自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有d野但求心安,信則有

男爵府

Catrabbitc 發表於 17-5-22 23:24
我相信有轉世!今世遇到的人同前幾世遇見的是息息相關,直到大家業力果報已完,先會離開輪迴圈,形成陌路人 ...

前世回溯?咩呢家?

子爵府

想問下
過身出殯時已經話計到x道
係咪即係已經轉左世?
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

禁止訪問

珍珠宮

咁父母拜神, 仔女個個信耶蘇, 吾裝香,吾消野,咁先人未無啖好食。
其實,中國人嘅習俗真系好煩,其實,信主都幾好,將來D後生吾使消嘢,鍾意幾時去拜都得

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

其實佛教係無燒金銀衣紙。

別墅

kc_01k 發表於 17-5-21 00:19
佢應該係有精神病

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

twinsjoycewong 發表於 17-5-20 19:49
如果有,咁拜山,燒祭品系比邊個? 去世後幾耐先轉世? 有人話49日,有人話好耐? 好想知
...

龍門其實任你擺

Sell 你在生時要乖乖,嗱!有輪廻!有報應㗎!生命點只有 take two

Sell 你買金銀衣紙時,先人落到去長住又失業,無後人燒嘢點有屋有妹仔有遊艇?

琥珀宮

Covenant2017 發表於 17-5-23 10:24
天天新發現並非一定否定之前,而絕大多數情況下是全新、補充或修定。

當然啦!

珍珠宮

melonfans 發表於 17-5-22 22:36
你點知下面有得買野食?
美金對幾多冥通?currency幾多?
基督教定天主教洗美金定以色列貨幣?

唔知架,你講多D黎聽下。

珍珠宮

沙崙玫瑰 發表於 17-5-23 06:49
信耶穌不裝香。不是怕麻煩,而是裝香根本幫不到先人,因為人死左就已經去了上帝那裡,等候未日的審判。什麼燒 ...

好奇一問,你認為你死後會去哪裡?之後會怎樣?

珍珠宮

回覆樓主:

呢到應該冇人可以確實答到你,因為我地都未死過,其實都係以訛傳訛,有邊個真係親身體驗過而又可以即刻上黎分享,我好現實,我認為在生仲生存係呢個世界,應該要去把握去珍惜而家擁有既,唔會諗死左之後點,死左就等死左先諗,比如親人要走,個個都等佢死左先黎做場大龍鳳,其實仲有咩意思?佢有感覺嗎?佢有感受嗎?佢會睇到嗎?望一望係棺木入面既死者,還會動嗎?都已經閉上雙眼,冷冰冰躺在裡面,轉頭已經變左灰,我經常同先生講呢個話題,大家都得啖笑,有講過身後事,若果器官仲用到就切比人用,骨灰撒係屋企果盆花,如果盆花凋謝就掉左佢啦

禁止訪問

珍珠宮

沙崙玫瑰 發表於 17-5-23 14:53
我未死過,我若憑自己去認為死后我會去那裡,是不可信的。
但既然耶穌死過,第三曰復活,之后40日活活的和他門 ...

哦,原來這麼多人信耶穌,是因為他曾經復活。是否如果他不曾復活過,你們就不信了?他復活後去哪裡了?

耶穌是猶太人,但是現在很多猶太人不信耶穌,他們信舊約聖經裡面的上帝。我也不知道你們口裡的上帝,跟猶太教徒口裡的上帝,是否同一個上帝。

既然說信耶穌就會上天堂,死了還要審甚麼呢?每天這麼多人去世,上帝不會很忙嗎?

而且,天堂究竟是怎麼樣的,地獄又是怎麼樣的,如果天堂和地獄都在人間,又如何呢?

耶穌傳道前去世的人,全都下地獄了?如果有外星人,地球人還沒有傳道去外星,外星人死了也去地獄嗎?貓狗動物死後去哪裡?他們都沒有選擇啊。

你說「聖經說人只有一生,沒有輪迴」,希望你知道原文在哪裡。中世紀歐洲有人提出地球環繞太陽轉,曾經被教會視為異端,我也不知道他們當時是看到哪一段原文有此看法。

歐美很多基督教徒,他們以前對輪迴是完全否定的。但是幾十年前歐美開始探討這個問題,去進行研究究竟有沒有這樣的事情。希望將來我們能夠看到生命科學方面的研究成果,一旦結果出來了,恐怕就是宗教改革的時候了。

禁止訪問

子爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-5-23 22:28
當日猶太人不信耶穌是神,把他釘十字架,處死他。雖然之后耶穌復活並顯現給門徒看,但大部份猶太人到今天仍是 ...

幾個問題想請教下你
請問為何只信聖經?
聖經比上帝更值得信靠?
聖經從何而來? 聖經的紀錄經過多少個筆者手?

珍珠宮

小ice 發表於 17-5-22 03:45
如果死後骨灰撒紀念花園或大海,會對死者或後人如何? 如果死後捐器官救人又如何? ...

等高人指點!

大宅

BK Milk勳章

之前睇有本書<<我們真的有靈魂嗎>>作者係通靈人,會見到靈魂和佢地溝通,佢講過有輪迴,靈魂會知道自己每世的生活,根據自己的生命藍圖去規劃將會轉世的人生,去學習生命課題,包括如何死亡,有天堂天使,至於地獄作者說是我們自己的意念製造出來,作者千叮萬囑唔好玩碟仙,筆仙,因為有個好多係幽冥空間的靈魂會想扮成親人令你聽佢話而附身,佢仲講到人如果發生意外死,意外前一刻靈魂已經脫離肉體,避免受痛苦,亦有講難產,夭折和不孕,佢話靈魂會再投胎的,亦會在媽媽懷孕時去探望,見下佢將來的家庭以作準備,直到出世前個時才進入嬰兒身體

karenlyk    發表於 17-5-24 13:14

首頁

尾頁

跳至