自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

熱血勳章

kc_01k 發表於 17-5-21 00:19
佢應該係有精神病

唔好嬲~佛係善嘅.南無阿彌陀佛。你一定會好.我祝願你同所有bk會員都“事事如意,順順利利,家庭每成員都健健康康,小煩惱,多開心”

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

水寶寶 發表於 17-5-21 00:38
唔好嬲~佛係善嘅.南無阿彌陀佛。你一定會好.我祝願你同所有bk會員都“事事如意,順順利利,家庭每成員都健健 ...

係,thx

大宅

魔怪媽媽 發表於 17-5-21 00:32
咩叫"同佛無願"? 無緣我就聽過, 仲有同佛有緣的人係咪把口都一樣咁毒?
...

佢已犯口孽

子爵府

聽聞差不多二百多年才投胎,所以拜祖先拜對上三個歷代,因為他們仍未投胎。

我們化現代用品比他們,有車有電腦電話,那麼同時代冇脫節。

大宅

熱血勳章

kc_01k 發表於 17-5-21 00:40
係,thx

番就好

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

losttoa 發表於 17-5-21 00:36
出生率咁低,49日個流量消化唔切

我都有咁諗過

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

noel2010 發表於 17-5-21 00:46
聽聞差不多二百多年才投胎,所以拜祖先拜對上三個歷代,因為他們仍未投胎。

我們化現代用品比他們,有車有 ...

咁有無電呢?我燒咗個電話俾媽咪之後先醒起嗰套嘢無充電器又無sim咭老豆仲笑我無燒說明書媽咪唔識用

Chirley    發表於 17-5-22 18:30

大宅

回覆樓主:

即使祖先已投胎,他也有業力影響後人的。他可能是動物或是人,但後人幫佢既功德,都可以影響佢既現況。大家的關係冥冥中相連。

如果佢平時有唸佛,或是大善人,可能佢一往生就往極樂世界。如果佢未夠,七日內後人幫佢功德,可讓佢往生善處。如果佢要等到49日的,即佢要被地府判刑,那真是看佢的業障而決定投胎/地獄。

如果自殺當然會需要好長好長時間,因為佢會立即變中陰身,魂在那處很久很久。

我知既大概係咁。

別墅

49日咁快

大宅

討論 轉世或鬼神 宗教等, 這樣討論是不足夠的,
最好 問些人生經驗比較豐富的, 一般至少有六十歲以上的人士,
他們人生閱歷 見識得多 才比較貼近真相和準確...
有些事 要年紀大了, 才有所領悟,
如果沒有宗教帶領, 年輕時, 因為生活太多姿采和資訊太過豐富 或太忙碌...之類, 跟本,
有很多東西發生了, 你可能也 忽略了, 錯過了 或很多都意會不到...
別人無論用什麼方法, 跟你說什麼, 你也不會信 ~
但真理 始終是真理
很多時 世事, 就是 時機到了, 該要明白 的人 的事 自然會明白了 ~

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

係六年前我表姐個女話成日見到有對婆婆公公係屋企附近,我表姐阿爺識捉鬼既咁幫佢睇啦,之後唔之點發現係我婆同阿公啦因為當時只係聽我媽同姨媽對話!之後叫我地再係d廟度揾位供奉佢地,唔係就收左佢兩老喎,我媽拿拿林去揾位!之後話無見過佢兩老!但阿公死左三十幾年,阿婆死左廿幾年!
我係個無信宗教既人,但我親眼見過所以有依d就有神架啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

先人頭七, 我都唔知假設佢去左邊度好. 我無宗教, 只係對鬼神之說半信半疑, 先人一向信佛但唔知係咪臨終時轉左信教... 屋企人個個都話夢到先人, 一個話佢好開心, 一個話佢唔開心, 我唔知信邊個, 因為我冇夢過先人.

珍珠宮

我鄉下風俗一個墳,後人要拜一百年,拜足一百年就唔駛拜,因為投胎去也

珍珠宮

miemiemie 發表於 17-5-20 20:09
我好衰,
我覺得有心擺喺心入面留念回憶就夠,
在生時對你對佢好,

其實拜三代或者四代,五代,仲有用?

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

咁你信有下一世,應該信成套
唔信就直頭唔好信,無謂諗。
每個教都有野解唔通,因為我地係人。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

珍珠宮

bosch 發表於 17-5-21 05:08
先人頭七, 我都唔知假設佢去左邊度好. 我無宗教, 只係對鬼神之說半信半疑, 先人一向信佛但唔知 ...

我去我fd屋企幫手,佢爸過世,我坐梳化到,突然間左邊好凍,我問世伯係咪好鍾意坐梳化,我fd話我坐咗佢亞爸個位。

啱啱過身,先人通常跟屋企人辦後事,睇下啱吾啱心水。所以吾可以去朋友屋企

珍珠宮

babynetnet 發表於 17-5-21 04:17
係六年前我表姐個女話成日見到有對婆婆公公係屋企附近,我表姐阿爺識捉鬼既咁幫佢睇啦,之後唔之點發現係我 ...

我嫲死咗廿幾年,未結婚時我地剛搬新屋,嫲報夢話返吾到屋企,爸媽吾信,話有神位,報咗3次,直到cf話神位無開光,入吾到屋,cf做咗野,之後先無報夢。

早幾年我有病出吾到街半年,嫲又報夢我媽話無野食,呢個我信,屋企人拜祭只燒錢吾燒或帶食物,估吾到咁多年都仲係到。

子爵府

twinsjoycewong 發表於 17-5-20 19:49
如果有,咁拜山,燒祭品系比邊個? 去世後幾耐先轉世? 有人話49日,有人話好耐? 好想知
...

我有時都會諗,會唔會就算佢投咗胎,我哋拜佢都會為佢的新生命積福,有衣有食。反正唔知佢幾時投胎,拜下都無妨啫。

首頁
12345...6

尾頁

跳至