吃燒肉放題 Bambohe国際通牧志店, 依間好多旅行團吃, 好抵食。再去HAPI NAHA玩森永のおかしなおかし屋さん-動手做做看森永製菓「HI-CHEW軟糖」。

(第4日)
第1站, 覇市泊漁港吃魚生, 隔離有一水果店買士多啤梨。由泊漁港, 經過一條大橋, 行30分鐵左右, 到波上宮寺廟。
第2站, 奥武山公園, 上次只係經過, 無入到去玩, 今次真係玩遊具, 好開心。
第3站, (Aeon)那覇店, 佢有架俾小朋友坐的購物車, 我小朋友玩完公園無電, 就坐到瞓著了叉電, 我可以安心購物。不過退稅時過程麻煩, 要等好耐。晚餐就在商場內吃, 侍應好好, 我們購物車放了很多貨, 佢搵布蓋位, 其他客人都係。

(第5日)
早機回香港, 早4小時到機場吃豐富早餐, 好彩早點到, 遲D無位吃, 又可以最後shopping。其實直接0係機場買手信仲好。

男爵府

有相嗎?

大宅

回覆 nanakobe0066 的帖子

請問機場多嘢食、多嘢買嗎?應該有御菓子御殿的紅芋撻吧?

男爵府

snoopy008 發表於 17-5-22 22:09

請問機場多嘢食、多嘢買嗎?應該有御菓子御殿的紅芋撻吧? ...

餐廳: http://www.naha-airport.co.jp/zh-hant/image/floorguide03.pdf

買0野: http://www.naha-airport.co.jp/zh ... recommend_shop.html

snoopy008    發表於 17-5-26 23:55

大宅

還想再請教一下,我見啲餐廳、商店多在內陸線那邊,你是否將行李放在 locker 先呢?應該不能太早 check in 吧?若 check in 後再行返去內陸線那邊,我又驚唔夠時間買嘢、食嘢。

男爵府

snoopy008 發表於 17-5-28 13:32

還想再請教一下,我見啲餐廳、商店多在內陸線那邊,你是否將行李放在 locker 先 ...
我當時早點去到機場, 帶住行李去食0野, 我去0個間西餐廳(唔記得咩名), 可以俾客人成車行李入去。不過當多客人時就出入要小心, 唔好撞到人。食完去國際線早D去排隊, 我係頭幾個check in, 跟住行返去內陸線買0野。
其實本身都已經買晒手信, 只係去最後衝刺睇下有無補充, 因為我唔鍾意太多hand carry, 又要拖住小朋友, 所以盡量手信入晒行李寄倉。

大宅

nanakobe0066 發表於 17-5-29 12:04
我當時早點去到機場, 帶住行李去食0野, 我去0個間西餐廳(唔記得咩名), 可以俾客人成車行李入去。不過當多客 ...
謝謝你的詳細解答

男爵府

nanakobe0066 發表於 17-5-19 12:01
雖然已經是2年前的事, 不過想分享一下。

(第1日)
補回相片
(1) Weekly Harbourview Mansion, 雙床和洋室。

(2) 沖繩兒童王國

(3) 首里城公園

(4) 海軍壕公園-遊具広場

(5) 海洋博公園

(6) 覇市泊漁港 + 大橋

(7) 波上宮寺廟

(8) 奥武山公園

男爵府

Jumama24 發表於 17-5-22 15:29
有相嗎?
相片在 #8

男爵府

1 day Bus Tour- Course B ==> 請問車內是否用英文講解架? 同埋如果訂了, 機場邊個攞飛? 有counter?

男爵府

FCW0905 發表於 17-7-12 15:58
1 day Bus Tour- Course B ==> 請問車內是否用英文講解架? 同埋如果訂了, 機場邊個攞飛? 有counter? ...
Sorry, 現在才留意到JM有問題問我車內全日文, 不過講集合時間/地點, 會舉牌, 所以都會明白。

你click我 #1 post 的網址, 有介紹不同的courses, 也可以找到機場office的地圖:

http://okinawa.0152.jp/office_naha_airport.html

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有去過,真係好靚

首頁

尾頁

跳至